Ливърпул си взе своето в гостуването на Астън Вила (видео)

21:34
Ливърпул си взе своето в гостуването на Астън Вила (видео)

Ливърпул победи с 3:1 Астън Вила като гост и по този начин прекъсна полета на бирмингамци, които спечелиха първите си два мача под ръководството на Унай Емери, заменил на поста клубната легенда на мърсисайдци Стивън Джерард. Мохамед Салах (5') и Вирджил ван Дайк (37') дадоха удобна преднина на Ливърпул, но големият брой пропуски, които за пореден път направи Дарвин Нунес, можеха да изиграят лоша шега на гостите. Оли Уоткинс (59') върна едно попадение, но талантът Стефан Бейчетич (81') узакони заслужената победа на Ливърпул с първия си гол в Премиър лийг. Така тимът на Юрген Клоп вече е на пет точки от четвъртото място.

Алисон, Трент Александър-Арнолд, Вирджил ван Дайк, Фабиньо и Джордан Хендерсън се завърнаха сред титулярите на Ливърпул, след като бяха ангажирани в една или друга степан със съответните си национални отбори по време на Мондиал 2022. Нито един от тях не взе участие в 1/8-финалния сблъсък за "Карабао Къп" с Манчестър Сити. Алекс Окслейд-Чембърлейн също бе титуляр. Общо Юрген Клоп  направи шест промени в сравнение със загубата от Манчестър Сити отпреди няколко дни.

Новият мениджър на Астън Вила Унай Емери изненадващо остави бившият нападател на мърдсисайдци Дани Ингс извън стартовия състав. На пейката за началото бе и друг бивш игра на Ливърпул - Филипе Коутиньо. Робин Олсен стартира на вратата на бирмингамци в отсъствието на световния шампион Емилиано Мартинес. Буендия и Уоткинс водеха атаката на домакините. 

Мърсисайдци откриха рано-рано резултата. В петата минута Робъртсън центрира от корнер, топката бе изчистена към Александър-Арнолд, който с много прецизен пас с външната част на ходилото върна към Робъртсън. Левият бек центрира успоредно на голлинията към Салах, който само трябваше да засече и да прати топката във вратата. Това бе 54-тата асистенция на шотландеца в Премиър лийг и по този показател той изпревари Лейтън Бейнс, превръщайки се в бранителя с най-много голови подавания в историята на Висшата лига. 

Астън Вила опита да реагира и създаде две ситуации, но Бейли и Уоткинс не успяха да се възползват. След това отново Ливърпул доминираше. Нунес пропусна за пореден път две страхотни възможности, а между тях гол на Жоел Матип бе отменен заради засада. Все пак Ливърпул логично удвои аванса си до почивката. Още едно центриране от корнер създаде паника в наказателното поле на Вила. След няколко рикошета топката стигна до Ван Дайк, който с хубав удар с левия крак стреля в далечния ъгъл за 2:0. В добавеното време Дарвин Нунес пропусна трети чудесен шанс, след като засече центриране на Арнолд от фаул, но прати топката право в ръцете на Олсен. 

В самото начало на втората част Оли Уоткинс изскочи зад отбраната на Ливърпул и прати топката във вратата на Алисон, но попадението правило бе отменено заради засада на нападателя.

Мърсисайдци пропуснаха да стигнат до трети гол в 50-ата минута, когато Салах много бързо взе преднина отдясно при една контраатака на гостите. Египтянинът влезе в наказателното поле, но не успя да стреля по най-добрия начин и Олсен изби. Малко след това шут на Фабиньо от 25 метра премина встрани от целта.

Тези две ситуации обаче не промениха факта, че домакините бяха доста по-активни от началото на втората част. Това даде резултат в 59-ата минута, когато Оли Уоктинс засече с глава перфектно центриране на Луис отдясно. Нападателят на Астън Вила прати топката в ъгъла, намалявайки преднината на тима на Юрген Клоп.

В 75-ата минута Дарвин Нунес отново пропусна стопроцентова възможност. Уругваецът бе изведен отляво от Салах, след което много добре овладя и дръпна на скорост, но за пореден път стреля по земя по диагонала, без да успее да намери рамката на вратата. Нунес пропусна две идентични ситуации и в мача с Манчестър Сити.

В 81-вата минута Нунес овладя около голлинията дълго подаване към него, след което стреля от минимален ъгъл. Олсен изби, но след това 18-годишният Стефан Байчетич, който се появи в игра малко преди това, много добре овладя топката и стреля между краката на Мингс, за да реализира първия си гол за мъжкия отбор на Ливърпул.

Астън Вила: Олсен, Йънг, Конса, Мингс, Дин, Макгин, Камара, Луис, Байли, Буендия, Уоткинс;

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Хендерсън, Фабиньо, Тиаго, Салах, Нунес, Окслейд-Чембърлейн;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация