Великият Реал отново показа на целия свят, че в Шампионската лига той диктува правилата (видео)

00:41
Великият Реал отново показа на целия свят, че в Шампионската лига той диктува правилата (видео)

Великият Реал Мадрид извоюва 14-тата си европейска титла след грандиозен триумф в Шампионската лига този сезон. Във финала тимът на Карло Анчелоти надви Ливърпул с 1:0 на “Стад дьо Франс” в Париж след попадение на Винисиус Жуниор след 59 минути игра. Така “белите” от “Сантиаго Бернабеу” продължават да са рекордьори по успехи в турнира, а през настоящата кампания изкачиха върха след знаменити обрати във фазата на елиминациите.

Срещата на “Стад дьо Франс” в Париж започна с повече от половин час закъснение. Проблемът беше, че много фенове на английския клуб не бяха влезли на стадиона навреме и на входовете имаше струпвания от хора. Според УЕФА привържениците на "червените" са се забавили с пристигането си на стадиона, но според журналисти и фенове организацията на входовете е слаба и това е създало опасности. 

Доста входове са били затворени, а в определени райони хората са били принуждавани да се движат в тесни коридори, което е забавило всичко. На някои от тях е отнело около два часа и половина от появата си пред стадиона до това да заемат местата си на трибуните.

С обръщение в социалните мрежи от полицията в Париж призоваха хората да не се опитват насила да влязат по-бързо. Появиха се още видеа и информации, че органите на реда са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат феновете от Острова. Обгазените обаче са били и братът на футболиста на Ливърпул Жоел Матип и бременната му съпруга. Дори след началото на мача проблемите между полицаите и феновете пред стадиона продължи.

Типично в свой стил първенецът на Ла Лига разкри титулярите си повече от два часа преди началото на мача. В състава на Карло Анчелоти няма изненади, като Федерико Валверде е предпочетен пред Родриго. В защита тимът се подреждаше в 4-4-1-1 с Модрич зад гърба на Бензема.

При Ливърпул пък Фабиньо и Тиаго Алкантара са сред титулярите, независимо че доскоро лекуваха травми. В последните минути преди началото на срещата обаче да загрява с тима излезе Наби Кейта, тъй като Тиаго като че ли имаше някакъв проблем и загряваше отделно с един от треньорите. В крайна сметка бившият халф на Байерн започна срещата. Очаквано в атака Луис Диас беше третият нападател до Мохамед Салах и Садио Мане. Ибрахима Конате пък стартира до Вирджил ван Дайк в центъра на отбраната.

Очаквано Ливърпул започна по-настоятелно и до десетата минута организира няколко атаки. В 16-ата дойде и първата по-сериозна опасност пред вратата на Тибо Куртоа, когато Салах засече пас отдясно, но ударът беше слаб и стражът спаси. Минута по-късно Салах отправи доста по-мощен изстрел, но и този път Куртоа отрази. После на стрелкова позиция се оказа и Трент-Александър Арнолд, но и той нямаше шанс. 

Натискът в червено донесе и греда на Садио Мане в 21-вата минута. Тогава Куртоа успя да отклони кълбото, след което то се удари в десния му страничен стълб.

Последваха малко по-спокойни за Реал минути, но в 34-тата Тибо Куртоа отново трябваше да се намесва - след засичане на Салах с глава. 

"Белите" от Мадрид най-накрая напомниха за себе си в 36-ата, когато малко не достигна на Вини Жуниор да застраши Алисон от 8-9 метра. 

В 41-вата капитанът на Ливърпул Джордан Хендерсън нанесе много силен удар, който обаче също не попадна в целта.

В 43-тата минута дойде и най-спорното положение за първата част, при което попадение на Карим Бензема не беше зачетено. След дълго разглеждане от страна на ВАР беше решено, че нападателят на Реал Мадрид е бил в засада, когато Валверде опита пас към него. След докосването на халфа на Реал топката се отби още в Конате и Фабиньо, след което попадна у Бензема. 

Втората част започна с шанс пред състава на Юрген Клоп, но малко не достигна на Диас да засече с плонж.

Противно на логиката до момента, Реал Мадрид излезе напред в резултата с първия си изстрел в срещата. Точен беше Винисиус Жуниор в 59-ата след прострелно подаване на Валверде. И тук останаха съмнения за засада, но този път такава не беше маркирана. 

Салах беше на крачка от изравнително попадение в 64-тата минута, но пак нямаше късмет, защото Куртоа пак спаси. Влезлият като първа смяна за англичаните Диого Жота подаде към Салах, но за пореден път вратарят парира.

В 76-ата Реал пропусна отлична възможност да удвои след заучено изпълнение на фал, при което обаче Каземиро не съумя да подаде точно. 

Куртоа не спираше да разочарова съперниковите играчи и в 80-ата отрази нова опасност. Две минути след това белгиецът за кой ли път отчая Салах след феноменален рефлекс при шут отблизо. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация