Алкарас надви Синер и се класира за полуфиналите на Ю Ес Оупън

11:15
Алкарас надви Синер и се класира за полуфиналите на Ю Ес Оупън

Испанецът Карлос Алкарас достигна за първи път в кариерата си до полуфинал в турнирите от Големия шлем по тенис.

19-годишният Алкарас отрази мачбол и елиминира Яник Синер (Италия) с 6:3, 6:7(7), 6:7(0), 7:5, 6:3 на четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ във втория най-дълъг мач в историята на турнира, който продължи 5:15 часа.

"Не знам как го направих. Нивото, на което играх, нивото на мача - това беше тенис от най-висока класа. Невероятно е. Яник Синер е страхотен тенисист. Както всичко видяха, той е изключителен. Но аз не спрях да вярвам в себе си. Надеждата е последното нещо, което губиш. Просто бях уверен и вярвах в играта си", коментира Алкарас, който е най-младият полуфиналист в турнирите от Шлема от сънародника си Рафаел Надал през 2005 година.

Поставеният под номер 3 испанец беше на точка от загубата при 4:5 в четвъртата част, но успя да реализира обрат и да пробие подаването на 21-годишния си съперник, а след това продължи серията си на пет последователни гейма, за да вкара мача в пети сет. В него Синер реализира брейк за 3:2, но до края Алкарас не даде друг гейм на противника.

Преди това италианецът загуби първата част и изоставаше с 3:5 гейма във втората, но успя да върне пробива, а след това при 5:6 спаси и четири сетбола при собствен сервис, както и още един в последвалия тайбрек при 6:7 точки, за да изравни резултата.

В третата част Алкарас отново водеше с 4:2, а при 6:5 сервираше за успеха в нея, но не успя, а във втория пореден тайбрек Синер беше безкомпромисен.

В последствие все пак испанският тийнейджър реализира обрат, с който запази шансове да стане най-младият номер 1 в световната ранглиста. Той се конкурира за първото място с Рафаел Надал и с норвежеца Каспер Рууд. Алкарас и Рууд могат да изместят отпадналия в четвъртия кръг на "Флашинг Медоус" Надал от върха на виртуалната класация на ATP при достигане на някой от двамата до финала.

Испанецът очаква местния любимец Франсис Тиафо, а скандинавецът ще се изправи срещу руснака Карен Хачанов в спора за място в неделния мач. Ако и двамата се класират за финала, то шампионът от US Open ще бъде новият световен №1 в мъжкия тенис.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация