Спартак Плевен вгорчи живота на ЦСКА при завръщането им в НБЛ

21:04
Спартак Плевен вгорчи живота на ЦСКА при завръщането им в НБЛ

Отборът на Спартак Плевен вгорчи завръщането на ЦСКА в мъжкия баскетболен елит. Възпитаниците на Тодор Тодоров загатнаха, че наистина имат сериозни амбиции за новия сезон, след като разгромиха “червените” в тяхната зала в столицата с 91:65 (24:10, 25:14, 19:25, 23:16) в последна среща от първия кръг на НБЛ.

Както е известно, това бе първи мач за “червените” след 13-годишното им отсъствие от професионалния баскетбол. Двубоят обаче мина през цялостната диктовка на гостите от Плевен, които “изригнаха” още в първата четвърт, когато вдигнаха разликата до двуцифрените размери и с течение на срещата поддържаха аванс в границите на 20-те точки, преди във финалния период дистанцията да прехвърли и 30-те.

Само след три дни ЦСКА ще има шанс за поправка при гостуването си на Шумен в двубой от втория кръг. Следващият мач на Спартак пък ще е следващият понеделник, когато плевенчани приемат другия столичен отбор - Левски, в своята зала “Балканстрой”.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Двубоят бе както равностоен, така и слаборезултатен в първите си четири минути игра, в които двата тима опитваха да се надлъгват. Спартак Плевен бе отборът-водач в откриващите фрагменти от срещата, като предимството на гостите идваше благодарение на силния старт на центъра Барет Бенсън, който наниза бързи четири точки на сметката си, за да изведе тима си напред при 5:8. Момчетата на Тодор Тодоров продължаваха да затягат обръча върху своя съперник, като Мартин Маринов и Евгени Хаджирусев предизвикаха две грешки в нападение на опонента, в резултат на което разликата набъбна моментално до двуцифрените размери при 5:15 в полза на Спартак. 

Силно впечатление правеше защитата на Хаджирусев, който напълно обезличаваше съперниковия гард Райли Оуенс, а освен това стартира мача с 4 точки в офанзивен план. Последва таймаут за Росен Барчовски, след края на който двата тима не впечатлиха с качество в завършващ план и резултатът остана непроменен в рамките на няколко минути, преди Николай Стоянов да запише кош и фаул след чудесен пробив за 5:18 в полза на гостите. 

Многото пропуснати стрелби както на ниския пост от Зейн Ноулс, както и тези от тройката плюс натрупалите се грешки направи така, че ЦСКА да губи с 5:23 към края на първата четвърт, след като Мартин Маринов наниза тройка, а Барет Бенсън отново превзе противниковото подкошие. Най-сетне Алекс Симеонов прекъсна пропадането на "армейците", след което Станимир Маринов ознаменува дебюта си за спартаклии с два поредни точно изпълнени наказателни изстрела за 7:24. Отново Симеонов бе точен с кош и фаул, за да оформи крайното 10:24 в полза на Спартак Плевен след една четвърт игра. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Невероятно бе началото и на втората четвърт за отбора на Тодор Тодоров, който започна нова серия на сметката си и поведе с цели 18 точки в резултата при 10:28 на старта на периода. След още няколко "глупости" в нападение отборът на ЦСКА вече бе назад с 22 точки, тъй като Ивко Ивков и Барет Бенсън продължиха наказателната акция и нанесоха още удари по своя съперник - 10:32. Все пак "червените" най-после успяха да запишат малко по-дълга серия и да стопят поне 20-точковото си изоставане, след като Зейн Ноулс и Венцислав Петков помогнаха на отбора си да да смъкне разликата при 18:35. Плевенчани обаче се разминаха без особени щети от минисерията на съперника, особено след тройката на Мартин Маринов, която възстанови 20-те точки разлика при 18:38. 

Защитата на "армейците" продължаваше да не е на нужното ниво, като Евгени Хаджирусев и Барет Бенсън не спираха да тормозят периметъра и подкошието на завърналия се в елита свой опонент. Разликата пък продължаваше да се поддържа в рамките на точно 20 точки при 24:44. Възпитаниците на Росен Барчовски не успяха да намерят начин да намалят изоставането си, като вместо това получиха нови пет точки в коша си - кош на Бенсън и невероятна тройка със сирената на Мартин Маринов. Така първото полувреме приключи при 24:49 в полза на Спартак Плевен.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Баскетболистите на ЦСКА излязоха по-мотивирани след 15-минутната почивка, като осезаема разлика се видя в представянето на Райли Оуенс, който започна третата четвърт с четири поредни точки. Веднага след това Венцислав Петков наниза първата си тройка в мача, а след серията от 7:0 разликата падна до 18 точки при 31:49 в полза на Спартак. Гостите обаче реагираха чудесно и неутрализираха част от понесения удар, за да възстановят 22-точковото си предимство при 31:53. С течение на третия период обаче вече нямаше никакъв помен от хубавото начало на частта за домакините, които продължаваха да допускат изключително лесни точки в своя кош. Пример за това бе оставен свободен коридор на Станимир Маринов, който завърши с две точки и фаул за опитния национал - 35:60 за Спартак Плевен. 

Райли Оуенс започна да влиза в час с течение на времето, но така или иначе неговите изяви бяха напълно индивидуални, докато от другата страна плевенчани разчитаха на страхотна отборна игра, заради която дистанцията продължаваше да варира между 20 и 24 точки - 44:68 в полза на гостите. Домакините съумяха да намалят пет точки от изоставането си преди началото на последната четвърт, като периодът приключи при 49:68 за момчетата на Тодор Тодоров.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Крилото на домакините Дамян Минков реализира втората си поредна тройка, но след това всичко като че ли приключи за отбора на ЦСКА. Евгени Хаджирусев, Барет Бенсън и Ивко Ивков комбинираха за серия от 3:12 в актива на гостите, чрез която се стигна до най-голямата разлика досега в мача - 26 точки при 54:80. Ивков навъртя още четири поредни точки на сметката си, като по този начин дистанцията се покачи до точно 30 и мачът вече се доиграваше в тренировъчно темпо. 

Възпитаниците на Тодор Тодоров обаче продължаваха да се възползват от подаръците на своя съперник и след още две поредни грешки Цветомир Чернокожев направи резултата труден за вярване - 54:89 при преполовяването на последната част. Интересното е, че до финалната сирена Росен Барчовски не пусна нито един от младите си състезатели, които бяха записани в групата за мача. В крайна сметка Спартак Плевен се поздрави с убедителен успех с крайното 65:91 в своя полза. 

Барет Бенсън направи страхотен дебют за победителите с 21 точки и 5 борби при 10/12 стрелба от игра. Мартин Маринов наниза още 16 точки, Евгени Хаджирусев допринесе с 12 точки и 6 асистенции, Цветомир Чернокожев също бе точен с 12 точки плюс 6 борби, а Ивко Ивков приключи с 11 точки.

Райли Оуенс бе най-добър за ЦСКА със 17 точки, всичките през второто полувреме. Зейн Ноулс добави 14 точки и 9 борби, а Алекс Симеонов се отчете с 13 точки.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ: 

ЦСКА: Райли Оуенс, Венцислав Петков, Дамян Минков, Алекс Симеонов, Зейн Ноулс;

СПАРТАК ПЛЕВЕН: Евгени Хаджирусев, Мартин Маринов, Николай Стоянов, Цветомир Чернокожев, Барет Бенсън;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация