Ливърпул се промъкна до полуфиналите на ФА къп

21:55
Ливърпул се промъкна до полуфиналите на ФА къп

Ливърпул стана последният отбор, който си осигури място на полуфиналите на ФА Къп, след като спечели с 1:0 гостуването си на Нотингам Форест на „Сити Граунд“. Мърсисайдци имаха предимство, но бяха далеч от някои от впечатляващите мачове, които изиграха в последно време. Единственото попадение отбеляза Диого Жота в 79-ата минута, но домакините, които по пътя си към 1/4-финалите отстраниха Арсенал и Лестър, също имаха своите шансове. В крайна сметка Ливърпул си осигури билет за „Уембли“, където на 16-и или 17-и април ще се изправи срещу Манчестър Сити в битка за място на финала.

Мохамед Салах очаквано получи почивка за днешния двубой, след като в петък Юрген Клоп разкри, че египтянинът е почувствал болки в крака след дербито с Арсенал. Роберто Фирмино, който отбеляза втория гол срещу „топчиите“, започна като титуляр. Такъв бе и Джо Гомес, който замени контузения Трент Александър-Арнолд. Харви Елиът застана до Диого Жота и Роберто Фирмино в нападателното трио. Общо Клоп направи цели седем промени от мача с Арсенал. Цимикас, Конате, Кейта и Окслейд-Чембърлейн също бяха титуляри.

Скот Маккена пропусна двубоя за Нотингам Форест заради контузия. Джо Лолей започна вместо него.

Ливърпул очаквано имаше превъзходство преди почивката, като мърсисайдци владееха топката в 70% от времето. Най-чистата възможност пропусна Роберто Фирмино в 28-ата минута, когато взе топката след груба грешка на Джак Колбек и излезе сам срещу Хорват. Бразилецът се опита да прехвърли стража на Нотингам, който обаче протегна ръка и изби топката, след което Уоръл изчисти. Хорват се справи добре, но изпълнението на Фирмино със сигурност не бе достатъчно качествено. Преди това Цимикас и Фабиньо също имаха по една ситуация, но стреляха неточно. 

В 49-ата минута домакините можеха да накажат грешка на Ливърпул. Гостите загубиха леко топката и Дейвис се озова в наказателното поле, като само Алисон беше пред него. Играчът на Нотингам първоначално промуши топката между краката на бразилеца, но след това Алисон се хвърли и предотврати удар към вратата си.

В 63-тата минута Юрген Клоп направи цели четири смени в състава си. Луис Диас смени Окслейд-Чембърлейн, Минамино, Тиаго и Хендерсън се появиха за сметка на Елиът, Кейта и Фабиньо. 

В 76-ата минута Форест пропусна страхотен шанс, когато топката стигна до Цинкернагел в наказателното поле, но неговият удар премина встрани от далечната греда. Само три минути след това Ливърпул най-сетне проби отбраната на домакините. Цимикас центрира много добре с десния крак към далечната греда, където Жота засече отблизо. Попадението мина проверката на ВАР за евентуална засада, но в крайна сметка бе зачетено.

До края двубоят бе доста нервен за гостите. В 86-та минута Йейтс се опита да премине покрай Алисон, чукна топката встрани, след което потърси контакт с ръката на бразилеца. Домакините поискаха дузпа, но ВАР правилно не намери основания за такава. Минута преди края на редовното време Джонсън се справи с Цимикас отдясно, след което центрира към Йейтс, който засече с глава, но стреля право в ръцете на Алисон.

В добавеното време Жота пропусна още една възможност. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация