България игра слабо, но измъкна точка от Грузия

20:51
България игра слабо, но измъкна точка от Грузия

България завърши 0:0 като гост на Грузия в среща от Лигата на нациите. Срещата в Тбилиси, играна пред 50 000 зрители, премина изцяло под диктовката на домакините, които доминираха сериозно, но така и не реализираха попадение във вратата на "лъвовете". Така българите събират актив от три точки след първите четири мача от групата ни в лига "Ц" на турнира. Същевременно футболистите на Вили Саньол вече имат десет пункта и де факто са недостижими за нашите в оставащите два кръга. За трикольорите остава да се борят за второто място, като за целта през септември трябва да запишем две победи - едната над Северна Македония, а югозападните ни съседи да не спечелят гостуването си на Грузия.

Временният наставник на "лъвовете" Георги Иванов направи няколко промени в своя състав, след като преди три дни завъртяхме срамно реми (1:1) с Гибралтар. На вратата на България се завърна Николай Михайлов, който носеше капитанската лента. Гонзо заложи отново на система 4-4-2, като в дясната зона на отбраната започна Иван Турицов от ЦСКА - София, двойка централни защитници бяха Божидар Чорбаджийски и Пламен Гълъбов, а отляво се завърна Антон Недялков. 

В средата на терена бившият нападател на Левски нареди Мартин Минчев, Георги Костадинов, Георги Миланов и Андриан Краев. Напред атаката на българския тим поведоха Атанас Илиев, който реализира гол на грузинците в Разград, и героят на "сините" от финала за Купата на България Илиян Стефанов. От групата за мача отсъстваше звездата Кирил Десподов, който е наказан, но въпреки това пътува с отбора за Тбилиси. 

Грузинците започнаха мача много мощно! Още в първата минута Кварацхелия проби опасно в наказателното поле на България, пред него се изпречи Андриан Краев и бъдещото крило на Наполи падна на терена. След консултация със стаята за VAR реферът Еспен Еспас даде знак, че играта трябва да продължи. Моментално домакините организираха опасна акция по десния фланг на своето нападение, но българската отбрана изчисти топката в решаващия момент. В осмата минута имаше аплодисменти от публиката в подкрепа на пострадалия при ПТП в Тбилиси Тодор Неделев. 

В 18-ата минута Мартин Минчев се пребори добре за една топка отляво, крилото на Спарта (Прага) навлезе в пеналтерията на грузинците, но подаването му не намери никого в червено. След 120 секунди Георги Костадинов пробва късмета си с глава, но ударът на полузащитника беше слаб и не затрудни по-никакъв начин вратаря Джорджи Лория. В оставащите минути от първото полувреме Грузия така и не създаде сериозна голова опасност пред Николай Михайлов, въпреки че доминираха изцяло на игрището - с много пресиране и захождания по крилата. 

В 56-ата минута Хвича Кварацхелия направи нов брилянтен пробив отляво и подаде към Джордж Микаутадзе, който не намери целта от границата на вратарското поле. Последваха два сериозни пропуска на домакините - първо Пламен Гълъбов изчисти топката от голлинията, след като Кварацхелия елиминира Михайлов. Буквално секунди след това българският страж спаси удар с глава отблизо, а двете положения опънаха мощно нервите на треньора на домакините Вили Саньол. 

Нашите отговориха с удар на Мартин Минчев в 74-ата минута, който обаче не създаде главоболие за стража на Грузия. В 80-ата юношата на Черно море сътвори добър пробив отляво, но пасът му не намери адресат пред грузинската врата. Последваха нови силни минути на домакините, които обсадиха българското наказателно поле, но така и не стигнаха до гол.

Грузия 0:0 България 

Стартовите състави: 

Грузия: 1. Джоджи Лория, 23. Лаша Двали, 4. Гурам Кашия, 3. Давид Коколава, 15. Иракли Азаров, 11. Сава Лобджанидзе, 14. Анзор Меквабишвили, 16. Ника Квеквескири, 7. Хвича Кварацхелия, 8. Валери Казаишвили, 22. Джордж Микаутадзе;

България: 13. Николай Михайлов, 2. Иван Турицов, 4. Божидар Чорбаджийски, 21. Пламен Гълъбов, 14. Антон Недялков, 19. Мартин Минчев, 7. Георги Костадинов, 17. Георги Миланов, 20. Андриан Краев, 9. Атанас Илиев, 22. Илиян Стефанов;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация