Достанич: Не бях марионетка!

12:14
Достанич: Не бях марионетка!
"Меридиан Мач" потърси за интервю вече бившия наставник на Левски Ратко Достанич. Сърбинът се съгласи да отговори на въпросите ни и коментира начина, по който се е разделил с тима, защо не го е направил по-рано, имал ли е проблеми с играчите си и опитвал ли се е някой да се бърка в работата му, докато бе начело на "сините".

- Господин Достанич, къде ви намирам в момента?

- Все още не съм си заминал от България. В София съм.

- Сега, след като вече не сте треньор на Левски, мислите ли, че вината за състоянието на отбора е ваша?


- Естествено, че аз имам вина. Когато нещата не вървят, обикновено виновен е треньорът. Аз си поех вината и напуснах.

- Защо не бяхте по-твърд в намерението си да подадете оставка след мачовете с Черноморец и Лацио и в крайна сметка останахте след тези двубои?

- Защото продължавах да се надявам и да вярвам, че Левски може да се оправи и да излезе от това положение. Мислех, че можем да подобрим нещата. Смятам, че играчите бяха в добро физическо състояние и можеха да издържат на цикъла сряда- събота. Исках да изкарам до зимата, след това да проведа подготовката на отбора, да си направя селекцията и да продължим по-успешно напролет. След като обаче нещата продължиха да не вървят, реших в името на Левски и за доброто на клуба, че е по-добре да си тръгна.

- Вие ли компрометирахте Левски, или Левски компрометира вас?

- Мисля, че е глупаво да отговарям на този въпрос и той не е коректен. Глупаво е да търсим вина и да говорим кой кого е провалил.

- Имаше ли футболисти в Левски, които ви предадоха?


- Не. Със сигурност не са ме предали. В това съм категоричен.

- Някога били ли сте треньор на отбор с по-слаб централен нападател от Георги Христов?

- Нека не обиждаме момчето. Щом е в Левски, значи хората преди мен са го наблюдавали и са видели в него качества за Левски. Смятам, че ако до него имаше играч като Гонзо, който може да поема отговорност, Христов би играл много по-добре в тандем с него. Левски наистина има нужда от класен нападател.

- Смятате ли, че именно липсата на такъв играч ви провали?

- Безспорно това оказа влияние. В доста от мачовете, които загубихме, пропуснахме голови положения. Съжалявам също така, че не взехме играч на поста на Владимир Гаджев, след като той се контузи тежко. Това отчитам като грешка, защото не намерихме качествен негов заместник.

- Ще се справи ли Георги Иванов като старши треньор?

- Гонзо винаги е бил мъжкар и не се страхува да поеме отговорността. Той в момента най-добре познава играчите и обстановката в клуба. Тежкото ще му бъде, но мисля, че ще се справи?

- Той бъркаше ли ви се в определянето на състава за мачовете?

- Категорично не. Това са смешни работи, глупости. Гонзо е интелигентен човек и не би си позволил такова нещо. Категорично заявявам, че аз си правех състава, заедно с помощниците ми. Гонзо по никакъв начин не ми се е бъркал за тактиката и състава.

- Когато поехте Левски, в интервю за "Меридиан Мач" казахте, че не сте марионетка и няма да позволите някой да ви манипулира. Сега, след периода ви начело на Левски, можете ли да го потвърдите?

- Да, категорично, на 100%. Не бях марионетка в Левски!

- Чухте ли се с Тодор Батков и въобще нормално ли се разделяте с Левски,  дължи ли ви клубът пари?

- Да, чухме се с господин Батков и разделяме се съвсем нормално. Клубът беше коректен с мен, оставям приятели тук и нямам никакви проблеми с никого.

- Съжалявате ли, че поехте Левски?

- Казвал съм винаги, че Левски е моят втори дом, обичам много този отбор, както и Цървена звезда. В никакъв случай не съжалявам. Мога обаче да ви кажа, че никога повече няма да поема който и да е отбор, без да съм провел подготовката и да съм си направил селекцията.

- Усетихте ли някакво негативно отношение на някои футболисти на Левски към вас и въобще някакви групички в отбора?

- Не. Разбирам, че търсите сензация, но ще ви разочаровам. Не съм забелязал такова нещо. Нямам никакви съмнения в нито един футболист.

- Какво е бъдещето ви оттук нататък?


- Сега не мога да кажа. Ще си почина един или два месеца и ще отделя повече внимание на семейството си. След това не се знае.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация