Ига Швьонтек е новата шампионка на Ю Ес Оупън

01:30
Ига Швьонтек е новата шампионка на Ю Ес Оупън

Световната номер 1 Ига Швьонтек постигна победа номер 57 за сезона и се наложи с 6:2, 7:6(5) за 1 час и 53 минути игра над Онс Жабер на финала на Ю Ес Оупън.

Полякинята успя да се справи с всички кризисни и тежки моменти в двубоя, като постигна първия си “мейджър” триумф на твърди кортове, след като предишните ѝ две титли от “Шлема” бяха на “Ролан Гарос”.

Швьонтек е най-младата от 2008 година насам (на 21 години) с три титли от “Големия шлем”, откакто Мария Шарапова го постигна на 21-годишна възраст. Тя също така събра 10 365 точки за ранкинга си на върха в ранглистата и има двойно повече от основната си преследвачка - именно Жабер.

Тунизийката може да съжалява най-много за първия сет, в който не оказа съпротива и се предаде само за около половин час. Във втората част имаше дале повече интрига, но все пак непредизвиканите грешки в края се оказаха пагубни за Жабер.

Първи сет

Изненадващо или не, Швьонтек спечели убедително първия си сервис-гейм, доминирайки с форхенда си от основната линия. Жабер пък изобщо не можа да спечели точка на своето подаване и стана жертва на ранен пробив на нула, демонстрирайки невъзможност да се справя с удара с предната страна на ракетата на съперницата ѝ. Африканката направи две предизвикани грешки, плюс двойна, което се оказа достатъчно да изостане рано-рано с 2:0. Удивителната сила на изпълненията на Швьонтек се оказваше прекалено сложна задача за Жабер и тя изглеждаше в безизходица в началото на финала - 3:0.

По изумителен начин обаче новата световна номер 2 се върна в мача с мощни форхенди по правата, които матираха Швьонтек. Първо тунизийката си спечели най-после подаването и намали на 3:1, след което забрави за защитния подсечен бекхенд и заложи на по-офанзивна и агресивна тактика. Тя пласира четири форхенд-уинъра по правите и по зрелищен начин заслужи пробив за 3:2, с което вложи допълнителна интрига на финала.

Швьонтек отново заигра супер агресивно и вкара два впечатляващи бекхенд-ретура от лявата страна, които ѝ позволиха да стигне до двоен брейк-бол, а липсата на първи сервис на Жабер също помогна. В крайна сметка с форхенд-уинър по обратния диагонал спомогна на полякинята да поведе отново с пробив - 4:2.

Световната номер 1 взе подаването си за 5:2, а после опонентката ѝ направи три непредизвикани грешки и трябваше да защитава двоен сетбол. Бекхенд в мрежата на африканката беше достатъчен сравнително рутинно Швьонтек да поведе с 6:2 и да се доближи само на един сет до третия си трофей от "Големия шлем"!

Втори сет

За първи път представителки на Полша и на Африка (Тунис) ще се борят за трофея в Ню Йорк, но това са и сред най-заслужилите и постоянни тенисистки от началото на сезона, съответно достигането им до последната фаза изобщо не е изненада (за разлика от финала при мъжете).

Швьонтек отново можеше да разчита на разкоша да вкарва постоянно първия си сервис и това ѝ осигуряваше невероятно предимство във втория сет, в който с лекота спечели двете си поредни подавания. В комбинация с нов пробив, който беше постигнат благодарение на постоянно покритие на ширината корта, тя успя да поведе с 3:0 и да установи преимущество във финала.

Полякинята беше разсеяна от викове на публиката при изпълнение на втори сервис и допусна грешка, за да изостане с 15-40, което не се случваше за първи път в срещата. Пробивът беше върнат, след като Жабер пласира пореден дълбок ретур и успя впоследствие да осъществи минаващ форхенд, с който матира съперницата си - 3:2.

Изумително ниво демонстрира Швьонтек в следащия гейм и взимаше всяка топка изключително рано, като наказваше с уинър всеки път, когато африканката пласираше по-неутрална топка в корта. Така се стигна до поредния пробив, а точките в актива на полякинята варираха от ретур-уинър до завършено дълго разиграване.

Двойна грешка индикира за покачване на емоциите у световната номер 1 и по-консервативните ѝ сервиси допринесоха за по-агреисвните ретури на Жабер, която се добра чрез тях до два брейк-бола. За нейно съжаление обаче с две непредизвикани грешки тя не можа да се възползва от тях, но секунда по-късно достигна до трети шанс за пробив. Филето се намеси в решителен момент и възнагради африканката с брейк за 4:3.

Жабер стигна отново до две точки за пробив, но направи две непредизвикани грешки, а при втората шум от публиката я разсея. Швьонтек си помогна да се спаси от неприятните ситуации с любимия и ефективен сервис в тялото, но пък направи двойна грешка за дюс, а после и прати бекхенд в мрежата - още един брейк-бол за африканката. Тунизийката обаче пак сбърка непредизвикано в търсене на бекхенд-слайс по правата в опит за смяна на темпото, а после прати топката в аут със задната страна на ракетата от водеща позиция в разиграване - авантаж. Невърнат сервис направи така че Швьонтек да се доближи на само един гейм до титлата в US Open!

Жабер показа качества и решителност да продължи мача, докато Швьонтек се придържаше към връщане на топката в разиграванията и съответно се стигна до 5:5. Полякинята взе подаването си и дори стигна до мачбол на посрещане в следващия гейм, но тунизийката се справи с невероятни и смели отигравания и си заслужи тайбрек. Новата световна номер 2 откри "дългия гейм" с бекхенд-уинър по правата за мини-пробив, но това беше само началото на този тип спечелени точки - две непредизвикани грешки от африканката доведоха до бърза смяна на статуквото. Швьонтек съумя пък да си извоюва предимство с началния удар, а и пращаше великолепни ретури, за да поведе с 4-2. Нервите отново надделяха за полякинята и тя сбърка непредизвикано за 4-4, а после и прати нов форхенд в аут за 4-5. Световната номер 1 блесна с печеливш удар с предната страна на ракетата по правата, а после Жабер намери мрежата и резултатът стана 6-5. Африканката добави още една непредизвикана грешка и мачът приключи - 6:2, 7:6(5) за 1 час и 53 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация