Барса празнува 30 години от Първата

12:09
Барса празнува 30 години от Първата

Днес се навършват 30 години от първата европейска титла на Барселона. На 20 май 1992 г. в Лондон отборът на Йохан Кройф побеждава Сампдория след продължения и печели КЕШ. Победният гол е дело на Роналд Куман в 112-ата минута. Основна фигура в състава на каталунците е българската суперзвезда Христо Стоичков, който финишира сезона като голмайстор на тима в турнира. 

Ицо изнася силен финал, като през второто полувреме негов удар с десния крак се спира в гредата зад италианския вратар Джанлука Палиука. След триумфа съставът на Кройф е наречена Дрийм тим, защото е донесъл Първата в Каталуния, а Камата получава множество похвали за играта си. Стоичков става първият българин, вдигнал европейската титла, като родният национал вдига трофея високо над главата си и сяда на парапета в официалната ложа на "Уембли". 

В следващите три десетилетия Барса печели още четири пъти Шампионската лига, а само Димитър Бербатов от българските футболисти се доближава до реална възможност да изравни уникалното постижение на Христо Стоичков.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация