Жиру беше в главната роля в шоуто на Милан срещу Залцбург

00:09
Жиру беше в главната роля в шоуто на Милан срещу Залцбург

Отборът на Милан спечели с убедителното 4:0 директния сблъсък с РБ Залцбург на препълнения „Джузепе Меаца“ и завърши на второто място в група Е на Шампионската лига. По този начин „росонерите“ напролет ще играят в елиминациите на турнира за първи път от 2014 година насам. С основна заслуга за този успех беше миналогодишният победител в надпреварата Оливие Жиру (14’, 57’), който вкара две от попаденията и асистира за другите две - на Раде Крунич (46’) и на Жуниор Месиас (90+1’).

Стефано Пиоли направи цели пет промени след загубата с 1:2 от Торино. В защита единствената новост беше появата на Симон Кяер на мястото на Матео Габия. В халфовата линия се завърна Исмаел Бенасер за сметка на Томазо Побега. Този път отдясно стартира Анте Ребич, а не Жуниор Месиас, докато за плеймейкър беше избран Крунич вместо Браим Диас. На върха на атаката пък беше предпочетен Жиру пред Дивок Ориги. Гостите играха в 4-3-1-2 с Ноа Окафор и Чуквубуике Адаму като нападатели.

"Росонерите" можеха да открият резултата още в 3-тата минута, но тогава шут на капитана Тео Ернандес срещна далечната греда. Все пак те стигнаха до бърз гол, след като в 14-ата минута Жиру се разписа с глава след центриране от корнер. Гостите отговориха с шут на Чуквубуике Адаму, завършил в обятията на Чиприан Татарушану. Веднага след това той опита нов удар, който обаче беше блокиран от Фикайо Томори. Последваха два пропуска на Жиру. В 26-ата минута Ернандес направи пробег и пробва шут, който беше избит от вратаря. Добавката на Жиру беше успешна, но при вдигнат флаг за тънка засада. 

Три минути по-късно ВАР разгледа ситуация за потенциална дузпа, но в крайна сметка потвърди решението на Антонио Матеу Лаос за чиста игра на Пиер Калюлю срещу Окафор. След още две минути Сандро Тонали стреля и прати топката в ръцете на Филип Кьон. В 38-ата минута Мауриц Кяергаард нанесе далечен изстрел, който се оказа неточен. Само минута по-късно на Татарушану му се наложи да отрази удар на Лука Сучич. В 40-ата минута Рафаел Леао направи опасен пробив, но в последния момент беше блокиран от Страхиня Павлович. В минути до почивката Татарушану се намеси при удари на Максимилиан Вьобер и Адаму.

Още в самото начало на втората част домакините стигнаха до важния втори гол. Тогава Ребич намери с центрирането си Жиру. Французинът с глава отклони топката към Крунич, който също с глава я прати в мрежата за 2:0. В 51-вата минута Калюлю шутира от дистанция, а Кьон улови изстрела му с лекота. В 57-ата минута Леао се разходи с топката около наказателното поле и в крайна сметка проби в него. Когато се доближи до аутлинията, той пусна пас, Амар Дедич не успя да изчисти топката и Жиру отблизо вкара втория си гол за вечерта. 

В 66-ата минута именно Леао беше близо до попадение, но ударът му с шпагат се отби в напречната греда. Последваха слаб изстрел на резервата Дижон Камери и разочароващ шут на Дедич. Малко след това Кяергаард и също се отчете с пропуск. В 78-ата Сучич също не успя да се разпише. Две минути по-късно Татарушану се справи с удар по земя на Бенямин Шешко. "Биковете" продължиха да имат инициативата в последните минути, но в добавеното време бяха наказани от появилия се от пейката Месиас за крайното 4:0.

Така Милан се пребори за второто място в групата с актив от 10 точки и ще играе на осминафиналите на турнира, а РБ Залцбург завърши трети с 6 пункта, така че ще продължи участието си в елиминационните плейофи на Лига Европа.

МИЛАН - РБ ЗАЛЦБУРГ 4:0

1:0 Жиру 14'
2:0 Крунич 46'
3:0 Жиру 57'
4:0 Месиас 90'+1

Милан: Татарушану, Калюлю, Кяер, Томори, Ернандес, Бенасер, Тонали, Ребич, Крунич, Леао, Жиру;

РБ Залцбург: Кьон, Дедич, Вьобер, Павлович, Соле, Кяергаард, Гурна-Дуат, Зейвалд, Сучич, Адаму, Окафор;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация