Гуардиола няма намерение да става като Фъргюсън

20:16
Гуардиола няма намерение да става като Фъргюсън

Джосеп Гуардиола кара шестия си сезон като мениджър на Манчестър Сити, а договорът му изтича през лятото на 2023 година. Все още няма яснота какво предстои да се случи с испанеца.

“Дали бих се задържал тук 10-15 години? Няма да стана като сър Алекс Фъргюсън, не се притеснявайте”, отговори Пеп на журналистически въпрос.

“Година и половина е много време във футбола. В момента е налице изключителна хармония в клуба. Спечелихме 18 от последните 20 мача. Наясно съм, че понякога някои от футболистите ми не са щастливи, че играят малко. Всички други в клуба обаче нямат право да се оплакват: физиотерапевти, анализатори… никой. В крайна сметка е случайно дали печелиш, или губиш. Не знаеш какво ще се случи в мача. Когато побеждаваме, всички сме единни и с широки усмивки по лицата. Когато обаче си намусен, е трудно”, продължи Гуардиола.

Утре (вторник) “гражданите” се завръщат в Шампионската лига с гостуване на Спортинг (Лисабон) в първи мач от 1/8-финалите. Мениджърът е критикуван, че вече дълги години не е триумфирал в турнира. През миналия сезон тимът игра финал срещу Челси, но го загуби.

“Трудно е да подобрим постигнатото от предишната кампания в ШЛ. В треньорския бизнес биваш критикуван, когато не постигаш очакваните резултати. Ако не ти харесва, работи нещо друго. Знам какви са стандартите в нашия клуб и съм ги приел. За мен най-важното е да се борим всеки ден. На терена самите играчите ще свършат останалата част от работата. В момента се радваме, че сме на този етап от турнира. Зная колко важна е ШЛ, но взимаме насериозно и всеки един двубой от Премиър лийг. Уверени сме в силите си, както винаги е било”, амбициран е е мениджърът.

Гуардиола е радостен от характера на състезателите си: “Хармонията е налице, защото в противен случай нямаше да можем да побеждаваме. Нови футболисти постоянно идват, но никога това не водело до проблеми. В крайна сметка всички знаят, че най-важното е да има разбирателство и желание да се доказваш. Всеки ден по време на тренировките футболистите ни са врагове, които се борят за място в състава, но след това през уикенда трябва да са братя. През седмицата на никого не му е лесно. Проблем е, защото всички искат да играят, но пък е нужно да има и уважение, защото трябва да се взимат решения. Всички се познаваме отлично и приемаме и хубави, и лошите си качества. Но най-важното е, че всички са надъхани да се борят за мястото си, като в същото време всеки уважава другия”.

Манчестър Сити изглежда фаворит срещу Спортинг, но Пеп не иска да мисли за това. Той даже призна, че е впечатлен от 37-годишния треньор на португалците Рубен Аморим. “Вероятно бих го попитал за някой съвет. Кариерата му се развива добре, харесва ми и начинът, по който тимът играе. Още от първата минута Спортинг излиза да спечели”, обясни испанецът.

“Видяхме как Спортинг спечели група с Аякс и Борусия (Дортмунд). След като са ги били, значи са силни. Останах впечатлен от видяното. В местното си първенство пък отборът стана шампион, преборвайки Порто и Бенфика, което не е лесна задача”, обобщи бившият треньор на Барселона.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация