ЧРД, Лео Меси!

10:00
ЧРД, Лео Меси!

Днес своя 35-и рожден ден празнува суперзвездата на Пари Сен Жермен и Аржентина Лионел Меси. Той е роден на 24 юни 1987 година в Росарио и безспорно е един от най-великите играчи в историята на футбола.

Меси прави първите си стъпки във футбола в местния Нюелс Олд Бойс, но още на 13 години заминава за Испания, за да се присъедини към школата на Барселона, където се превръща в символ на клуба. Той записва дебюта си за първия състав на клуба на 16 октомври 2004 година в градското дерби с Еспаньол. Постепенно той се превръща в неизменна част от състава на тима, а през следващите години се утвърждава като голямата звезда на Барселона. Нападателят прекарва на “Камп Ноу” 17 сезона, в които подобрява почти всички значими рекорди в клуба. С екипа на каталунците Меси изиграва 778 мача, в които отбелязва удивителните 672 гола, допълнени от впечатляващите 303 асистенции. Той е 10-кратен шампион на Испания и има 4 трофея от Шампионската лига, като освен това може да се похвали и със 7 Купи на краля, 8 Суперкупи на Испания, 3 трофея от Световното клубно първенство и 3 Суперкупи на Европа. През миналото лято той премина в настоящия си отбор ПСЖ, с който стана шампион на Франция през тази година.

На национално ниво Меси дебютира за мъжкия състав на Аржентина на 17 август 2005 година в контрола срещу Унгария. Впоследствие той изиграва рекордните за страната 162 мача с 86 попадения, които също са върхово постижение в историята на “Албиселесте”. Със своята родина Бълхата става световен шампион до 20 години през 2005-а, печели олимийски златен медал от Пекин 2008, триумфира с Копа Америка преди година, а в началото на този месец печели и трофея “Финалисима”.

На индивидуално ниво Меси също има многобройни отличия, като е рекордьор по “Златни топки”, печелейки най-престижната награда във футбола цели 7 пъти. Освен това той е печелил голмайсторския приз в 22 различни издания на турнирите, в които е участвал, и разполага с осем приза “Пичичи” за топ реализатор в Ла Лига.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация