Карлос Алкарас покори Ню Йорк

03:03
Карлос Алкарас покори Ню Йорк

Феноменът Карлос Алкарас пренаписа историята на тениса с триумфа си в US Open след четирисетова битка с норвежкия боец Каспер Рууд - 6:4, 2:6, 7:6(1), 6:3 за 3 часа и 23 минути игра.

Тийнейджърът испанец е най-младият номер 1 в световната ранглиста в историята на Откритата ера и най-младият шампион в “Големия шлем” от Рафаел Надал насам, който на същата възраст спечели първия си “Ролан Гарос” през 2005-а. Иначе единствено Пийт Сампрас на толкова крехка възраст е успявал да покори Ню Йорк, правейки го през 1990-та.

Алкарас спечели три последователни петсетови двубоя по пътя към финала - срещу Марин Чилич, Яник Зинер и Франсис Тиафо, като срещу италианеца трябваше да отразява мачбол. Последният шампион от “Шлема”, който е отразявал мачбол в рейда си към трофея, е Новак Джокович на финала на “Уимбълдън” 2019 срещу Роджър Федерер.

Благодарение на огромния “службено” отчупен брой точки от актива на Новак Джокович и на отпадането на Рафаел Надал още на осминафиналите се случи така, че Алкарас получи отворен път към лидерската позиция. Естествено, помогна му и фактът, че шампионът от миналата година Даниил Медведев отпадна също на осминафинал и загуби 1820 точки от ранкинга си.

На 19 години и 4 месеца Алкарас е най-младият номер 1 в историята на тениса, като досегашният рекордьор в това отношение бе Лейтън Хюит оглави класацията на АТР на 20 години и 9 месеца през 2001-ва.

На 23 години Каспер Рууд вече е четвъртият най-млад играч с достигане на два “мейджър” финала в един сезон след Рафа Надал, Роджър Федерер и Хуан Карлос Фереро. Той е и едва седмият активен играч с такова постижение, а другите са Доминик Тийм, Медведев и “голямата четворка”.

Първи сет

С прекрасен бекхенд-ретур Алкарас стигна до точка за пробив още в първия си гейм на посрещане, но не се възпозлва от него, защото Рууд успя да доминира трето дълго разиграване с форхенд и да го спечели за дюс. Двойна грешка на норвежеца обаче отново го изправи пред задачата да защитава брейк-бол, като той се справи след непредизвикана грешка на противника. Рууд излезе на мрежата и въпреки че трябваше да прави 5-6 допълнителни удара, все пак се справи с взимането на авантаж, а с невърнат сервис приключи гейма - 0:1.

Рууд блесна с два поредни печеливши бекхенда по правите - единият направо от ретур - с което стигна до двоен брейк-бол и показа, че е научил "домашното си" от предишния сблъсък с Алкарас в Маями. Именно този тип отиграване липсваше тогава в арсенала на норвежеца, но сега той се стараеше да го използва с отлична успеавемост, но два неотразени сервиса опропастиха шансовете му за пробив. Поредица от четири великолепни начални удара изведе Алкарас до 1:1 гейма.

Испанецът продължи серията от спечелени точки и стигна до седем такива, за да дръпне с 0-40, благодарение и на доза късмет, но най-вече заради нестихващата си пъргавина и цялостно покритие на корта. Първият сервис на Рууд изобщо бе изваден от употреба и това също му пречеше да излезе от мини-кризата, като форхенд в аут от негова страна направи пробива факт - 2:1.

По забележителен начин Рууд обърна изоставането си от 30-0 до 30-40 с прекрасно движение и точни форхенди, както и три поредни вкарани ретура. Алкарас отрази брейк-бола с драйв-воле след къса топка, а норвежецът сбърка на посрещане - той стоеше над 2 метра зад основната линия при вторите сервиси на съперника. В крайна сметка пробивът беше затвърден за 3:1 след 22 минути игра.

Рууд спечели сервис-гейм на нула - първият такъв в мача и първият без допуснат брейк-бол за когото и да е от двамата - с което намали резултата на 3:2, а и пласира още един бекхенд-уинър по правата в процеса. Алкарас също спечели подаването си без драми, като показа повече разнообразие и излезе два пъти на мрежата, за да завърши разиграванията - 4:2.

Рууд загуби само точка на следващия си сервис-гейм, и то при опит за триков удар с ракетата зад гърба и контакт с топката между краката. Норвежецът продължи да бъде убедителен след допускането на пробива, но и самият Алкарас рискуваше повече от необходимото в тези моменти и допринасяше с грешките си - 4:3.

Тийнейджърът увеличи броя на уинърите си на 12-5 и с нови излизания на мрежата се доближи само на гейм от спечелване на първия сет, а също и до трупане на важен аванс във финала. Рууд продължи тенденцията да сервира отлично след допуснатия пробив и отново спечели убедително подаването си, за да "прехвърли щафетата" на противника - 5:4.

Рууд не можа със сантиметри да намери линията за минаващ бекхенд и изостана с 30-0, а Алкарас не спираше да пласира прекрасни сервиси и стигна до три сетбола, възползвайки се още от първия за 6:4 след 49 минути игра.

Втори сет 

За разлика от първия сет, този път норвежецът спечели първите си две подавания без никакви проблеми, а същото направи и Алкарас за 1:2, с което индикираха, че няма да имат същите трудности и нерви от самото начало на финала.

За първи път от ранния пробив в мача обаче испанецът повиши нивото си и пласира няколко добри ретура, след което с експлозивност си заслужи брейк-бол. Рууд се справи с напрежението в необичайно усложнения сервис-гейм чрез прекрасно насочване на началния удар по правата в полето за предимство и нов дюс. Изпълнение с рамката на ракетата на Алкарас му опропасти усилията да стигне до пробив - 2:3, а норвежецът показа характер да устои на сложното изпитание.

Рууд не спираше с блокиращите си ретури от форхенд, които обикновено ставаха лесна плячка за Алкарас, но при 30-0 испанецът пропусна да наложи доминация от основната линия и беше наказан с излизане на мрежата. Нова неуспешна къса от негова страна пък стана причина финалистът от "Ролан Гарос" да нанесе съкрушителен бекхенд по диагонала и да стигне до брейк-бол, от който се възполва по впечатляващ начин - достигна къса топка, осъществи прекрасен лоб и се облагодетелства от пресилен минаващ бекхенд. 2:4.

Три непредизвикани грешки направи Рууд в следващия гейм, когато трябваше да затвърждава пробива си, но отрази шанс за рибрейк с невърнат сервис по диагонала в полето за предимство - дюс. Испанецът също демонстрира припряност и тя го отдалечи допълнително от взимането на втория сет при 2:5.

Тийнейджърът печелеше точките, когато сервираше в дясната половина на корта, но от лявата страна продължаваше да прави неточности и да отстъпва, което беше причината да се стигне до дюс. Непредизвикана от бекхенд на Алкарас го изправи пред задачата да отразява сетбол, но той се справи заради сгрешен ретур на Рууд, който изпусна страхотен шанс. Втората двойна грешка в гейма означаваше втори сетбол за норвежеца, а още една неубедителна къса топка стана причина Рууд да излезе на мрежата и да приключи спора със смач - 6:4, 2:6 за 90 минути игра.

Трети сет

Нямаше много време за празнуване и отдих Рууд, защото първият сервис-гейм на следващия сет започна с критична ситуация за него при 0-40. Алкарас имаше предимство и излезе на мрежата след бекхенд по диагонала, но сбърка волето и пропусна втория си брейк-бол. Няколко атаки с форхенда по обратния диагонал обаче бяха последвани от елегантна къса топка и испанецът все пак стигна до ранен пробив за 1:0.

Почти без игра и с три "лесни и бързи точки" веднага след сервиса си Алкарас затвърди брейка и дръпна с 2:0. Рууд продължи да изпитва проблеми на корта изобщо да се задържа в разиграванията и при липсата на надежден първи сервис трябваше да се отбранява при 30-40. Той го направи с дебютна в гейма комбинация начален удар - форхенд-уинър, а иначе правеше впечатление стремежа му да излиза малко по-често на мрежата. В крайна сметка още два поредни добри сервиса му послужиха да намали изоставането си с 2:1.

Изненадващо или не, Алкарас увеличи грешките си и нервните изблици на корта, като се озова заради единствено свои неубедителни отигравания в позиция да защитава два шанса за пробив. Той спаси първия със сервис-мрежа, но при втория прати бекхенд в мрежата и трябваше да приеме възстановяането на статуквото - 2:2.

Три поредни форхенд-уинъра и една неточност на съперника направиха набързо така, че Рууд да запише нов последователен гейм на сметката си и да дръпне с 2:3. Алкарас изравни скоропостижно с бързи и лесни точки зад сервиса си, за да спре поредицата на съперника - 3:3.

Двубоят изглеждаше, че влиза в график за тайбрек с нови две убедително взети подавания от сервиращите, но устремът на Рууд беше спрян при 4:4, когато от 30-0 се стигна изведнъж до 30-30. Невероятната защита на Алкарас му заслужи аплодисменти от публиката, но той не се справи да върне 17-ия удар от най-дългото разиграване в мача. Испанецът обаче направи елементарна грешка с поредната си къса топка и даде предимство на противника си, а най-после и първият сервис свърши работа за Рууд - 4:5.

Алкарас имаше крещяща нужда от безоблачен сервис-гейм и го осъществи в подходящия момент, за да изравни на 5:5. Рууд също се справи с напрежението и си заслужи поне тайбрек, който този път изглеждаше наистина реалистично и сраведливо "решение" за определяне на по-добрия в сета.

С прекрасен форхенд-ретур и последвал уинър по правата от тази страна на ракетата Рууд си заслужи брейк-бол, но Алкарас не му даде да се възползва от него, благодарение на солиден начален удар. Премина се през още два дюса, след които норвежецът пласира форхенд-ретур-уинър и отново стигна до сетбол, но и той беше отразен след хубав сервис-мрежа. Стадионът щеше да изригне при последната точка в полза на Алкарас, който комбинира къса топка и лоб, за да завърши със смач и в крайна сметка да се добере до тайбрека.

Първият мини-брейк беше осъществен от Алкарас след сгрешен бекхенд на съперника за 3-1, а веднага след това по същия начин норвежецът сам си навлече неприятности и изостана още по-значително - 4-1. Испанецът добави две безценни лесни точки на свой сервис и се доближи само на точка от спечелване на сета при 6-1, а нова неточност на Рууд - този път от форхенд - му позволи да поведе с 6:4, 2:6, 7:6(1).

Четвърти сет

Нервите на Алкарас си показаха влиянието, за да се стигне до 0-30 веднага в началото на следващия сет, но той обърна и спечели сервис-гейма си, без да дава реален шанс на съперника да помисли за пробив. Рууд внесе малко разнообразие и свежест в играта си, отново излизайки на мрежата, за да вземе предимство рано-рано и впоследствие да изравни на 1:1.

Двамата размениха по един бърз и безпроблемен сервис-гейм за 2:2, загатвайки, че се намират в затишие пред буря. Алкарас даже надгради над тенденцията с три поредни аса (последвани от двойна грешка), като Рууд пласира форхенд в аут и резултатът стана 3:2.

Сгрешено воле на мрежата при 30-30 от норвежеца го постави в неудобна ситуация и впоследствие пресилен бекхенд от негова страна доведе до пробив, напълно заслужен за противника му, който доминираше в разиграванията - 4:2.

Алкарас трябваше да обръща от 0-30 затвърждаващия си пробива сервис-гейм, но два поредни аса му помогнаха да го направи, а и завършващ форхенд-уинър по оголената права спомогна за 5:2. Рууд проведе перфектно подаване и го спечели на нула, за да се настрои за решителен девети гейм във финала - 5:3.

Алкарас заби 13-ия си ас и добави сервис-мрежа за 30-0, при което вече публиката едвам се сдържаше да стои безшумна в последните мигове от сблъсъка. Още едно излизане напред на испанеца му донесе непредизвикана грешка за 30-15, но пък 14-ият ас осигури две шампионски точки. Първата се изпари след пресилен форхенд от средата на корта, но нов великолепен сервис приключи спора в полза на тийнейджъра - 6:4, 2:6, 7:6(1), 6:3 за 3 часа и 23 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация