Изненадващо, но факт: Виляреал довърши Байерн и ще играе полуфинал в Шампионската лига

00:55
Изненадващо, но факт: Виляреал довърши Байерн и ще играе полуфинал в Шампионската лига

Цяла Футболна Европа ще говори за Виляреал. След като елиминира Ювентус на осминафиналите в Шампионската лига, сега скромният испански тим изхвърли и друг от претендентите за трофея - Байерн Мюнхен. Реваншът на "Алианц Арена" завърши 1:1 и с общ резултата 2:1 напред продължава "жълтата подводница". В герой за тима на Унай Емери се превърна Самуел Чуквуезе. Нигерийският нападател влезе като резерва в 84-ата минута, а в 88-ата засече подаване на Жерард Морено и прати топката в мрежата зад Мануел Нойер.

Байерн натискаше през целия мач, но до почивката не създаде почти никакви положения. В началото на второто полувреме Роберт Левандовски все пак откри в полза на баварците, които след това пропиляха няколко шанса да удвоят аванса си. Виляреал откровено чакаше продълженията, но наказа грешка в отбраната на Байерн и за втори път в историята си ще играе на полуфинал в ШЛ, а там съперник ще е един измежду Ливърпул и Бенфика.

Преди визитата на “Естадио де Ла Серамика” Байерн нямаше поражение като гост в Шампионската лига от 5 години и беше в серия от 24 мача с поне един отбелязан гол във всички турнири. Виляреал пък записа няколко лоши резултата в Ла Лига, но в точния момент отборът на Унай Емери демонстрира високата си класа и даде заявка, че може да елиминира още един от грандовете в Европа, след като вече го стори с Ювентус.

Наставникът на Байерн Юлиан Нагелсман заложи на максимално офанзивна тактика. Той избра схема с трима бранители преди Мануел Нойер в лицето на Бенжамен Павар, Дайо Упамекано и Люка Ернандес. Двата фланга уплътняваха Льорой Сане и Кингсли Коман, а в средата на терена действаха Йошуа Кимих и Леон Горетцка. Роберт Левандовски поведе атаката, подкрепян от Томас Мюлер и Джамал Мусиала. На пейката останаха Серж Гнабри и Алфонсо Дейвис.

Гостите от Испания бяха подредени в 4-3-3. Под рамката застана Херонимо Рули, четиримата в отбрана бяха Хуан Фойт, Раул Албиол, Пау Торес и Первис Еступинан, в халфовата линия започнаха Даниел Парехо, Етиен Капу и Франсис Коклен, а в предни позиции се разчиташе на Жерард Морено, Арно Данжума и Джовани Ло Селсо. Сред резервите личаха имената на Пако Алкасер, Самуел Чуквуезе, Йереми Пино и Серж Орие.

Феновете на баварците мотивираха любимците си с впечатляваща хореография, посветена на легендата Герд Мюлер. Байерн притисна гостите от самото начало, но Виляреал не се стъписа. Жерард Морено отправи първия удар към една от вратите, но топката излезе в аут. Правеше впечатление, че футболистите на Виляреал си подаваха много точно и по този начин допълнително изнервяха съперника. 

След четвърт час игра Сане центрира опасно, но никой от съотборниците му в наказателното поле не успя да стигне до топката. Въпреки постоянната преса, домакините не съумяваха да излязат на чиста позиция заради много добрата организация на Виляреал в дефанзивен план. В 20-ата минута Мусиала показа каскада от финтове, но след това сбърка с паса. Левандовски оставаше изолиран от играта и се принуждаваше да се връща към центъра, за да играе с топката.

След средата на полувремето Байерн опита рязко да вдигне темпото. В 29-ата минута Мусиала отправи удар с глава, но право в ръцете на Рули. Левандовски получи жълт картон за нарушение срещу Албиол, а малко по-късно при абсолютно същата ситуация полякът беше пощаден от Славко Винчич. В последните минути на първата част домакините заложиха на еднообразни центрирания, които по никакъв начин не създадоха проблеми за защитата на Виляреал.

Веднага след подновяването Мусиала изскочи зад отбраната и опита да върне топката с пета, но Рули се намеси и изби. В 48-ата минута Левандовски беше повален точно пред наказателното поле. От последвалото статично положение Сане стреля в стената. Секунди по-късно крилото на Байерн проби до аутлинията и върна топката към Упамекано, но той я прати над вратата.

В 52-ата минута груба грешка на Парехо стана причина за това отборът му да получи гол. Опитният халф сбърка пас в близост до пеналта и Коман му отне топката. Последва пас към Мюлер, а той изведе Левандовски. Ударът на полския стрелец попадна в дясната греда, а оттам топката спря в мрежата за радост на препълнения "Алианц Арена". Веднага след гола баварците създадоха още две опасни положения пред Рули и само късметът спаси Виляреал от ново попадение. 

Испанците се огънаха и много лесно губеха топката по всички точки на терена, а домакините налитаха като оси към наказателното поле. Фойт спокойно можеше да получи втори жълт картон за нарушение срещу Коман, но Славко Винчич се смили над аржентинеца. В 71-ата минута Сане намери по перфектен начин Мюлер, но той стреля неточно с глава, а имаше и засада.

Четвърт час преди края Коман се освободи и шутира силно, но в аут. Виляреал много рядко преминаваше центъра. Единствената възможност за гостите дойде в 82-ата минута, когато Данжума се измъкна и стреля по диагонала, но не уцели вратата. Малко след това Емери направи двойна смяна, като пусна Чуквуезе и Педраса вместо Данжума и Коклен. За Байерн пък се появи Гнабри вместо Мусиала. В 86-ата минута пък Алфонсо Дейвис замени Люка Ернандес.

Двубоят отиваше към продължения, въпреки натиска на Байерн. В 88-ата минута обаче Жерард Морено беше изпуснат по левия фланг и напредна, след което подаде на връхлитащия Чуквуезе, а той с малко късмет успя да изравни. В оставащото време домакините не намериха сили за втори гол и се простиха с амбициите си да стигнат до финала в Париж.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация