\"Еврофутбол\" спира спонсорството при по-висок данък

17:06
\"Еврофутбол\" спира спонсорството при по-висок данък
Българският лицензиран букмейкър "Еврофутбол\' ще бъде принуден да прекрати спонсорската си дейност при положение, че държавата вземе решение за увеличаване на данъка на компанията.

Ако това стане, "Еврофутбол" вече няма да бъде спонсор на БФС и националните отбори по футбол, на Професионалната футболна лига, на българското първенство по футбол в "А" и "Б" групи, на Българската федерация по волейбол и на националните отбори по волейбол, на Българската федерация по баскетбол, на "Суперкупа Еврофутбол – България", на международния лекоатлетически турнир "Павел Павлов" и на международния младежки турнир по футбол "Юлиан Манзаров".

Директорът на "Връзки с обществеността" в "Еврофутбол" Маргарита Лулова споделя в пресата днес, че компанията ще бъде принудена да прекрати и цялата си благотворителна дейност, и организирането на турнирите за аматьори по пейнтбол и футбол. Лулова споделя и опасенията си, че е много вероятно при липсата на регламентация на Интернет хазарта мястото на "Еврофутбол" като голям спонсор веднага да бъде заето от нелегален он-лайн оператор.

Лулова определя като похвална инициатива предложението на министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков за данъчни облекчения за големите спонсори на българския спорт.

"Надяваме се да има възможност това да бъде реализирано. Ако държавата направи един анализ на парите в спорта ще види, че те идват основно от спонсори и рекламодатели, както и от колегите от БСТ. На този етап няма как да кажем дали ще успеем да запазим спонсорствата за спорта или част от тях, тъй като въпросните данъчни облекчения не са обявени. Нито условията, при които ще важат. Данъкът, който заплаща "Еврофутбол" е върху абсолютно целия оборот – т.е. тези 10% се начисляват върху всички постъпления и върху всички разходи – за печалби на участниците, за разходи на фирмата, за спонсорство, благотворителност, реклама .... Това е един изключително голям и тежък данък. При неговото повишение каквито и данъчни облекчения да бъдат изготвени за спонсорите на спорта, лично аз смятам, че не биха могли да компенсират тежестта на увеличението. Ще бъде лукс да запазим спонсорството за спорта, при положение, че ще се наложи да запазваме клиенти, служители, партньори, букмейкъри. Смятаме, че увеличението на данъка няма да доведе до очакваното нарастване на приходите в хазната. Напротив, хазартният сектор бележи спад на оборота, който се дължи комплексно на повишения данък от 8% на 10% само преди две години, на разрастващия се Интернет хазарт в България, който е нелегален според българското законодателство и на кризата. По официални данни спадът в хазартния сектор тази година е с 40%. Няма как при този спад, дори и при увеличен данък да има повече постъпления в хазната. Искам много ясно да заявя, че ние не нападаме и не критикуваме правителството за това предложение. По-скоро смятаме, че с нашата позиция помагаме. Това, което правим е публичен изказ на нашата позиция, в открит и откровен диалог. Смятаме, че като голяма фирма и един от най-големите данъкоплатци в страната трябва да защитим своя бизнес и този на стотиците фирми, свързани с нас", казва Лулова.

Според нея при евентуално увеличение на данъка компанията ще бъде принудена да свие разходите си за коефициенти, заплати, работни места, реклама, социална дейност и така продуктът им ще стане неатрактивен и ще загубят голяма част от участниците си – т.е. ще се получи прехвърляне на играчи от легалния към нелегалните интернет хазартни оператори.

Относно кампанията "Избери да спортуваш" и финансирането на спортните площадки, Лулова пояснява, че за тях има заделени средства, които са по бюджета за тази година. Всеки от победителите в конкурса ще усвои своето финансиране най-късно до средата на ноември тази година. Тази мащабна социална дейност обаче, също ще се наложи да бъде прекратена.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация