Мъри: Ако си футболист на Левски и нямаш хъс, желание, амбиция, значи си сбъркал професията

23:15
Мъри: Ако си футболист на Левски и нямаш хъс, желание, амбиция, значи си сбъркал професията

Наставникът на Левски Станимир Стоилов говори пред медиите на стадион "Георги Аспарухов". Утре "сините" излизат срещу ЦСКА - София на Националния стадион "Васил Левски", като Мъри сподели впечатленията и мислите си преди дербито с "червените". Той призна, че има дилема относно две позиция в своя състав. 

"Обикновено след като си загубил в предния кръг, настроението би трябвало да е малко минорно и да се готвиш в следващия мач да се представиш по-добре, на по-високо ниво, за да си върнеш загубените точки и футболна увереност. Мачът е най-голямото дерби в нашия шампионат, нормално е футболистите да го чакат с нетърпение. Да, имаме доста проблеми по състава, но преди такъв мач останалите играчи, които са здрави, трябва да дадат повече, отколкото са възможностите им. Знаете за проблема с Билал Бари, Ноа също продължава да има проблеми с контузията, Петрис засега прави усилия да се върне по най-добрия начин в отбора, но на последната тренировка ще преценим за него. Другите са готови да вземат участие в мача. Различното спрямо финала за купата и мобилизацията? Според мен двата мача си приличат единствено, че се играе Левски срещу ЦСКА. 

Май месец мачът за нашия клуб и за футболистите ми беше с огромен заряд и от голямо значение, дълги години Левски не беше печелил трофей. Голяма част от играчите не бяха участвали в мач на такова ниво, имаше по-голямо напрежение у тях, отколкото беше нужно. Всеки трябва да играе на 100%, да спазва точно и отговорно тактическата дисциплина. Без желание и без амбиция в този мач не може да се участва, задължени сме да дадем максимума от себе си утре. Никой от момчетата ми, предполагам, не живее с миналото, трябва винаги да се излиза за победа срещу ЦСКА. Страх от поражение при нас не съм видял, откакто съм и футболист, и треньор не съм видял такова нещо, не знам, вас ако ви е страх… При нас не съм видял - вече 30 и няколко години участвам в тези дербита, Левски никога не го е бил страх от поражение, единствено се притеснявам дали ще играем на максимума си. Естествено, ЦСКА е един от грандовете в българския футбол, често двубоите завършват с много неизвестни, още повече в последно време в ЦСКА се забелязва стабилизиране откъм игра и резултати, работата на колегите в ЦСКА се вижда - стабилно се движат в първенството. По-добре комплектуван като отбор са спрямо пролетта, с повече амбиция и по-изчистена тактическа дисциплина", заяви Мъри. 

"ЦСКА има млад и амбициозен треньор с добри резултати, това дава някаква увереност в отбора им, но за мен е важно как ще играем ние, трябва да играем нашата игра. Най-важното е да достигнем максимума на своите футболни изяви на терена. Винаги съм искал новите футболисти да говорят с качествата си на терена - Шеху ще трябва да покаже на терена колко е сериозна неговата визитка. Факт е неговото добро ниво през последните години, той трябва да го защити на терена. Футболната общественост, феновете ни, журналистите оценяват подобаващо всеки добър играч. Положителното при него е, че може да играе като десен защитник, централен защитник и дефанзивен полузащитник, това е най-положителното. В различните години е играл на различните позиции. Когато имаш играч, който да може да играе на две-три позиции, се работи по-спокойно. Имам някакви наблюдения върху този играч в годините, знаех качествата му, агент ни каза, че още не е подписал с никой, реагирахме светкавично. Играл е в сериозен отбор като Омония, това показва, че има добра игрова практика, играл е скоро и за националния отбор на Нигерия, това говори добре, но е важно занапред какво ще покаже - искам моите играчи да играят добре за Левски. Има договор до лятото, от него ще зависи и от нас, естествено, как той ще се представи тук.

Ако си футболист на Левски и нямаш хъс, желание, амбиция, значи си сбъркал професията. Второ, когато играеш най-голямото дерби на България е допълнителна мотивация. Трето, загубата преди седмица също трябва да дава мотивация. Без борба на терена не можем да говорим за тактика, изпълнение и стил на игра. Футболистите също трябва да оценят момента и да дадат най-доброто от себе си. Развитието на Левски ли? Ако всички наши играчи са здрави и можем да комплектуваме максимален, оптимален състав - титуляри и резерви, Левски има доста добро ниво, в България трудно някой отбор може да има разлика в представянето на терена, резултатът не винаги зависи от това кой е по-добрият, но като стил и надиграване можем да отговорим на всички водещи отбори, нямам притеснения. Левски израсна много като стил и поведение на терена, да, имаме проблеми на моменти откъм резултати. Бройката е стеснена и малка, затова казвам - ако всички са здрави, няма да имаме проблем да се надиграваме с всеки в първенството. Да, имаме променлив успех, но играем футбол, който се харесва на хората и ще се подобряваме още повече. Важно е да запазим желанието, амбицията и да искаме да побеждаваме, както досега.

Не е толкова лесно да определиш стартовия състав на нашия съперник, при нас е малко по-лесно, но познаваме всички техни играчи. Твърдо не мога да кажа кой ще играе, имат голям брой играчи. При нас е малко по-различно. На мача с Локомотив например нямаше нито един защитник на резервната скамейка, наложи се Роналдо да играе на непривична за него позиция. Предполагам, че хората, които се грижат за тревното покритие на "Васил Левски" ще направят всичко необходимо то да изглежда по най-добрия начин утре. Съдията ли? Съдиите имат цялата моя толерантност към тях. Двата отбора трябва да проведат футболна битка с достатъчно уважение и респект и към съдиите, и един към друг - както беше на финала. Трябва да водим битка по правилата, не желая преди мача да се създава напрежение относно съдията. Срещу Ломомотив първата ситуация се различава коренно от втората. Първото е игрова ситуация, главният съдия винаги може да пропусне нещо на терена, динамична ситуация е. Там проблемът е на ВАР, защото не са повикали съдията да види. За втората ситуация вече има десет повторения - да си некадърен, се съмнявам, да си слуга, съм сигурен. Проблемите ни за утрешния мач се набиват на очи - Ноа излиза и има проблем в защитата, излиза Бари и ни трябва централен нападател. За тези два поста имаме дилема. Това трябва да решим за утрешния мач. Играчите трябва да оставят всичко на терена и да спечелят мача, за да не търсим после излишни оправдания. На терена имат възможност да покажат на цяла България, че са футболисти на Левски. Ако мислим за нов трансфер, трябва да е в ниски финансови параметри", каза още Стоилов. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация