ФИФА е заплашвала Германия, Англия и Нидерландия заради подкрепата им към ЛГБТ общността

21:20
ФИФА е заплашвала Германия, Англия и Нидерландия заради подкрепата им към ЛГБТ общността

Футболните федерации, които планираха националните им отбори да носят капитански ленти със символа One Love на Мондиал 2022 в Катар в знак на неодобрение на дискриминацията в страната-домакин на Световното първенство и по целия свят, са били подложени на "изнудване", заявиха от Германския футболен съюз (ДФБ). 

Англия, Уелс, Белгия, Нидерландия, Швейцария, Германия и Дания са били подлагани на натиск от Международната футболна федерация (ФИФА). Капитаните на отборите бяха заплашени с наказания, ако носят многоцветната лента. Хомосексуализмът е нелегален в Катар и Англия бе първият отбор, който трябваше да протестира срещу това. "Директорът на турнира е посетил англичаните и им е казал, че ще има големи наказания, без да уточнява какви ще бъдат те", заяви медийният координатор на ДФБ Щефен Зимон, цитиран от агенция "Ройтерс". 

Сега и това! ФИФА нареди на Белгия да смени резервния си екип
Сега и това! ФИФА нареди на Белгия да смени резервния си екип
Той обаче също не каза дали става въпрос за организатори от ФИФА, или от Катар. "Случилото се е болезнено, но то не променя нашето мнение и нашите ценности. Не сме позьори, които променят мисленето си в труден момент. Просто бяхме подложени да екстремна доза изнудване и взехме решение, което не искахме да взимаме". Заради промяната ДФБ дори загуби спонсор - супермаркет веригата REWE.  "Разбирам защо хората са разочаровани, но ни предложиха да избираме между чума и холера", добави той. 

Европейците не успяха с призивите си за международен протест, но футболистите от националния отбор на Иран направиха такъв срещу властите в страната си, след като отказаха да пеят химна преди мача си в понеделник. Така те подкрепиха масовите протести в страната, припомня "Ройтерс". "Изключително силно уважаваме това, което направиха националите на Иран вчера. Симпатизираме на жените в Иран и ги подкрепяме. Да, не можем да носим символа, но продължаваме да подкрепяме неговото послание", продължи Зимон. "ДФБ е във фундаментална опозиция на ФИФА".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация