Украинката Свитолина отказа да играе срещу рускинята Потапова в първия кръг в Монтерей

23:30
Украинката Свитолина отказа да играе срещу рускинята Потапова в първия кръг в Монтерей

Украинката Елина Свитолина отказва да играе срещу рускинята Анастасия Потапова в първия кръг на турнира по тенис на УТА в Монтерей (Мексико). Това обяви лично тя на страницата си в Инстаграм. Свитолина заяви, че няма да играе на турнири срещу руски или беларуски тенисистки, докато не бъдат прехвърлени със статут на неутрални състезатели. 

"Вярвам, че настоящата ситуация изисква ясна позиция от нашите организации – Асоциацията на тенисистите професионалисти (АТП), УТА и Международната тенис федерация (ИТФ). Затова ние, украинските играчи, ги помолихме да следват препоръките на Международния олимпийски комитет (МОК) да признае гражданите на Русия или Беларус само за неутрални състезатели, без да изобразяват национални символи, цветове, знамена или химн. 

Затова искам да съобщя, че няма да играя утре на турнира в Монтерей, нито във всеки друг мач срещу руски или беларуски тенисистки, докато организациите ни не вземат това важно решение", написа Свитолина. 

27-годишната Свитолина е номер 15 в световната ранглиста. Тя има спечелени 16 титли от турнирите на УТА е и бронзова медалистка на сингъл от Олимпийските игри в Токио 2020. 

По-рано днес Федерацията по тенис на Украйна се обърна към ИТФ с искане незабавно да изключи Руската тенис централа от членство в организацията.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация