Лъвски Европейски се завърна с гръм и трясък на международната сцена

22:00
Лъвски Европейски се завърна с гръм и трясък на международната сцена

Тимът на Левски се завърна ударно след пауза от три години в европейските клубни турнири. “Сините” отново подлудиха своите верни фенове, след като напълно заслужено надвиха с 2:0 гръцкия ПАОК в първи мач от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Уелтон бе точен в 41-ата секунда на мача, а Билал Бари удвои в 19-ата минута. По този начин столичани се завърнаха впечатляващо след пауза от три години в Европа след срамното 0:4 на "Герена" и общо 0:7 срещу АЕК (Ларнака).

Носителят на Купата на България направи отличен дебют в третия по сила турнир, като героично се справи с един от най-добрите отбори на Балканите през последните години, който през април бе на крачка от полуфинал в същата надпревара.

Невероятният Станимир Стоилов надхитри своя съперник Разван Луческу и не случайно привържениците отново скандираха неговото име на няколко пъти. Мъри излезе с петима бранители, един пълен дебютант от първата минута за клуба, без четирима титуляри - Ивелин Попов, Цунами, Илиян Стефанов и Андриан Краев, като имаше на разположение само четири полеви играчи на пейката, три от тях юноши на клуба, както и двама млади вратари, също продукт на школата. “Във футбола не винаги побеждава по-добрият. Левски винаги търси победата, но фаворит определено е ПАОК”, заяви вчера специалистът, а днес просълзи за пореден път Синя България.

От всички контузени само Ван дер Каап успя да се изправи на крака и да играе на инжекции, той стисна зъби и започва от първата минута. Мъри да заложи на вратата на Николай Михайлов, а пред него в защита бяха петима играчи Жереми Патрис, който дебютира от първата минута, Сонко Сундберг, Келиан ван дер Каап и Хосе Кордоба и Патрик-Габриел Галчев. В халфовата линия бяха Филип Кръстев и Георги Миланов, докато в атака действаха  Уелтон, Роналдо и Билал Бари.

Капитанът на гостите Виейриня се контузи на загрявката и бе заменен. Така Разван Луческу стартира с Доминик Котарски под рамката. Састре, бившият играч на "сините" Янис Каргас, Сверир Ингасон и Рафа Соареш бяха в защита. Дъглас Аугусто и Щефан Шваб бяха опорни халфове, а Тиаго Данташ, Николас Куалиата, Андрия Живкович действаха зад тарана Йоргос Куцияс.

Двубоят стартира повече от мечтано, след като в 41-ата секунда, докато хореографията беше опъната, трибуните се взривиха. Михайлов изрита топката напред, където Каргас игра с глава назад и изведе Уелтон, който технично прехвърли Котарски и вкара първото си попадение в евротурнирите.

Последва бърза контраатака, но Уелтон не подаде на Роналдо, а тръгна да стреля сам. Михайлов показа отличен рефлекс на два път и рамките на минута. Първо Шваб стреля в долния ляв ъгъл, но националният вратар изби, а секунди по-късно Куцияс бе спрян от стража на “сините”. Опитният футболист спаси на голлинията изстрел на тарана, който се оказа в засада. 

Тъкмо ПАОК се отвори да търси изравняване и Левски матира гърците. Уелтон отне топката и преодоля двама противници в половината на домакините, след което изведе Миланов отляво. Седмицата на столичани напредна и центрира, а връхлитащият Бари с левия крак прати топката за втори път в мрежата на “черно-белите”. Това се случи в 19-ата минута, а на “Герена” трибуните полудяха.

Малко по-късно Роналдо изпревари Каргас и от малък ъгъл стреля, но Котарски този път запази вратата си от нов гол. Бившият бранител на “сините” Каргас с глава бе близо да върне едно попадение, но ударът му мина на сантиметри от гредата Живкович също опита да затрудни Михайлов, който без проблем спаси, след което и Филип Кръстев пробва рефлекса на Котарски малко преди края на първата част.

След подновяването на играта ултрасите в Сектор “А” имаха специална хореография срещу противника. 

В началото на втората част Левски и не оставяше шансове на гостите, които имаха инициативата, но “сините” отнемаха топката и правеха опасни контраатаки, като в рамките на 15-20 минути пропуснаха три добри възможности. Столичани пробваха удари на Уелтон и Миланов, докато Луческу пусна две едвойни смени и освежи тима с четири нови играчи Куртич, Нарей, Соарес и Томас влязоха за “бяло-черните”. Трибуните пък не спираха да подкрепят “сините”, които опитваха да атакуват при всяка една възможност.

ЛЕВСКИ 2:0 ПАОК 

1:0 Уелтон 1'
2:0 Бари 18'

 
ЛЕВСКИ (4-3-3): Николай Михайлов, Жереми Петрис, Сонко Сундберг, Килиан ван дер Каап,Хосе Кордоба, Патрик-Габриел Галчев, Георги Миланов, Филип Кръстев, Уелтон, Роналдо, Билал Бари;
 
Резерви: Пламен Андреев, Йоан Загоров, Асен Митков, Нейтън Олдър, Антоан Стоянов, Марин Петков;

ПАОК (4-3-3): Доминик Котарски, Йоан Састре, Янис Каргас, Сверир Ингасон, Рафа Соареш, Дъглас Аугусто, Щефан Шваб, Тиаго Данташ, Николас Куалиата, Андрия Живкович, Йоргос Куцияс;

Стадион: "Георги Аспарухов" 
Съдия: Жереми Пиняр (Франция)
Начало: 20:00 часа

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация