Емил Костадинов: Играчите нямат характер за ЦСКА

11:29
Емил Костадинов: Играчите нямат характер за ЦСКА
Бивш футболист на ЦСКА, доскорошен директор на "Българска армия" и настоящ член на Изпълкома на БФС. Това са поне три основателни причини, заради които "Меридиан Мач" потърси "златното момче" на футбола ни Емил Костадинов. Емо говори за ситуацията при "червените", както и за виждането си около поста на националния селекционер.

- Г-н Костадинов, нещата в ЦСКА изведнъж тръгнаха надолу след великолепния старт. На какво се дължи това според вас?


- Защо да не вървят? Наистина напоследък се натрупаха доста негативни резултати, но все още е много рано да се говори. Според мен нещо е объркано в селекцията. Повечето нови попълнения нямат характер да играят в ЦСКА. Това е моето мнение.

- Какво означава това? Че трябва да се купят нови играчи през зимата ли?


- Не. Нека се работи с тези. Не може да купиш над десет човека през лятото и да правиш още грандиозни трансфери след няколко месеца. Според мен ЦСКА не трябва да гради отбор за вътрешното първенство, а за Европа. Ясно е, че отборът винаги е фаворит за титлата. Нека се направи нещо запомнящо се в евротурнирите. Вижте какво правят другите балкански тимове.

- Добре ли се справя Любо Пенев начело на ЦСКА?


- Не мога да коментирам. Резултатите са красноречиви за неговата работа.

- Той явно не може да се справи с положението, след като отборът е раздиран от скандали, а Иван Иванов се сби с Владо Манчев след загубата от Миньор?

- В ЦСКА има още много работа. По принцип е нетипично в отбор номер 1 на България да стават разни сбивания. Не е проблем двама футболисти да се скарат – това е нещо нормално. Жалко е, че се стига до бой и това излиза от съблекалнята и всички го коментират.

- Нормално ли е поведението на Иван Иванов, който си позволява да напада опитните играчи?

- Не е нормално. Винаги по-младите трябва да взимат пример от по-опитните.

- Той дори отказа да играе за младежкия национален отбор...

- ...за мен това беше проява на непрофесионализъм. Отиваш срещу държавата. Не може да пренебрегваш националния флаг.

- И все пак – ще стане ли ЦСКА шампион?


- Мисля, че ще стане. Просто конкуренцията е много слаба. Да, наистина и ЦСКА, и Левски не са в най-добрата си форма, което прави футбола ни по-интересен, но е факт, че ЦСКА е най-добрият отбор.

- Няма ли нужда ЦСКА от човек като Емил Костадинов, който да бъде свързващото звено между шефове и треньори?

- Този въпрос го задайте на шефовете на ЦСКА, не на мен.

- В качеството ви на член на Изпълкома какво е вашето мнение за работата на Станимир Стоилов начело на националния тим?

- Аз вече казах, че националният отбор трябва да бъде поверен на чужденец. Така ще се спрат интригите. Мъри беше подходящият човек, който може да вдигне отбора на крака. Знам какво мисля и ще го кажа на колегите от Изпълкома. Не мога да гадая дали има чужденец, който би дошъл тук, но винаги се намират хора.

- Оптимист ли сте за евроквалификациите?

- Не може да имаме такива свръхочаквания. Имаме 5-6 футболисти, които са над средното европейско ниво. Ние винаги сме максималисти. Не може да очакваме класиране и да отиваме към четвъртфинал и полуфинал. Трябва собствениците на клубове да стъпят здраво на земята и не да мислят, че друг може да ги оправи. Жалкото е, че има много хора в българския футбол, които живуркат около играта. За съжаление такива има и в Изпълкома.

- Ще остане ли Иван Колев начело на младежкия национален отбор?

- Той има договор до края на годината. След това ще видим.

- Възможно ли е той да бъде заменен от чужденец?

- Не. Селекционер на младежите трябва да е българин. Човек, който следи детско-юношеския футбол из основи. Трябва да се вземат мерки за развитието на младите, които ще бъдат предложени от мен на Изпълкома. Представянето ни не е убедително. Първо елитната група до 17 години показа, че има полза от нея. Ще предложа да има такава до 19 години. Трябва да се направят промени в дублиращите отбори. Ще искам в тези отбори да играят само играчи с професионални договори, а не деца по на 16-17 години. Всеки футболист всяка седмица да играе срещу силен отбор. Има и законови промени, които ще попречат на футболистите да играят през седмицата.

- Да разбирам ли от думите ви, че италианската легенда Пиетро Виерховод няма да поеме младежите?

- Виерховод няма да води младежкия национален отбор. Това е.

- Вие сте отговорник за младежкия отбор, а Наско Сираков директор на националните отбори. Има ли някакви търкания между вас предвид това, че реално работите едно и също нещо?

- Не, няма никакви търкания. Футболните хора, които сме в Изпълкома, сядаме всички заедно и решаваме какво да правим, какво е най-доброто.

- И последно, но не на последно по значение място – кога БФС ще получи регистрация?


- Не съм юрист, нито адвокат. Говорил съм с хората, които отговарят за това, и те ми казаха, че решението ще излезе утре или вдругиден.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация