Балкан е новият баскетболен шампион на България

21:11
Балкан е новият баскетболен шампион на България

Отборът на Балкан е шампион на България за първи път от 2019-а и за общо шести в своята история! Както и преди три години, така и сега старши треньорът на "зелените" Небойша Видич отново изведе ботевградчани до шампионския триумф, след като те спечелиха финала срещу доминатора от редовния сезон Рилски спортист с 3-1 победи. В оказалия се последен мач №4 от серията тимът от Ботевград надделя с 66:54 (23:18, 19:9, 14:14, 10:13) на своя територия и заслужено стигна до триумфа, след като надигра по всички показатели своя съперник във финалния сблъсък.

Ако трябва да бъдем точни, това е втора титла за Балкан от последните два напълно завършени сезона в мъжкия баскетбол, тъй като първенството през 2019/20 не се доигра заради пандемията от COVID-19. Както е известно, ботевградчани стъпиха на върха отново след 30-годишна пауза през 2019-а, а сега не само свалиха от трона миналогодишния първенец Левски, след като го победиха на полуфиналите, ами и убиха надеждите за историческа първа титла във витрината на Рилски спортист.

За втора поредна година момчетата на Людмил Хаджисотиров се провалиха на последното стъпало. В последните два сезона Рилски спортист се превърна в истински доминатор в редовния сезон от кампанията, завършвайки непременно на първото място в крайното класиране, но силите на самоковци приключваха точно накрая. През миналия сезон в техен кошмар се превърна отборът на Левски, който ги победи с 4-1 във финалната серия, а сега те отново успяха да спечелят само един мач в спора за трофея. Въпреки това не може да се каже, че годината беше неуспешна за Рилецо, който постигна дубъл, след като грабна Купата и Суперкупата на България. Най-престижният и най-желан трофей в българския баскетбол обаче ще остане мираж за феновете в Самоков поне за още един сезон.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Битката между съперниковите центрове започна още от самото начало на двубоя, след като Крисчън Джоунс и Трей Портър станаха автори на първите кошове в мача - 2:2. Страхотната защита на ботевградчани под коша обаче успя да спре 210-сантиметровия гигант на Рилецо в рамките на три пъти, като "зелените" отново взеха аванс в резултата при 4:2, след като Станимир Маринов реализира на пробив. Проблемите на носителите на Купата и Суперкупата се превръщаха във все по-сериозни, тъй като организацията им в нападение не въреше, а освен това Златин Георгиев извърши неспортсменско нарушение. 

По този начин баскетболистите на Балкан записаха четири точки на сметката си в рамките на едно притежание, като серията им бе удължена допълнително след чудесна стрелба от средно разстояние на Крисчън Джоунс - 10:2 в полза на "зелените". Макар и намиращ се под сериозно напрежение след колебливия старт на серията, Трей Портър бе единственият точконосител на Рилецо, като американецът отбеляза всичките седем точки на отбора си до този момент - 13:7 за Балкан. Баскетболистите на Небойша Видич не се впечатлиха от разигралата се звезда на съперника и продължиха да действат изключително балансирано в офанзивен план, достигайки за първи път до двуцифрената преднина в мача при 19:8. 

До този момент баскетболистите в зелено-бели екипи нямаха пропуск при стрелбата от зоната за две точки - 8/8 за старт на срещата. Рилски спортист обаче съкрати известна част от дефицита си благодарение на един от своите лидери - Павлин Иванов, който собственоръчно наниза пет безответни точки за Рилецо, за да направи резултата 21:15. ДиВон Уошингтън отбеляза два изстрела от наказателната линия, след което Деян Карамфилов сложи край на първата четвърт с отлична стрелба от далечно разстояние, за да съкрати пасива на своя отбор на пет точки при 23:18.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Двата тима акцентираха върху дефанзивната си игра в откриващите минути на втората четвърт, като в първите 120 секунди от периода не падна нито един кош. Карамфилов отново пое отговорност в този момент, нанизвайки изстрел от средна дистанция, след което Мирослав Васов завърши с мълниеносен пробив на бърза атака, за да направи разликата само една точка при 23:22 в полза на отбора на Балкан. Самоковци определено повишиха концентрацията в своите редици и започнаха да играят все по-убедително на висока скорост, като поредната грешка на "зелените" бе наказана от забивка на Коди Карлсън, след която стана факт и първата смяна на водачеството при 23:24 в полза на Рилски спортист. 

Изведнъж обаче Деян Карамфилов закъса с фауловете, след като извърши три лични нарушения до средата на втората част, докато от другата страна Балкан отговори с минисерия от 7:2, за да се завърне напред при 31:26. Ботевградчани вече също имаха състезател с три нарушения на личната си сметка, като това бе резервата Николай Грозев, който бе заменен почти веднага от Крис Минков. Въпреки това ботевградчани първи успяха да влязат в "бонус"-а, станаха още по-агресивни и отново поведоха с девет точки при 35:26 след силно включване на капитана Димитър Димитров. 

Възпитаниците на Людмил Хаджисотиров нямаха никакъв отговор срещу свирепата защита на съперника, докато в нападение почти всичко за домакините се получаваше - втората тройка на Амад Рори увеличи разликата до 12 точки при 38:26. Ботевградчани можеха да отправят съвсем спокойно към съблекалните, тъй като Крисчън Джоунс и Дерик Маркс се погрижиха да увеличат дистанцията между двата тима на цели 15 точки между двете полувремена - 42:27 в полза на Балкан. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Второто полувреме не можеше да започне по-добре за домакините от Ботевград, които нанесоха първия удар за третата четвърт чрез тройка на Димитър Димитров за 45:27. Абсолютно нищо не се получаваше в играта на Рилски спортист на старта на частта, като сушата без кош на тима прехвърли двете минути, а освен това Балкан овладя няколко борби в нападение и изкара три бързи фаула на играчите на съперника. Крисчън Джоунс продължи доминацията си с невероятна стрелба с табло, за да вдигне преднината на "зелените" на цели 20 точки при 47:27. 

Гостите от Самоков най-сетне намериха пролука към излизането от дълбоката пропаст, след като Алекс Симеонов и Павлин Иванов реализираха в две поредни нападения, за да сведат дистанцията до 15 точки при 47:32. В следващите няколко минути Балкан продължаваше да води с убедителна преднина, като до този момент Рилски не изглеждаше психически готов да се пребори за обрат в мача - 52:34 в полза на домакините. Домакините от Ботевград затвориха третата четвърт с убедително представяне, което им донесе 15-точков актив преди старта на финалната четвърт - 56:41. 

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Алекс Симеонов даде глътка въздух на Рилски спортист, след като реализира втората си тройка в мача, но веднага след това отборът на Балкан намери как да противодейства с успешен далечен изстрел на ДиВон Уошингтън - 59:44 в полза на домакините. Изключителни неприятните пропуски под коша на играчите в сини екипи започваха да тежат все повече и повече върху раменете им, а след това пък грешен пас на Деян Карамфилов към Барет Бенсън перфектно описваше цялостното представяне на самоковци в днешния мач - 59:45 с оставащи малко над шест минути до края на редовното време. 

Носителите на Купата и Суперкупата на България не можаха да отбележат нито един кош в следващите близо четири минути игра, а точно в средата на финалния период Трей Портър получи контузия в рамото и седна на пейката. Павлин Иванов пък продължаваше да бъде единственият състезател в редиците на гостите, който изглеждаше подготвен да донесе обрата. Националът наниза пет поредни точки в актива на гостите, чрез което разликата падна до под 10 точки за първи път от много време насам - 59:50 с оставащи 3:58 на часовника. 

Очертаващият се като MVP на финалната серия Крисчън Джоунс обаче охлади ентусиазма на гостите, за да повдигне дистанцията отново до двуцифрените размери при 61:50. До края на двубоя вече оставаха по-малко от три минути, а стрелбите на Павлин Иванов вече не влизаха. Гардът отново превключи на агресивен режим с мощен пробив към коша за 61:52, но след това Амад Рори надигра високия Барет Бенсън на периметъра и го размина, за да доближи Балкан още повече до трофея - 63:52 с едва 1:17 минути до края на редовното време. Това беше и решителният удар в срещата, като Балкан триумфира с трофея след 66:54!

Амад Рори бе най-резултатен за новите шампиони със 17 точки при 7/13 стрелба от игра. Крисчън Джоунс добави дабъл-дабъл от 15 точки и 13 борби, а ДиВон Уошингтън се разписа с 10 точки.

Павлин Иванов бе над всички за Рилски спортист с 24 точки, но нито един негов съотборник не успя да прескочи двуцифрения точков актив. Следващият по резултатност за самоковци бе Трей Портър с 9 точки и 9 борби. 

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

БАЛКАН: Амад Рори, Станимир Маринов, Дерик Маркс, Димитър Димитров, Крисчън Джоунс;

РИЛСКИ СПОРТИСТ: Брендън Браун, Павлин Иванов, Златин Георгиев, Алекс Симеонов, Трей Портър;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация