Без много усилия Нидерландия надви Катар и чака съперника си на осминафиналите

19:02
Без много усилия Нидерландия надви Катар и чака съперника си на осминафиналите

Нидерландия победи с 2:0 домакина Катар в последния мач на двата тима от груповата фаза на Световното първенство в Катар. Двете попадения за “лалетата” паднаха във всяко едно от двете полувремена и бяха дело на Коди Гакпо (26’), за когото това бе трети гол в три мача на турнира, и Френки де Йонг (49’).

За домакините пък това бе трета поредна загуба, като те се простиха с надеждите си да прескочат групата още след изиграването на втория кръг, а в крайна сметка завършиха само с едно отбелязано попадение.

Двубоят започна на високи обороти и още в първите няколко минути двата тима си размениха по два удара. В четвъртата минута Дейли Блинд успя да овладее една топка на границата на пеналта и стреля, но вратарят на Мешаал Баршам спаси.

В следващите минути “лалетата” вдигнаха оборотите и успяха да отправят още два по-опасни удара към вратата на домакините. В 14-ата минута Мемфис Депай, който водеше атаката на тима, отправи нов удар, който обаче премина над горната греда. в 26-ата минута отново той бе намерен добре в наказателното поле, той успя да се обърне, но опитът му бе блокиран.

Резултатът бе открит няколко минути преди да изтече половин час игра, когато една от бляскавите фигури в тима на “лалетата” от началото на шампионата - Коди Гакпо бе намерен по отличен начин, успя да напредне с топка в крака и с плътен удар в долния ляв ъгъл отбеляза за 1:0. Това бе попадение в трети пореден мач за него, след като успя да се разпише и първите две срещи на тима.

След попадението играчите на Луис ван Гаал продължиха да държат топката и случващото се на терена под контрол, но до по-опасни положения така и не се стигаше.

Нидерландия достигна до второ попадение в самото начало на втората част, когато центриране отдясно в крайна сметка достигна до Мемфис Депай, той стреля, но Баршам успя да отрази, но там на точното място се оказа Френки де Йонг, който просто я прати в опразнената врата за 2:0.

След вторият гол на “лалетата” темпото в двубоя видимо спадна още, макар че футболистите на Катар опитаха да изнесат топката в малко по-предни позиции и търсеха начин да застрашат вратата на Андреас Ноперт. Играчите на Ван Гаал пък играеха по-внимателно и само на моменти вдигаха оборотите организирането на някоя по-остра атака. В 66-ата минута Мемфис Депай бе заменен, за да бъдат допълнително съхранени силите му, тъй като това бе първи негов двубой като титуляр на турнира.

Само минута по-късно домакините допуснаха груба грешка в отбрана, което позволи на появилите се секунда по-рано Стивън Бергхаус и Винсент Янсен да комбинират и да отбележат трето попадение. Съдията обаче получи сигнал от ВАР, че трябва да прегледа положението и впоследствие се стигна до отмяната на гола, тъй като Гакпо е играл с ръка в зараждането на атаката.

В последните десетина минути домакините от Катар осъщестиха няколко малко по-опасни атаки и отправиха удари към Ноперт, но вратарят трябваше да прави само рутинни спасявания. В добавеното време пък Стивън Бергхаус разтресе напречната греда на вратата на домакините, което се оказа и последното по-съществено положение в двубоя.

По този начин отборът от “ниската земя” спечели своята група със седем точки и вече очаква да разбере след няколко часа срещу кого ще трябва да се изправи на 1/8-финалите на Мондиал 2022, а домакините от Катар се прощават със Световното първенство.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация