Тити Папазов: Половин България е за Левски, другата половина завижда на Левски

10:13
Тити Папазов: Половин България е за Левски, другата половина завижда на Левски

„За мен е магия. Независимо, че сега нямаме такова присъствие, но то тече в кръвта на всички спортисти – тази зараза на нещо различно. Смятам, че няма човек, дори и най-големите опоненти и хората, които не обичат Левски, защото нормално – половин България е за Левски, другата половина завижда на Левски. При всички случаи те не могат да отрекат, че в това велико име има нещо, което променя атмосфера, променя всичко.“. С тези думи започна разговорът ни с треньора на баскетболния Левски Константин Папазов. От игрището в зала „Универсиада“, където „сините“ победиха Спартак Плевен в мач от НБЛ се „пренесохме“ на „Герена“, където футболният Левски приема ЦСКА – София в най-чаканото дерби от efbet Лига. Папазов коментира ексклузивно пред Sportal.bg липсата на феновете по време на баскетболните срещи, както и подкрепата им към футболния тим. Той не пропусна да даде своята прогноза за сблъсъка между двата гранда и направи интересно сравнение между Станимир Стоилов и баскетболния специалист Желко Обрадович.

- Включват ли се феновете на Левски в подкрепа на баскетболния отбор, който изпитва сериозни финансови затруднения в момента? 

- Феновете на Левски са направили за 100 години напред това, което направиха през 2015-та година на 15 февруари в зала „Арена Армеец“. Тогава наистина беше неизбежно и те са си свършили всичко. Виждате какво правят сега. Това, което се случва с футболния отбор в момента е феномен. Ще разкрия една тайна. Иска ми се утре (б.р. днес), точките не са важни, заради феновете и заради това, което ще видите – хореографията, която ще направят феновете, заради това да спечели Левски. Дори съм съгласен да направим сделка – да не получаваме три точки, но само да зарадваме тези хора, защото аз съм видял как 10 дни денонощно се работи нещо, което ще бъде 2 минути, 5 минути на стадиона. А са заминали 168 часа от сутрин до вечер и десетки хора да направят нещо, което ще бъде само за 5 минути. Това, ако не е голяма любов, ако не е нещо, което те е омагьосало, то може ли да се случи?! Но при всички случаи това е и много задължаващо.

- Защо феновете на Левски не са в баскетболната зала? 

- От началото на сезона Б-18 са на всеки мач, сега за първи път не са. Вероятно е свързано с дербито, нямам представа. Но аз ви казах, това, което са направили феновете на Левски през 2015 година аз няма да го забравя до края на живота си и те няма да го забравят, защото наистина беше уникален спектакъл. Убеден съм, че ще дойдат моментите, в които залата отново ще бъде пълна. Като цяло има отлив генерално от спорта. Най-важното е другата седмица да бъде една щастлива за нас, защото както казах, че феновете на Левски и момчетата, които правиха хореографията заслужават да бъдат наградени, не по-малко заслужават играчите в съблекалнята, за това което направиха, за да го има Левски. Защото всеки можеше да си тръгне.

- Нека се върнем на футболната тема. Каква е твоята прогноза за дербито Левски – ЦСКА София? 

- Моята прогноза естествено, че ще бъде пристрастна. Левски трябва да спечели, искам да спечели и вярвам, че ще спечели. Не мога да кажа резултат, защото и да кажа резултат ще бъде някаква фантазия. Реалностите са 1-0, 2-0 или нещо такова. Много дербита са играни. И са печелени и са губени. Това е по-различно, защото докато две години се правят чудеса от феновете и се стараят нещо да се случи, за първи път има нещо по-различно.

- Левски изглежда преобразен след паузата... 

- Има момент, в който феновете спасяват, защото много обичат. Когато обаче спасяват, защото много обичат, а виждат и реална картина като спортно-технически резултати, виждат едно развитие, един коренно нов различен облик на отбора, това става още по-силно. Сега вече след толкова години страдание заслужават. Никаква друга стойност нямат трите точки. Левски с този треньор, с начина, по който върви, с феновете, които до гроб ще са с него – Левски го има и той е вечен. Не случайно такъв е и слоганът на кампанията. Левски е вечен. Левскарите ще приемат всякакъв резултат. Всякакъв резултат ще бъде приет, накрая на мача ще им се пеят имената без значение дали сме загубили или победили. И да сме загубили, името на Мъри Стоилов ще се пее, защото го заслужава. Но ми се иска заради тях, заради хората, които направиха толкова много да се случи това нещо.

- Изглежда всичко се промени с идването на Станимир Стоилов... 

- Невъзможно е един човек сам, но неговото присъствие безспорно категорично промени изключително облика, визията на отбора. С огромния опит, който има той също се е напечелил на успехи. Не говоря за финанси те са ръка за ръка. Той сега е по-мъдър отвсякога и освен спортно-технически, с огромния опит, който натрупа му помага и в много други неща в израстването на един клуб. Няма да забравя и ще направя един паралел, мисля че Мъри го заслужава. Когато Обрадович отива и изкарва 13 години в Панатинайкос. В едно интервю собствениците казват – „Той дойде и направи от Панатинайкос друг клуб.“. Мисля, че Мъри върви по неговите стъпки и това е нещо, което е много ценно. А когато има зад гърба си такава вяра и такава подкрепа, освен че е много готино е и задължаващо. Толкова не съм искал някой мач да се спечели, най-вече, защото видях с очите си какво направиха момчетата в тези 10 дни.

- А защо напоследък не виждаме Тити Папазов толкова активен във футболните среди? 

- Смятам, че на 100% дадох всичко от себе си, с което можеше да бъда полезен. И сега съм на стадиона, във всеки момент съм и с Наско и зад него и във всичко, което се случва с Левски. Няма никаква причина, утре (б.р. днес) ще бъда на стадиона, ще бъда до Наско и ще бъда един от тези десетки хиляди, които ще се молят да успеят. Обаче аз се моля заради тях. Наистина заслужават това, което направиха хората.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари