Джанлука Виали загуби битката с рака

12:01
Джанлука Виали загуби битката с рака

Светът на футбола продължава да бъде разтърсван от тъжни новини за кончината на футболисти с голям принос за играта. След като се разделихме в края на миналата година с Краля Пеле и Синиша Михайлович, днес си отиде и Джанлука Виали. Легендарният бивш нападател на Сампдория, Ювентус и Челси е починал в Лондон на 58-годишна възраст, след като от 2017 година насам се бореше с рак на панкреаса. 

В средата на декември Виали се оттегли от позицията, която заемаше в италианската федерация, за да вложи цялата си енергия в битката с коварната болест. За съжаление, той не успя да я спечели.

Виали започна кариерата си в Кремонезе през 1980 година. С изявите си в този отбор той привлече вниманието на Сампдория и четири години по-късно премина в клуба от Генуа. С екипа на Самп нападателят спечели три пъти Купата на Италия, Серия „А“ и КНК. През 1992 година премина в Ювентус за рекордните 12,5 милиона паунда. С „бианконерите“ Виали спечели Серия „А“, Купата на Италия, Шампионската лига и Купата на УЕФА. През 1996-а премина в Челси и още на следващия сезон стана играещ мениджър на лондончани. В Англия спечели ФА Къп, Купата на лигата, КНК и Суперкупата на Европа. По време на 20-годишната си кариера като професионален футболист Виали реализира 259 гола на клубно ниво и 16 попадения за националния отбор на Италия, с който е бронзов медалист от Мондиал 1990. По време на Евро 2020 той бе част от щаба на Роберто Манчини, който изведе Италия до първото място.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация