Съдът определи ЦСКА за универсален наследник на АС-23

08:53
Съдът определи ЦСКА за универсален наследник на АС-23
Шефовете на ЦСКА вече имат съдебно решение, според което тимът е наследник на АС-23. Това ще предизвика референдум за името на тима, към който може да се добави абревиатурата, съобщава "24 часа".

АС-23 е един от най-известните клубове преди 9 септември, като е бил офицерски. Има една титла и една купа, но най-важното е, че притежава собствен стадион, където сега се намира "Българска армия".

Игрището е било отдадено от общината за вечни времена след обединението на Атлетик и Слава. Там са построени първите трибуни в България.

Атлетик пък е единственият собственик на терена, който по-късно е даден на Левски и сега на неговото място се намира националният стадион. Всичко това се случва през 1925 година.

Всъщност се оказва, че през последните 20 години държавата е ползвала частен терен за своите нужди и на всичко отгоре взема и наем за него.

АС-23 престава да съществува на 9 ноември 1944 година, когато се слива заедно с Шипка-Победа и Спартак Подуене и се сформира Чавдар. Всичко е направено от временните ръководства на трите клуба. По това време председателят на АС-23 Димитър Айрянов е арестуван и осъден на 15 години от Народния съд, а почетният председател генерал-лейтенант Константин Лукаш - на смърт.

На 4 май 1948 година вече обединения Чавдар заедно с физкултурния колектив на армията и Септември сформират Септември при ЦДВ и тази дата се считаше за рождена на ЦСКА.

Факт е обаче, че преди това и Чавдар, и Септември участват със самостоятелни отбори в столичното първенство.

Преди 10 години бе стартирана процедурата по признаването на наследствеността, но след това бе забравена. Единствено бившият изпълнителен директор на клуба Емил Данчев кръсти мениджърската си агенция ЦСКА-АС-23 в памет на един от най-славните отбори в историята на българския футбол.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

BuTaMuHa
21.10.2009 19:17

кофти тръпка да си левскар,имате си го вече и съдебното решение!Сега се съсредоточете в тва да псувате гонзо и да се молите мъри да прости на баткоф за да не стане гонзо играещ тренер в Б група *wink*

BoBi_Levskara
21.10.2009 16:58

Няма какво да се учудваме то отдавна е ясно че живеем в държавата на абсурдите.Такова абсурдно признание е нормално за нашата родина.

UltraBlueHool
21.10.2009 16:44

Жалко че АС-23 и цфка нямат нищо общо.Това че развалиха стадиона на ас-23 и ги изгониха от собствения им стадион Юнак , за да играят цфка там не ги прави наследник.Незнам как се е произнесъл съда като няма основателни доказателства , че са наследник на АС-23 , по-скоро има че не са.

Cris_7
21.10.2009 14:52

Абе името така си е по-хубаво ,но щом искат нека добавят..

ANTWERPMIRACLES
21.10.2009 11:52

Всъщност , това не е особена новина. Това обстоятелство бе известно отдавна и сега съда само го потвърждава .
На базата на представените документи , съдът узаконява статута на клуба като пълен правоприемник на своите предшественици.

ЦСКА е естествен продължител на спортните традиции на българската войска , започнати от АС-23 .