Сладък успех за Ливърпул срещу Аякс

00:09
Сладък успех за Ливърпул срещу Аякс

Ливърпул успя да реагира на тежката ситуация, в която се намира, и постигна първа победа в тазгодишното издание на Шампионската лига след труден, но заслужен успех над Аякс с 2:1 на "Анфийлд". Мохамед Салах откри резултата в 17-ата минута, но Мохамед Кудус изравни само десет минути след това. Тимът на Юрген Клоп през цялото време доминираше, а гостите предимно се защитаваха, но също имаха шанс да излязат напред в резултата. Дейли Блинг обаче го пропусна. Ливърпул продължи да се бори докрай и в крайна сметка заслужено стигна до победата минута преди края на редовното време, когато Жоел Матип бе точен с глава. Така мърсисайдци се реваншираха до известна степен на феновете си след срамната загуба с 1:4 от Наполи преди седмица. За Аякс, който имаше седем поредни победи във всички турнири, това бе първа загуба през този сезон.

Голямата новина в състава на домакините е, че Тиаго Алкантара започва за първи път след срещата от първия кръг на Премиър лийг, когато получи контузия. Жоел Матип, Костас Цимикас и Диого Жота също са титуляри. Португалецът стартира за първи път през този сезон.

Единствената промяна в 11-те на Аякс в сравнение с победата на Хееренвеен през уикенда е, че Бергаус заменя Клаасен. Иначе съставът е същияt, който започна при победата с 4:0 над Рейнджърс.

Домакините стартираха по-добре и заслужиха толкова важния ранен аванс, към който се стремяха. В 17-ата минута Жота овладя едно добро центриране от Диас, пребори се с бранител на Аякс, след което по перфектен начин изведе Салах зад защитата. Египтянинът не сгреши от тази позиция за 1:0.

Мърсисайдци натиснаха още повече след това попадение. В 22-рата минута удар на Диас от воле премина на сантиметри встрани, а малко след това и хубав изстрел на Жота от 25 метра също премина в опасна близост до гредата. 

На фона на тези положения Аякс малко изненадващо изравни резултата, като това стана, след като отново Ливърпул не се представи добре в защита. Бергаухс с лекота проби отляво, след което намери Кудус, който избегна опита на Ван Дайк да го блокира и стреля с голяма сила. Топката рикошира в напречната греда и влезе неспасяемо във вратата на Алисон за 1:1.

Ливърпул не се смути и продължи да създава положения. Страхотен шут на Александър-Арнолд от над 25 метра профуча над напречната греда, а в 36-ата минута Ван Дайк засече с глава центриране от корнер. Пасвеер изби на самата голлиния, след което топката щастливо се върна към него и той я улови преди Жота да успее да направи добавка.

Три минути преди почивката Пасвеер направи двойно спасяване, след като рамките на секунди изби два поредни изстрела на Александър-Арнолд.

През второто полувреме Ливърпул атакуваше, а Аякс се бранеше. В 51-вата минута Ван Дайк имаше възможност отново да стреля с глава от десетина метра, но ударът му премина над вратата. Елиът и Диас не извлякоха максимума от две добри ситуации, които се откриха пред тях. Юрген Клоп включи и Фирмино и Нунес, които замениха съответно Елиът и Жота.

В 75-ата минута, при една от редките си атаки през второто полувреме, Аякс можеше да стигне до пълен обрат. Блинд бе оставен непокрит на задната греда и засече с глава центриране на Тадич, но топката профуча поркай гредата.

В 83-ата минута Нунес получи от Салах в наказателното поле и стреля по земя, но и този удар премина близо, но встрани от целта. Секунди след това Луис Диас не успя да засече центриране по земя на Нунес на метър от голлинията. Пасвеер обаче отново успя да протегне ръка и да попречи на домакините. 

В 88-ата минута удар на Салах рикошира в Баси, след което срещна и сглобката на гредите. При последвалия корнер Матип засече с глава, Санчес опита да изчисти, но топката вече беше преминала голлинията - 2:1 и заслужен успех на Ливърпул.

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Цимикас, Елиът, Тиаго, Фабиньо, Салах, Жота, Диас;

Аякс: Пасвеер, Ренш, Тимбер, Баси, Блинд, Бергхаус, Алварес, Тейлър, Тадич, Кудус, Бергвайн;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация