Катар - домакинът на Световното първенство по футбол 2022

17:41
Катар - домакинът на Световното първенство по футбол 2022

С 65 мача и 8 стадиона, страната ще посрещa мондиала и ще се превърне в най-горещата спортна точка на годината.

За Катар

Население: 2,83 милиона 

Столица: Доха

Официален език: Арабски, но широко използван е и английският

Валута: Катарски риал (QAR)

Исторически и интересни факти:

  • Преди откриването на залежите с петрол през 1940 г. икономиката на Катар e била съсредоточена върху риболова и лова на перли;
  • Третите по големина запаси от природен газ в света са в Катар;
  • В Катар оперират Al Jazeera Media Network, Qatar Airways и Aspire Academy;
  • Qatar Sports Investments е собственик на футболния клуб Пари Сен Жермен.

График на световното по футбол в Катар

Световното първенство по футбол в Катар ще започне на 20 ноември 2022 г. Турнирът ще се провежда в продължение на 28 дни, като финалът е на 18 декември 2022 г., когато е Националният празник на Катар.

Стадиони, на които ще се играе световното по футбол 2022

  • Al Bayt Stadium

Проектиран да представя арабското гостоприемство, мястото е покрито от структура, наподобяваща традиционна арабска палатка, известна като „bayt al sha’ar“;

  • Al Janoub Stadium

 

Дизайнът е вдъхновен от платната на традиционни лодки доу – знак на почит към морското минало на Ал Вакра;

  • Al Rayyan Stadium

Създаден, за да покаже най-доброто от катарската култура. Външната фасада е изградена от сложни модели, представящи Катар, от историята на търговията до разнообразната дива природа. Пустинните пейзажи на Ал Раян ще бъдат отразени на фасадата – и в зоните за гостоприемство с форма на дюна и сергии за стоки, осеяни около комплекса на стадиона.

  • Al Thumama Stadium

Дизайнът на стадион Ал Тумама е вдъхновен от „гахфията“, традиционна тъкана шапка, носена от векове от мъже в арабския свят.

  • Education City Stadium

Намира се в сърцето на фондация Катар – оживен център за знания и иновации, където тази ултрамодерна арена ще бъде подходящо допълнение и траен символ на устойчивост. 

  • Khalifa International Stadium

Разположено в зоната Aspire, историческото място преди това е било домакин на Азиатските игри и Азиатската купа на AFC.

  • Lusail Stadium

Дизайнът на този великолепен стадион е вдъхновен от взаимодействието на светлината и сянката, което характеризира фанарния фенер. 

  • Ras Abu Aboud Stadium

Проектиран от Fenwick Iribarren Architects, този стадион с капацитет от 40 000 души е изграден с използване на транспортни контейнери и други модулни материали, които след това могат да бъдат демонтирани.

Най-голямото разстояние между стадионите e 55 км (това е разстоянието между стадион Al Bayt – Al Khor City до Al Janoub Stadium в Al Wakrah City). Най-краткото разстояние е 5 км (от стадион Al Rayyan до стадион Education City). Това дава възможности на феновете нa world cup 2022 да посещават повече от един мач на ден. 

Температура по време на световоното

Очаква се температурите да са в диапазона от 18°C ​​до 24°C -  предпоставка за перфектни условия за играчи и фенове.

Катарски футбол

Катар е шампион на Азия, след като спечели Купата на Азия през 2019 г. 

През 2018 г. Катар победи в квалификациите за световното Саудитска Арабия, Република Корея и Япония.

Други отличия за националния отбор включват златния медал от Азиатските игри през 2006 г., три титли от Купата на Персийския залив и едно първенство на Западно - азиатската футболна федерация.

Катар също взе участие в Копа Америка през 2019 г. в Бразилия и през 2020 г., когато се проведе в Аржентина и Колумбия.

Катар завършва като вицешампион на Световното първенство на ФИФА за младежи през 1981 г. и достига четвъртфиналите на Олимпийските игри през 1992 г. Наскоро Катар завърши трети на Купата на Азия за U23 през 2018 г. и спечели Купата на Азия за U19 през 2014 г. Катар също се класира за Световното първенство по футбол U20 през 2019 г. в Полша.

Катарската звездна лига с 12 отбора е най-добрата професионална лига в Катар. Носителят на Световната купа Шави Ернандес в момента е треньор на действащия шампион Ал Сад, след като беше капитан на отбора в продължение на три сезона. Бившата звезда на Барселона Самуел Ето'о и холандската легенда Уесли Снайдер също играят в лигата през изминалия сезон. Катарският Ал Сад спечели два пъти Шампионската лига на АФК през 1989 и 2011 г.

Удобства за феновете

Очаква се около 1,5 милиона фенове да посетят Катар по време на турнира.

Осигурено е безвизово влизане в страната по време на мондиала.

Слънце, плаж и вода… има много дейности в Катар, на които феновете да се насладят. Можете да посетите уебсайта на Националния туризъм за повече информация.

По принцип в Катар има забрана за алкохол, но по време на мондиала той може да се купи от определени зони, например в хотели. 

Безопасност

Катар e известна както страна с едно от най-ниските ниски нива на престъпност в света и постоянно е класирана като най-безопасната страна в региона. Катар работи с международни експерти като Интерпол, Съвета на Европа, Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство, френската жандармерия и други партньори, за да гарантира безопасността и сигурността на посетителите през 2022 г.

Настаняване

Гостите на мондиала ще имат разнообразие от възможности за настаняване, които отговарят на всеки бюджет, включително хотели, апартаменти, пустинни лагери и круизни кораби. 

Летище

Международното летище Хамад е основен транспортен център и жизненоважна връзка между Америка, Европа и Азия. Разширената мрежа на Qatar Airways позволява пътниците да летят директно до повече от 150 дестинации.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация