Още едно ранно отпадане за Григор Димитров

19:11
Още едно ранно отпадане за Григор Димитров

Григор Димитров изигра един от добрите си мачове в последно време, но отново изпита кошмар в тайбрек и продължи негативната тенденция от ранни отпадания.

Топ ракетата ни отстъпи с 4:6, 6:1, 6:7(5) на 77-мия в световната ранглиста 20-годишен чех Ижи Лехечка в първия кръг на турнира от сериите АТР 250 в Стокхолм.

Изненадващо или не, отново тайбрек се оказа повратната точка при поражението на Димитров, който вече е загубил цели осем последователни “дълги геймове” в АТР тура. Едва в Мадрид срещу американския бомбардировач Максим Креси за последно Гришо надделя в тайбрек, като сега срещу Лехечка поведе с 5-2, но въпреки това отново отстъпи.

За съжаление, за седми път през сезона Григор отпада в първия кръг на турнир, както и за четвърти в последните пет участия в календара на АТР. Това е и седмо поражение в последните осем мача на Димитров, подновил работата с най-успешния си треньор Даниел Валверду, който гледаше от трибуните в Стокхолм.

Колкото и парадоксално да звучи, играта на Гришо срещу Лехечка даде доста повече поводи за оптимизъм, отколкото при предишните му изброени загуби в последно време. Следващата спирка за него може да бъде Виена другата седмица, а в края на месеца предстои “Мастърс”-а в Париж.

Първи сет

Още в първото разиграване в мача се видя, че Лехечка се чувства комфортно в обстановката и на основната линия, но все пак беше надигран от форхенд по обратния диагонал на Димитров в много темпова размяна. Форхенд-ретур обаче спря устрема към мрежата на излезлия напред българин и резултатът стана 30-15, само че набързо следващите две точки отидоха на сметката на Гришо - 1:0.

Лехечка пласира добър първи сервис и добави форхенд-уинър тип "контрапие" за 15-0, но сам изравни съотношението на точките с пресилен удар с правата страна на ракетата си. Добри поредни дълбоки форхенди позволиха на чеха да атакува мрежата и да завърши с воле за 30-15. 77-мият в света издържа в последвало сложно за него разиграване, в което Григор вкара много на брой подсечени бекхенда, но именно бекхенд по правата на Лехечка промени статуквото и резултатът стана 40-30. Бекхенд в мрежата пък на Димитров сложи край на гейма - 1:1.

Нова неточност от задната страна на ракетата на българина стана причина за 15-15, но той веднага компенсира с прекрасна атака по обратния диагонал с форхенд-уинър за 30-15. Още едно излизане на мрежата този път се увенча с успех дори без завършващо воле, защото апроучът с форхенд по правата беше достатъчен - 40-15. Невърнат втори сервис приключи комфортния сервис-гейм за топ тенисиста ни - 2:1.

Лехечка отново демонстрира слабост при справяне с подсечен бекхенд на Димитров (0-15), а беше и надхитрен на мрежата с форхенд в тялото, при който не можа да осъществи точно воле - 0-30. Много качествено и разнообразно разиграване отиде на сметката на 77-мия в света, който издържа от основната линия и майсторски комбинира форхенд по диагонала с такъв по оголената права за 15-30. Ас номер 1 в негова полза пък го освободи още повече от напрежението при 30-30, а впечатляващо воле при ниска топка на мрежата му помогна да осъществи пълен обрат. Невърнат сервис заслужи на Лехечка изравняването в резултата на 2:2.

Непредизвикана грешка от бекхенд на Димитров доведе до 0-15, а после нелепа намеса на мрежата облагодетелства съперника му, за да се стигне до 0-30. Елементарн сгрешена комбинация с форхенд след вкаран първи сервис означаваше първи троен брейк-бол за противника. Неотразен сервис по правата в полето за предимство елиминира първия, а после дори изумителната защита на Лехечка не можа да го опази от загуба на разиграването - 30-40. Тактическо надиграване по диагоналите с бекхенди бе спечелено от Гришо след грешка на опонента му и дюсът стана факт. За съжаление, този път форхендът на Димитров от средата на корта се оказа пресилен и той пак трябваше да се опазва от пробив, но пък се справи блестящо с невърнат начален удар. В крайна сметка българинът измъкна гейма, благодарение на края и на груба грешка от драйв-воле на мрежата на Лехечка - 3:2.

Чехът отново сбърка смач, но не спираше да излиза на мрежата след сервис, което му носеше противоречив успех - 30-30. Първото му подаване засега се доказваше като по-надеждното оръжие спрямо това на българина, което допринасяше за малко по-бързото протичане на сервис-геймовете му. За съжаление, в трите случая, в които Григор влизаше в разиграване, сам си опропастяваше усилията с непредизвикани грешки - 3:3.

Димитров имаше нужда от по-безпроблемно подаване след дългия пети гейм, като малко подобри ефективността си на първи начален удар - той дори записа ас по диагонала за 40-0, а с невърнат сервис затвори на нула за 4:3. За съжаление, солидната игра на чеха не спираше да създава проблеми на българина и се стигна до 4:4 и 15-40 в следващия гейм. Изключителен минаващ удар от бекхенд на Лехечка задълбочи негативите за Гришо - 4:5 след 39 минути игра.

С максимално разтягане и прекрасен минаващ форхенд на свой ред Димитров матира съперника си и дръпна с 0-15. Отново обаче пресилен форхенд опропасти положените иначе доста усилия в разиграването от Григор - 15-15. Неточност на мрежата при наглед лесно воле на Лехечка наклони везните в наша полза за 15-30, но после камшичен негов форхенд по правата с голяма доза риск въстанови паритета - 30-30. Невърнат сервис позволи на 77-мия в света да стигне до сетбол, но Димитров показа класа и пъргавина, за да спечели размяна на мрежата и да вкара гейма в дюс. Сгрешен бекхенд на българина обаче донесе нов сетбол на противника му, а красив бекхенд-уинър по диагонала на Лехечка го възнагради с успех - 4:6 след 47 минути игра.

Втори сет

Лехечка не спираше с уинърите от всяка позиция на корта, щом опитваше да смени посоката и темпото на разиграването. Григор все пак с излизане на мрежата след сервис дръпна с 30-15 в началото на следващия сет, но редуваше правилни с грешни решения. Неправилно се оказа това за къса топка от бекхенд от основната линия, излязла в аут за 30-30. Невърнат сервис пък бе последван от пресилен форхенд (дюс), но публиката аплодира след хубавите комбинации в следващия момент, завършени с атака на мрежата и воле за авантаж. Неотразен начален удар даде позитивно начало на втората част за българина - 1:0.

Лехечка прати два поредни бекхенда в мрежата за 0-30, а впоследствие беше изтормозен до последно от съперника от основната линия и бе провокиран да пресили форхенд. Така се стигна до първите в мача точки за пробив на Григор, но първата беше отразена с късмет от младия чех, който намери два пъти линията, а след това направи отлична контрираща къса топка. Отново бомбардиращ форхенд по правата се оказа печеливша стратегия за Лехечка, който се измъкна от неприятната ситуация - дюс. Отново аплодисменти на зрителите бяха необходими при вълшебен уинър от минаващ бекхенд по правата за Димитров, награден с трети брейк-бол. Съперникът му обаче не спираше да излиза на мрежата и този път успя да завърши с воле за ново равенство. Същата стратегия за пореден път му се отплати с успех за авантаж, но и Григор му предложи същото в следващото разиграване, за да вкара гейма в пореден дюс. Българинът пак надхитри опонента си на мрежата с бекхенд-воле и се добра до четвърти шанс за пробив, а двойна грешка направи резултата 2:0.

Затвърждаването от брейка се очертаваше да бъде доста сложно, защото мощните форхенди от основната линия на Лехечка не спираха да са проблем за Димитров. Два такива направиха резултата 0-30, преди най-после със сервис българинът да отвори корта и да завърши с последващия си прав удар по опразнената част. Гришо се самоокуражаваше с викове при 30-30, а впоследствие нов чудесен сервис по диагонала в полето за равенство го изведе до гейм-бол. Красива комбинация на бекхенд по диагонала и бекхенд-воле на Лехечка върнаха интригата при 40-40, а непредизвикано сбъркан форхенд на Григор доведе до брейк-пойнт. Смач на мрежата по убедителен начин възстанови равенството, а Лехечка сбърка фатално малко по-късно с форхенд в мрежата и резултатът стана 3:0.

Качеството на играта продължаваше да се вдига и зрителите имаха все повече поводи да аплодират изпълненията и на двамата - елегантно воле край мрежата на Лехечка направи 30-30, а една от редките му неточности от форхенд по диагонала позволи на Димитров да стигне до шанс за брейк. Той беше отразен с атака напред и печелившо воле на чеха, само че Гришо го изненада с къса топка и форхенд-уинър по опразнената права - нов брейк-бол. Марково изпълнение от бекхенд с движение основно на китката се превърна в прекрасен минаващ удар и още по-солиден аванс в резултата за българина - 4:0.

Импровизация на мрежата на Григор затвърди впечатлението, че той се чувства все по-добре, като тя беше украшението на един светкавичен сервис-гейм в негова полза с редица бързо спечелени точки - 5:0. Лехечка отговори с бързо подаване на свой ред, просто за да се избави от конфузен "геврек" във втория сет.

Първата двойна грешка на българина в мача дойде за 15-15, а в следващото разиграване Димитров с класа и опит диктуваше движението на топката и дочака удобен момент, за да натисне с форхенд по обратния диагонал - 30-15. Пресилен прав удар на чеха доведе до двоен сетбол и успешна комбинация подсечен сервис по диагонала в полето за равенство и форхенд-уинър по правата вкара мача в решителен сет.

Трети сет

Лехечка подсказа, че е "рестартирал" настройката си за битка в третия сет, който започна позитивно за него с четири вкарани първи сервиса, но и две грешки от форхенд. Все пак, чехът направи крачка напред в правилната за него посока и дръпна с 0:1.

Гришо сбърка от форхенд за 0-15, но не спря да го използва по обратния диагонал и изгради по-солидна атака в следващия момент - 15-15. Красиво разиграване от основната линия с няколко смени на темпото бе завършено с неуспешна къса на Лехечка, но впоследствие той издебна възможност да тръгне напред и да завърши по правата за 30-30. Два невърнати сервиса в отличен момент изравниха резултата - 1:1.

Чехът направи една грешка от форхенд, но това изобщо не го притесни и не го възпря да използва силното си оръжие от основната линия, като чрез него стигна до 30-15. Гришо сбърка ретур на втори сервис за 40-15, а ас по правата в полето за равенство направи резултата 1:2.

Грешките се прокрадваха отново в играта на Димитров, което не беше особено обнадеждаващо за старт на решителния сет, но пък началният удар постоянно компенсираше - 15-15 след третия ас по правата в полето за предимство. За съжаление, пресилен подсечен бекхенд наклони везните в полза на чеха, а форхенд на около метър в аут осигури две точки за пробив на съперника. Чудесен ас в подходящ момент неутрализира единия брейк-бол, но вторият беше материализиран от Лехечка отново заради кошмарна грешка с правия удар на Гришо - 1:3.

Чехът нямаше намерение да спира инерцията си и проведе прекрасен сервис-гейм, в който направи два уинъра от форхенд и завърши с невърнат начален удар за бързо затвърждаване на пробива - 1:4 след 12 от 15 спечелени точки за него в последните три гейма.

Гришо изпълни перфектно програма "максимум" в краткосрочен план - бързо спечели сервис-гейм на нула, за да намали изоставането си на 2:4. Отново обаче редуването на отлични отигравания с грешки накланяше везните в полза на противника - първо великолепен минаващ форхенд, а после пресилен такъв от средата на корта. Чехът поддържаше почти 80% успеваемост на първи сервис и затова при непредизвиканата грешка за 30-30 се получи рядка възможност в сета за Димитров "да се закачи". Той го направи прекрасно с нов майсторски минаващ форхенд и стигна до шанс за връщане на пробива, а двойна грешка възстанови паритета в сета - 3:4.

Гришо беше разминат на мрежата и дори падна, но без последствия за здравето, след което вкара два поредни хубави сервиса за 30-15. Непредизвикано сбъркан бекхенд доведе до 30-30, но впоследствие нов чудесен начален удар беше довършен с мощен форхенд за гейм-бол. Неотразено подаване завърши серията от три гейма за топ ракетата ни - 4:4.

Лехечка също комбинираше солидни сервиси с непредизвикани грешки и сам си осигури напрежение при 30-30, но отново дойде ред за мощен форхенд и заслужено предимство. Безапелационен ас по диагонала в "адвантидж полето" направи резултата 4:5.

Два много прецизни сервиса, вторият от които ас, спомогнаха на българина да дръпне с 30-15, а завършек от форхенд на мрежата индикира, че той не чувства никаква допълнителна тежест от факта, че подава за оставане в мача. Непредизвикана от форхенд на Димитров забави края на гейма при 40-30, но още един форхенд-уинър подпечата равенството 5:5.

Григор нямаше късмета да хване на контрапие край мрежата съперника си при 0-15 в следващия гейм, но зарадва все пак публиката с атрактивно разиграване. Лехечка не се поддаваше на напрежението и с неотразен сервис поведе с 40-0, преди да бъде безкомпромисно разминат на мрежата с бекхенд-ретур-уинър. Пресилен форхенд на Гришо все пак направи резултата 5:6.

Изключителен ритъм на сервис и експресен сервис-гейм в полза на Димитров доведоха мача до логичен край - тайбрек. Той започна положително с мини-брейк след провокирана грешка от форхенд на Лехечка -  1-0, а впоследствие първият начален удар на българина му позволи да направи завършващо изпълнение с предната страна на ракетата за 2-0. Неотразен сервис набъбна още повече аванса на Гришо при 3-0, но пък и чехът се позова на две поредни мощни подавания, за да задържи интригата. Продължително разиграване по диагоналите бе проведено с търпение от Григор и съперникът пресили форхенд за 4-2, а невърнат начален удар направи резултата 5-2. Сантиметър в аут спаси Лехечка при иначе хитър минаващ форхенд на българина, а после воле на мрежата бе достатъчно за 5-4. За съжаление, Димитров сбърка бекхенд и загуби преимуществото си, а още една грешка от задната страна на ракетата доведоха до внезапен обрат и мачбол за съперника. Невероятен рефлекс на мрежата на Лехечка го възнагради с победа в интригуващия сблъсък - 4:6, 6:1, 6:7(5) за 2 часа и 22 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация