Ливърпул съсече Ман Сити в люто дерби на "Анфийлд"

21:25
Ливърпул съсече Ман Сити в люто дерби на "Анфийлд"

Притисканият от проблеми от началото на сезона отбор на Ливърпул се мобилизира до краен предел и изигра най-силния си мач в Премиър лийг през тази кампания, благодарение на което постигна заслужена победа с 1:0 над шампиона Манчестър Сити на "Анфийлд". Дербито бе изпълнено с много интересни положения, макар че в него падна само един гол, реализиран от Мохамед Салах в 76-ата минута. По-чистите ситуации със сигурност бяха пред вратата на гостите, така че успехът на мърсисайци бе напълно заслужен. Гол на Фил Фоудън пък бе отменен след намесата на ВАР заради нарушение на Холанд срещу Фабиньо в хода на атаката. Така Ливърпул победи за втори път Сити в последните месеци, след като надделя над "гражданите" и в двубоя за "Къмюнити Шийлд" в началото на сезона. За шампионите пък това е първа загуба в първенството през настоящата кампания. След нея тимът на Джосеп Гуардиола остана на четири точки зад лидера Арсенал. Ливърпул пък е на десет пункта зад днешния си съперник, макар и с мач по-малко.

Трент Александър-Арнолд, който лекуваше контузия, изненадващо бе включен в групата, но остана на пейката. Като десен бек започна опитният Джеймс Милнър. Джо Гомес действаше като партньор на Вирджил ван Дайк в центъра на защитата. Харви Елиът и Фабиньо влязаоха в средата на терена, а нападателното трио бе съставено от Салах, Фирмино и Жота. Дарвин Нунес остана на пейката за началото. Общо промените от мача с Арсенал бяха пет.

Единствената промяна, която Джосеп Гуардиола направи в сравнение с победата над Саутхамптън от миналия кръг на Премиър лийг, бе, че Илкай Гюндоган стартира на мястото на Рияд Марез. Головата машина Ерлинг Холанг, който пропусна мача с Копенхаген през седмицата, отново бе титуляр в Премиър лийг.

Ливърпул започна изключително агресивно и хвърляше много сили в това да пресира високо съперника. Манчестър Сити пък владееше повече топката, но не успяваше да създаде проблеми на домакините в защита. В 20-ата минута Салах тръгна на скоростен рейд и нахлу в наказателното поле, но в решаващия момент Диаш подложи крак и изчисти в корнер. Малко след това Жота нанесе първи точен удар, след като засече с глава центриране на Елиът, но прати топката право в ръцете на Едерсон. 

Ливърпул започна да контролира топката по-често, а атаките на домакините ставаха все по-опасни. В 24-тата минута Милнър размени пасове със Салах отдясно, след което египтянинът центрира остро. Едерсон изби топката, но тя стигна до Андрю Робърстън, който от около 13 метра просто трябваше да намери вратата, но силният му диагонален удар премина над напречната греда.

Гомес и Милнър се справяха доста добре в защита в тези минути въпреки очакванията, че те могат да бъдат слабите звена в отбраната на домакините. Сити обаче постепенно започна да атакува по-сериозно. В 36-ата минута Антъни Тейлър не отсъди нарушение срещу Салах, който бе повален от Родри, след което Силва центрира, а Холанд надскочи Гомес и засече с глава, но над вратата. Малко след това Ван Дайк направи блестящ шпагат в наказателното поле, избивайки топката от краката на Де Бройне. Няколко минути след това Диаш стори същото в другото наказателно поле при добра ситуация за Робъртсън. 

В 40-ата минута Холанд нанесе точен удар, след като на далечната греда засече с глава центриране на Де Бройне. Алисон обаче бе пласиран много добре и спаси без проблем. Това обаче бе може би най-добрата възможност за шампионите преди почивката. 

В самото начало на второто полувреме Салах пропусна най-чистата ситуация в мача до момента, след като Фирмино го изведе зад гърба на защитата. Египтянинът добре си пое и спринтира, откъсвайки се очи в очи с Едерсон. Стражът на Сити обаче успя в последния момент да отклони с пръстите на дясната си ръка топката встрани от вратата си. Това не бе забелязано и бе отсъден аут, но пропускът така или иначе бе голям. Секунди след това Фоудън прати топката във вратата на Алисон, но след намесата на ВАР попадението бе отменено заради безспорно нарушение на Холанд срещу Фабиньо. 

В 55-ата минута Ливърпул пропусна втора стопроцентова възможност, след като Жота бе оставен абсолютно непокрит да засече с глава на далечната греда центрирана на Салах, но прати топката над напречната греда.

В 64-тата минута и Алисон показа страхотните си качества, след като спаси удар на Холанд, насочен до дясната греда.

Салах пропусна нова добра възможност за Ливърпул в 70-ата минута, когато получи от Фирмино и добре си освободи коридор за стрелба, но отново прати топката встрани от далечната греда.

В 72-рата минута Юрген Клоп направи тройна смяна - Хендерсън, Карвальо и Нунес замениха съответно Фабиньо, Елиът и Фирмино.

Четири минути по-късно Ливърпул най-сетне стигна до гола. Де Бройне центрира от фаул към далечната греда, но Алисон улови и веднага изпрати топката силно напред. Салах се пребори с Кансело за нея, след което отново се откъсна сам срещу Едерсон. Този път египтянинът стреля умело над вратаря и даде заслужен аванс на домакините.

Малко след това удар на Нунес от 25 метра премина встрани от целта.

В 82-рата минута Вирджил ван Дайк, който изигра много силен двубой днес, изчисти решително топката преди тя да стигне до главата на Холанд след центриране на Кансело отдясно. В 86-ата минута Антъни Тейлър показа червен картон на Юрген Клоп заради бурните протести на германеца за неотсъдено нарушение на Барнардо Силва срещу Салах.

Минута след това Дарвин Нунес лиши Ливърпул от почти сигурен втори гол, след като трима играчи на домакините имаха числено предимство пред наказателното поле на гостите. Това бяха Нунес, който бе с топката, Жота и Салах. Кансело бе единственият бранител на Сити в близост. Уругваецът обаче егоистично реши да отиграе сам и сбърка, вместо да потърси подаване, което щеше да доведе до ново попадение.

В добавеното време Жота получи разтежение и бе изнесен на носилка. Това бе единствената лоша новина за Ливърпул и неговите фенове.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация