Ливърпул разсипа Лийдс (видео)

23:47
Ливърпул разсипа Лийдс (видео)

Ливърпул се завърна по възможно най-убедителния начин в битката за титлата в Премиър лийг, след като разби с 6:0 Лийдс на "Анфийлд" в отложен двубой от 19-ия кръг на Премиър лийг. Мохамед Салах реализира две дузпи, а Садио Мане също отбеляза две попадения за гръмкия успех на мърсисайдци. Жоел Матип и Вирджил ван Дайк дадоха своя принос не само за чистата мрежа, но и за головата разлика на тима на Юрген Клоп, като също се разписаха. Така Ливърпул се доближи на три точки зад шампиона Манчестър Сити. Това бе девета поредна победа във всички турнири за Ливърпул.

Клоп не може да разчита на контузените Роберто Фирмино и Диого Жота. В тяхно отсъствие нападателното трио е съставено от Садио Мане, Луис Диас и Мохамед Салах. Иначе мениджърът на мърсисайдци е направил общо пет промени от мача с Норич. Трент Александър-Арнолд, Андрю Робъртсън, Фабиньо, Тиаго Алкантара и Къртис Джоунс стартират. 

Жуниор Фирпо и Рафиня са титуляри за Лийдс за сметка на контузения Робин Кох и Диего Йоренте. 

Лийдс традиционно започна доста агресивно. В шестата минута за малко Алисон да сгреши фатално. Бразилецът се забави много с паса, след като топката бе върната към него, Джеймс връхлетя и подложи крак, но отбраната на Ливърпул все пак се справи и успя да изчисти. След тези първи минути на известни колебания домакините започнаха да атакуват все по-масирано. В 13-тата минута центриране на Робъртсън отляво срещна разперената ръка на Далас и Майкъл Оливър логично отсъди дузпа в полза на Ливърпул. Мохамед Салах прати Мелие в противоположния ъгъл със 151-ия си гол за мърсисайдци. 

Тимът на Клоп продължи да бъде по-активен. В 22-рата минута Диас преодоля с лекота Ейлинг и стреля към далечния ъгъл, но Мелие спаси.

В 27-ата минута Рафиня засече центриране на Родриго и прати топката в мрежата на Алисон, но попадението правилно бе отменено заради засада. В следващите минути Ливърпул реши всичко в своя полза. В 30-тата Матип напредна през центъра, след което продължи надясно към Салах и продължи движението си към наказателното поле. Египтянинът му асистира по перфектен начин, след което централният бранител завърши много елегантно, копвайки топката над Мелие.

Три минути след това Ливърпул получи втора дузпа, след като откъсващият се сам срещу вратаря Мане бе закачен отзад за петата от Ейлинг. Бранителят бе пожален и получи само жълт картон, а Салах отново бе безкомпромисен от бялата точка - 3:0.

Лийдс съвсем се срина, а до почивката Фабиньо пропусна още една стопроцентова възможност, а Фирпо изчисти пред голлинията прехвърлящ удар на Салах.

Ливърпул започна доста по-пестеливо второто полувреме и изглеждаше, че домакините доиграват мача. Салах пропусна две възможности да оформи своя хеттрик, а и Къртис Джоунс не се възползва от една добра ситуация. В последните десетина минути обаче Ливърпул отново вдигна темпото и стигна до още три гола. В 80-ата Салах изведе много добре Хендерсън отдясно, след което капитанът на Ливърпул пусна по земя към Мане, който направи 4:0. В 90-ата минута удар на Ориги рикошира на пътя на сенегалеца, който отбеляза втория си гол. В добавеното време и Ван Дайк записа името си сред голмайсторите, след като засече с глава центриране от корнер на Андрю Робъртсън.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация