Без победител в каталунското дерби

17:08
Без победител в каталунското дерби

Часове преди настъпването на новата година Барселона се препъна у дома срещу градския си съперник Еспаньол, завършвайки 1:1 в мач от 15-ия кръг на Ла Лига. По този начин тимът на Чави Ернандес и Реал Мадрид посрещат 2023-та година с равен точков актив. Маркос Алонсо беше точен за Барса още в 7-ата минута, но после направи дузпа, която Хоселу реализира в 73-тата. Главната роля на “Камп Ноу” обаче изигра главният рефер Антонио Матеу Лаос, който показа 18 жълти и 2 червени картона.

Малко над 88 000 зрители заеха места на стадиона при температура от 20 градуса в началото на мача. 

Това е първи двубой за Барса след паузата за Световното първенство. Домакините продължават да се борят с Реал Мадрид на върха, като дори при равенство ще си върнат лидерската позиция. В същото време Еспаньол е в криза и няма победа в последните си пет мача в Ла Лига, заради което е на крачка от изпадащите.

Роберт Левандовски започна от първата минута за Барса, след като вчера стана ясно, че действието на наказанието му за получения червен картон в предишния двубой на тима временно е спряно от Централния спортен съд в Мадрид. Треньорът Чави Ернандес се двоумеше дали да заложи на поляка от началото, след като подготовката на тима беше за двубой без негово участие. В същото време за началото наставникът остави на пейката капитана Серхио Бускетс, както и игралите финал в Катар Усман Дембеле и Жул Кунде. Маркос Алонсо пак действа като централен бранител.

В състава на Еспаньол титуляр е бившият нападател на съперника Мартин Брейтуейт.

Домакините очаквано започнаха по-добре и в 6-ата минута Гави отправи първия опасен удар, след който се стигна до корнер.

След неговото изпълнение се стигна до гол, след като двамата централни защитници Кристенсен и Алонсо комбинираха с глава. Испанецът се възползва от закъснялата намеса на вратаря Фернандес и се разписа за 1:0. 

Тимът на Чави за малко да удвои от аналогична ситуация в 14-тата минута, когато футболист на Еспаньол неволно насочи топката с глава към своята мрежа, но този път Фернандес спаси. 

Маркос Алонсо пропусна 100-процентов шанс за втори гол в 18-ата, когато от 3-4 метра не успя да засече топката във вратата. Домакините продължиха да доминират и в 24-тата Рафиня също имаше шанс да отбележи, но Оливан блокира удара му. 

Еспаньол напомни за себе си чак в 36-ата минута. Тогава Нико Меламед стреля по диагонала и Марк-Андре тер Стеген имаше късмет, че топката се отби в тялото на футболист пред него. 

Шансът обаче беше и с "папагалчетата", след като в 37-ата Рафиня шутира много силно и Фернандес малко щастливо успя да избие. 

В началото на второто полувреме съставът на Еспаньол опита да натисне, но до сериозни опасности не се стигаше. Даже Левандовски, който до момента беше незабележим, за малко да покачи на 2:0 след удар с глава, но топката излезе в аут. 

След час игра Чави освежи атаката си с вкарването на Дембеле и Феран Торес за сметка на Рафиня и Фати. Играта и на двата тима обаче вече беше все по-мудна. 

При едно от редките си влизания в наказателното поле на Барса обаче гостите стигнаха до дузпа. Тогава Алонсо неволно настъпи Хоселу и му събу обувката, като това се случи точно пред очите на рефера Матеу Лаос. Хоселу не сгреши от бялата точка, стреляйки в центъра - 1:1, като минутата вече беше 73-та. 

Веднага след изравнителното попадение "заваля дъжд" от картони. Много скоро тимът на Еспаньол получи числено предимство, след като в 77-ата съдията показа втори жълт картон на Жорди Алба за реплика. Три след това обаче Лаос показа червени картони наведнъж на двама от "папагалчетата" - Соуса за втори жълт и Леандро Кабрера  директен червен за удар с крак в тялото на Левандовски. 

Все пак ВАР призова рефера да преразгледа ситуацията с изгонването на Кабрера, при което Лаос промени решението си и прецени, че в случая не е имало умисъл. Така защитникът остана на терена и двата тима продължиха с по 10 души.

Веднага след това вратарят на Еспаньол Алваро Фернандес спаси две чисти положения след удари на Кристенсен и Левандовски.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация