Бенфика си заслужи място на четвъртфиналите на Шампионската лига (видео)

00:13
Бенфика си заслужи място на четвъртфиналите на Шампионската лига (видео)

Бенфика поднесе една от изненадите на осминафиналите в Шампионската лига. Португалският гранд победи с 1:0 като гост Аякс след гол на Дарвин Нунес и намери място сред последните осем в турнира. Уругвайският нападател се разписа с глава в 77-ата минута след центриране на Алехандро Грималдо и прати тима си в следващата фаза.

Аякс беше фаворит не само заради равенството 2:2 в Лисабон, но и заради доста по-добрата си моментна форма. Тимът на Ерик тен Хаг доминираше в големи периоди от двубоя, но създаде сравнително малко чисти положения. Бенфика се защитаваше добре и дочака шанса си. Андре Онана не се намеси адекватно след центрирането на Грималдо и Нунес се превърна в герой за португалците.

Себастиан Алер поведе атаката на домакините. Французинът има 11 гола от началото на турнира и отново се очакваше да е най-голямата заплаха за вратата на Бенфика. Душан Тадич и Антони нападаха по фланговете, а в халфовата линия се подредиха Райън Гравенберх, Стивън Бергхаус и Едсон Алварес. Сред резервите останаха Дейви Клаасен и Николас Таляфико. 

Бенфика беше без контузения Харис Сеферович. В нападение наставникът Николас Верисимо заложи на Дарвин Нунес, като уругваецът имаше подкрепата на Гонсало Рамос и Рафа Силва. Адел Таарабт, Евертон и Юлиан Вайгъл бяха са тримата в средата на терена. Николас Отаменди получи почивка срещу Визела през уикенда, но днес бе титуляр в центъра на защитата до Ян Вертонген.

Началните минути показаха, че Аякс ще се опита да стигне до ранен гол, който да вдъхне допълнителна увереност на отбора. Първата голова възможност се откри пред Антони след центриране от левия фланг на Тадич, но бразилецът прати топката в аут. Гостите не се затвориха и също търсеха начин да вземат аванс.

В 19-ата минута Едсон Алварес също стреля неточно с глава, а позицията му беше повече от удобна. Последваха няколко поредни статични положения пред вратата на Андре Онана, но нито едно от тях не предизвика намеса на камерунския страж. В средата на полувремето Бергаус овладя топката на гърди и шутира силно, но покрай вратата.

Аякс определено държеше инициативата в средата на терена, а постоянното движение на нападателите създаваше много проблеми на защитниците на Бенфика. В 30-ата минута поредното центриране на Тадич стигна до Тимбер, който не можа да насочи топката по най-добрия начин. Пресата на домакините ставаше все по-яростна. Антони опита далечен удар, който не затрудни Влаходимос. Гръцкият вратар имаше много работа за разлика от колегата си Онана, но полувремето приключи без голове.

Втората част започна със сямана за Бенфика. Верисимо пусна в игра Суалихо Мейте, който зае мястото на неубедителния Таарабт. Идеята беше да се вкара повече енергия в средата на терена, където португалците видимо отстъпваха. В 49-ата минута Тадич демонстрира техника пред наказателното поле, но ударът му мина встрани от целта.

Малко след това гостите направиха груба грешка в собствената си половина, от която Аякс не се възползва. Алер напомни за себе си с изстрел с глава, който също беше неточен, а и страничният съдия вдигна флага за засада. В 57-ата минута Бенфика пропусна най-чистото си положение. Отаменди продължи топката с глава към далечната греда, където сантиметри не стигнаха на Вертонген да открие резултата.

Антони беше много активен, но често взимаше грешните решения. Тен хаг обаче не бързаше със смените. Такава извършиха гостите и в игра се появи Роман Яремчук на мястото на Евертон. В 77-ата минута Бенфика изненадващо поведе. Алехандро Грималдо центрира от статично положение, а Дарвин Нунес изпревари Онана и отклони топката в мрежата.

След гола Тен Хаг пусна Клаасен и Браян Броби, а Аякс се втурна във финален щурм. Нидерландците обсадиха наказателното поле на Бенфика, но еднообразните им центрирания не доведоха до нищо опасно за Влаходимос. Съдията Карлос Дел Серо Гранде даде 7 добавени минути, в които домакините не направиха нищо, а Яремчук пропусна да вкара второ попадение за Бенфика.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация