Без изненади за Сити в гостуването на Лийдс

00:05
Без изненади за Сити в гостуването на Лийдс

Шампионът Манчестър Сити се наложи с 3:1 при гостуването си на Лийдс в последен мач от 17-ия кръг на Премиър лийг. Родриго Ернандес даде преднна на "гражданите" в самия край на първото полувреме, а през втората част два гола на Ерлинг Холанд (52', 64') решиха всичко в полза на тима на Пеп Гуардиола. Домакините стигнаха само до почетно попадение, дело на Паскал Струйк в 74-ата минута.

Ман Сити можеше да реши всичко в своя полза много по-рано, но Холанд направи два сериозни пропуска при 0:0. Героичните изяви на вратаря на Лийдс Илан Мелие бяха единствената причина отборът му да не допусне по-тежка загуба.

Успехът позволи на Манчестър Сити да измести Нюкасъл от второто място в класирането и да се доближи на 5 точки от водача Арсенал. Лийдс заема 15-о място в таблицата и е съвсем близо до зоната на изпадащите.

През миналия сезон Ман Сити спечели и двата си мача с Лийдс с разгромни резултати - 7:0 и 4:0. Преди това обаче йоркшърци постигнаха сензационна победа с 2:1 на "Етихад" през 2021 година. 

Мениджърът на домакините Джеси Марш заложи в предни позиции на Родриго, Брендън Аарансън и Вилфред Ньонто. Тримата в средата на терена бяха Марк Рока, Адам Форшоу и Сам Грийнууд. На вратата застана Илан Мелие, а бранителите пред него бяха Расмус Кристенсен, Робин Кох, Лиъм Купър и Паскал Струйк. 

Сред стартовите 11 на Ман Сити правеше впечатление присъствието на тийнейджъра Рико Люис на десния фланг на защитата. За младока това бе първи мач като титуляр в Премиър лийг. Другите бранители пред Едерсон бяха Джон Стоунс, Мануел Аканжи и Нейтън Аке, а на пейката останаха Кайл Уокър, Жоао Кансело и Аймерик Лапорт. Кевин Де Бройне, Родриго Ернандес и Илкай Гюндоган действаха в халфовата линия, а нападението беше съставено от Ерлинг Холанд, Рияд Марез и Джак Грийлиш.

Не беше изминала и минута от първия съдийски сигнал, когато Мелие попречи на Холанд да открие резултата. Норвежският нападател изскочи на стрелкова позиция след дълъг пас на Аке, но Мелие излезе навреме и блокира опита му за изстрел. 

Гостите изцяло доминираха в притежанието на топката и търсеха пробойни в отбранителня вал на Лийдс. Де Бройне отправи далече удар в 7-ата минута, но топката излезе в аут. След четвърт час игра белгиецът центрира към Гюндоган, който закъсня и не успя да изведе тима си напред.

Ман Сити все повече притискаше домакините и в 31-ата минута пред Холанд се откри нов шанс, но той и този път не можа да преодолее Мелие. Френският страж показа отличен рефлекс и запази резултата непроменен, но неговите съотборници видимо изнемогваха да спират атаките на "гражданите".

До почивката на няколко пъти Джак Грийлиш се озова на удобни позиции, но нито веднъж не изигра ситуациите достатъчно добре, за да прати топката в мрежата. Секунди преди паузата поредната опасна атака на Манчестър Сити завърши с гол. Родри подаде на Марез, чийто удар беше спасен от Мелие, но при добавката Родри не сбърка и даде заслужен аванс на "небесносините". 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация