Назрява голям скандал между ФИФА и Асоциацията на европейските клубове

17:32
Назрява голям скандал между ФИФА и Асоциацията на европейските клубове

Елитните клубове в Европа не са подкрепили предложението на ФИФА за нов формат на световното клубно първенство. Идеята на футболната централа бе през лятото на 2025 година да има голям клубен турнир в САЩ, в който да участват 32 отбора. След това на всеки четири години да има такава надпревара по подобие на световното първенство. Във ФИФА се надяваха предложението да бъде подкрепено на срещата на Асоциацията на европейските клубове, която се проведе в петък в Доха. В последния момент обаче президентът на ФИФА Джани Инфантино е оттеглил проекта от гласуване, тъй като е станало ясно, че той няма да бъде подкрепен от големите европейски клубове.

Като отговор на това, от ФИФА са отказали да преподпишат т.нар. Меморандум за сътрудничество между централата и Асоциацията на европейските клубове. Настоящият такъв изтича на 31 декември. Меморандумът съдържа принципни споразумения между клубовете и ФИФА относно международния календар, датите за освобождаване на играчите за мачовете на националните отбори и компенсациите, които се изплащат на клубовете.

Ако не бъде подписано ново споразумение, клубовете теоретично биха могли да откажат да пуснат своите футболисти да играят за националните си отбори по време на следващата пауза през март.

ФИФА имаше план да проведе световно клубно първенство в Китай с участието на 24 отбора през миналата година, но тази идея беше замразена заради пандемията. УЕФА е против концепцията, в която ръководителите на европейския футбол виждат заплаха за Шампионската лига.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация