Русия обжалва решенията на ФИФА и УЕФА

07:34
Русия обжалва решенията на ФИФА и УЕФА

Руският футболен съюз ще обжалва пред Спортния арбитражен съд в Лозана решенията на ФИФА и УЕФА за отстраняване на руските футболни отбори от участие в международните турнири, съобщиха от пресслужбата на РФС.


На 28 февруари УЕФА и ФИФА спряха руските отбори от участие в международни състезания поради военната инвазия на Русия в Украйна.


"Като част от едно дело срещу две организации, РФС ще поиска възстановяване на всички мъжки и женски национални отбори на Русия във всички турнири, в които участват, включително в плейофния кръг за Световното първенство в Катар, както и обезщетение за щети, ако такива бъдат установени", се казва в изявлението на РФС.


Руският футболен съюз смята, че ФИФА и УЕФА нямат правно основание за изваждане на руските отбори и ще настояват пред КАС за ускорена процедура по разглеждане на случая.


"Решението за отстраняване на националния отбор от плейофа за Световното първенство 2022 е взето под натиска на преките съперници в плейофите, което нарушава принципа на спорта и правилата на честната игра", се казва в изявлението.


Във връзка със санкциите, приети от ФИФА, руският национален отбор по футбол не може да участва в плейофите през март за правото да стигне до финалите на Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар. На 24 март руснаците трябваше да играят с полския национален отбор, а в случай на победа трябваше да се срещнат на 29 март с победителя от мача  Швеция - Чехия.


Също така, по решение на УЕФА, Спартак Москва няма да може да играе на осминафиналите на Лига Европа срещу германския Лайпциг.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация