Чеферин: Конкуренцията на европейско първенство е по-голяма, отколкото на световно

14:30
Чеферин: Конкуренцията на европейско първенство е по-голяма, отколкото на световно

Президентът на УЕФА Александър Чеферин даде ексклузивно интервю пред Велко Иванович от Sportal.rs в Катар, където коментира множество актуални теми от света на футбола. Шефът на европейския футбол говори както за световното първенство в Близкия изток, така и за идеята за Суперлига на клубно ниво. Чеферин смята, че скоро Сърбия може да има директен участник в групите на Шампионската лига.

"Церемонията по откриването на Мондиал 2022 беше красива, футболната инфраструктура в Катар изглежда впечатляваща, началото на първенството беше обещаващо. Рано е обаче да анализираме турнира. Сигурен съм, че зимното световно първенство не е добро за футбола и не трябва да се повтаря, защото оказва твърде голям натиск върху календара на турнирите и вътрешните шампионати.

Мисля си, че поредицата от европейски триумфи, започнала през 2006 година, ще продължи и в Катар, въпреки че Аржентина и Бразилия изглеждат мощни на хартия и със сигурност са сред фаворитите за световната титла. Всички бяхме изненадани от толкова дългото добавено време в началните мачове. Да, намесите на медицинските екипи, забавянията в хода на мача, увеличеният брой смени и VAR се отразяват на ефективното време на дадена среща, но все пак трябва да се намери правилната мярка. В Шампионската лига например се играят средно над 60 ефективни минути, без такива компенсации. Мисля, че това е добра насока. УЕФА определено няма да следва принципа, който ФИФА прилага в този турнир. 

Често казвам, че конкуренцията на европейско първенство е по-голяма, отколкото на световно. Съгласен съм, че Мондиал 2022 загуби много от факта, че настоящият европейски шампион не участва, но нека не забравяме, че Италия имаше два шанса да се класира за това състезание - през квалификационната група и през плейофите. Дали европейският шампион трябва да се класира автоматично за световното първенство? Мисля, че това би поставило отбора в привилигирована позиция спрямо останалите. Трябва да има състезание и трябва да спечелиш класирането си на терена. 

Горд съм, че 95% от спечелените пари в УЕФА, се връщат във футбола. Приходите от състезанията на УЕФА не са запазени само за клубовете и националните отбори, които участват в тях, а за цялата футболна пирамида, включително за масовия футбол и женския футбол. Тази система помага на националните федерации да функционират стабилно в дългосрочен план. 

Суперлигата? Една стара поговорка казва, че нещастието никога не идва само. Докато целият свят търсеше изход от кризата, причинена от пандемията, шепа властни хора се опитаха да се възползват от нея и да приватизират елитния футбол за свои егоистични интереси. Не успяха. И никога няма да успеят, защото футболът е част от нашата култура и традиция. Футболът принадлежи на всеки от нас. Горд съм как европейското футболно семейство отговори на това предизвикателство. 

Смятам, че е невъзможно да изградиш качествени взаимоотношения и доверие у хората, ако не си честен. Светът има нужда от повече мостове и по-малко стени. Звезда и Партизан издигнаха сръбския футбол на високо ниво с успешните си изяви в евротурнирите през предходните сезони и няма да е изненада, ако в близко бъдеще сръбският шампион бъде директен участник в групите на Шампионската лига", заяви Александър Чеферин.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация