Милан разсипа Динамо в Загреб

00:27
Милан разсипа Динамо в Загреб

Милан съкруши Динамо Загреб с 4:0 като гост и излезе на второ място в група "Е" на Шампионската лига кръг преди последните мачове от тази фаза. "Росонерите" не оставиха съмнение в по-високата си класа и значително увеличиха шансовете си да се класират за осминафиналите. В последния кръг те ще приемат РБ Залцбург и дори равенство ще им свърши работа, за да финишират пред австрийския тим.

Резултата на "Максимир" откри Матео Габия с глава в 39-ата минута, а в началото на втората част Рафаел Леао удвои. Попадение на Оливие Жиру от дузпа уби интригата, преди защитникът на Динамо Роберт Любичич да си вкара автогол от дузпа в 69-ата минута. Хърватите са последни в групата, но все още могат да се надяват да завършат трети, ако победят Челси на "Стамфорд Бридж".

Преди този мач съперниците бяха на последните две места в групата, което ги задължаваше да преследват единствено победата. Милан спечели срещу хърватския първенец на "Джузепе Меаца" с 3:1, а в исторически план имаше и още два успеха срещу "модрите" в квалификациите на турнира през 2000 година. Над 21 000 фенове подкрепиха любимците си на "Максимир". 

През уикенда Динамо измъкна 1:1 като гост на Хайдук (Сплит) в голямото дерби на хърватския футбол. Допълнително самочувствие на тима даваше фактът, че той нямаше нито едно поражение на собствен терен във всички турнири през календарната година. Старши треньорът Анте Чачич не предложи изненади в титулярния състав. Той избра системата 3-5-2, като по фланговете действаха Садег Мохарами и Роберт Любичич, а в предни позиции започнаха Бруно Петкович и Мислав Оршич.

Милан пристигна в Загреб след лесна победа над Монца (4:1) в Серия "А". Стефано Пиоли отново не можеше да разчита на редица основни фигури, но отборът неведнъж показа, че умее да се справя и когато не е в оптимален състав. Чиприан Татарушану застана под рамката, в отсъствието на наказания Фикайо Томори двойка централни защитници бяха Симон Кяер и Матео Габия, а пред тях се разположиха Сандро Тонали и Исмаел Бенасер. Оливие Жиру водеше атаката, подпомаган от Рафаел Леао, Шарле Де Кетеларе и Анте Ребич.


Милан започна агресивно и с висока преса, която затрудни домакините. Ребич действаше повече като втори нападател, отколкото като крило. Хърватите се стараеха да са компактни, но на моменти оставяха свободни пространства за фланговите футболисти на "росонерите". В 18-ата минута Иванушец отправи удар, който не затрудни Татарушану. В средата на полувремето Динамо изравни играта и получи още по-мощна подкрепа от привържениците си.

В 27-ата минута изстрел на Ребич беше блокиран, а малко по-късно Тонали шутира неточно. Милан постепенно отново вдигна темпото и за домакините стана сложно да се защитават, без да допускат грешки. В 39-ата минута Сандро Тонали центрира от статично положение, топката прескочи бранителите в синьо и стигна до Габия, който беше добре пласиран на далечната греда и с глава откри резултата. Юношата на "росонерите" се разписа за първи път в Шампионската лига.

В началото на второто полувреме Милан набързо реши всичко в своя полза. В 49-ата минута Леао тръгна от центъра и потърси комбинация с Жиру, но двамата не се разбраха. Португалецът обаче остана с топката в крака, а двама защитници на Динамо не направиха нищо, за да му попречат и Леао не сбърка. При този резултат Пиоли извади Де Кетеларе и пусна вместо него Раде Крунич с идеята да внесе повече сигурност в играта на тима.

Анте Чачич направи тройна смяна и в игра за Динамо се появиха Дарио Шпикич, Йосип Дърмич и Мартин Батурина. Секунди по-късно левият халф-бек на хърватите Любичич задържа в наказателното поле Тонали и Милан получи дузпа. Жиру беше безкомпромисен от бялата точка и отказа домакините от всякакви идеи за  положителен резултат.

Ситуацията за Динамо се вложи още повече в 69-ата минута, а грешник се оказа отново направилият силно първо полувреме Роберт Любичич. Рафа Леао напредна отляво и центрира към Жиру, който се размина с топката, но тя рикошира в Любичич и влезе във вратата. Веднага след автогола Стефано Пиоли извади Леао, Бенасер и Тео Ернандес, за да им даде почивка.

До края срещата се доиграваше. Домакините внимаваха, за да не допуснат още по-тежка загуба, а Милан чакаше последния съдийски сигнал. "Росонерите" имаха още няколко добри атаки, но не ги завършиха по най-добрия начин. Следващият двубой на тима е гостуване на Торино в Серия "А", а след това идва ред на решаващото домакинство на РБ Залцбург в Шампионската лига, когато и равенство ще е достатъчно на италианския гранд, за да се класира на осминафиналите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация