Треньорът на Ред Бул: Ние все още сме аутсайдер

12:38
Треньорът на Ред Бул: Ние все още сме аутсайдер
Треньорът Хууб Стевенс със сигурност е голямата звезда на Ред Бул Залцбург. Холандският специалист пое шампиона на Австрия през лятото и първите му резултати определено бяха разочароващи. Тимът трудно стигна до последния квалификационен кръг в Шампионската лига, а там отпадна от Макаби Хайфа след две загуби - 1:2 и 0:3. Общият резултат е по-внушителен дори от този, който Дебрецен постигна срещу Левски, но... В групите на Лига Европа Ред Бул стартира с две внушителни победи срещу Лацио в Рим с 2:1 и срещу Виляреал с 2:0 в Залцбург. Въпреки загубата от Аустрия Виена в събота тимът на Стевенс си остава основен фаворит и за титлата в Австрия. Холандецът отговори на въпросите на "Меридиан Мач" с помощта и посредничеството на "Ред Бул България" и отговорника за маркетинга и комуникациите в клуба Мунира Зубер-Латраш.

- Г-н Стевенс, какви са очакванията ви от предстоящите мачове с Левски и какво знаете за българския отбор?


- Ще бъда много кратък – бихме искали да извлечем най-доброто за нашия отбор от тези двубои. Наясно сме, а и вие сигурно знаете, че победите ще ни отворят пътя към следващия етап.

- Имате ли конкретни впечатления от българския футбол като цяло?

- Да, имам своите наблюдения. Наясно сме какво трябва да очакваме от мачовете с Левски и мисля, че сме подготвени за тях.

- Някога идвали ли сте в София?

- Да, но това беше доста отдавна. Нямам особени впечатления от вашата столица.

- Преди две години обаче бяхте в Ловеч като треньор на Хамбургер за мач с Литекс...

- Да. Литекс игра много добре и за нас това бяха трудни мачове. Сега обаче аз не съм в Хамбургер, а в Ред Бул и ми предстои мач с Левски.

- Един от тогавашните футболисти на отбора от Ловеч Станислав Манолев сега е във вашия бивш клуб ПСВ Айндховен, през пролетта препоръчахте ли го на ръководството?

- Не, но мисля, че Станислав Манолев е добър вариант за десния фланг. Видях някои от изявите му в ПСВ и той наистина прави добро впечатление.

- Левски е в сериозна криза не само на терена, но и в управлението на клуба, наясно ли сте с това?


- Не. И честно да ви кажа, не се интересувам от това. Мисля, че трябва да сме концентрирани около собственото си представяне. На този етап в турнира няма случайни отбори.

- Смятате ли, че Лацио и Виляреал ви подцениха в първите мачове за Лига Европа? Мнозина ви смятаха за аутсайдер?

- Ние наистина имахме късмет в тези два мача. Но това не ни прави по-малко щастливи от победите. Все пак съм категоричен, че ние продължаваме да бъдем аутсайдер.

- Как успяхте да мобилизирате играчите си след отпадането от Макаби Хайфа и дали с играта от първите си два мача в Лига Европа можехте да елиминирате израелския отбор?

- Ние не играхме добре срещу Макаби (Хайфа), но се поучихме от грешките си, допуснати в тези два двубоя, и сега се опитваме да не ги допускаме. Трудно е да се каже какво би станало, ако бяхме играли като срещу Виляреал. Определено обаче мислим за бъдещето, а от миналото само се учим.

- На какво се дължи участието на четири австрийски отбора в груповата фаза на Лига Европа?


- Тук наистина работим усилено, за да върнем австрийския футбол сред десетте най-титулувани футболни страни в Европа. Надяваме се да вдигаме нивото постоянно, за да са доволни най-вече феновете.

- Може ли Залцбург да повтори най-доброто си постижение в Европа от 1994 г. и да играе финал за Лига Европа?

- Мисля, че за да постигнем това, ние просто трябва да работим и да развием добрите качества на отбора. Мечтата на феновете е да спечелим купата, но не мисля, че това може да стане.

- Въпреки богатата си треньорска визитка досега никога не сте ставали шампион в страната, в която работите. Ще успеете ли да го направите с Ред Бул Залцбург?


- Всъщност спечелих шампионата във Втора Бундеслига с Кьолн. Сега в Ред Бул е нормално да имам същите амбиции. Работата ни има за цел да записваме колкото се може повече победи.

- Още с пристигането си в Ред Бул Залцбург определихте за капитан на тима вратаря Еди Густафсон, заради което бяхте критикуван от медиите. Защо взехте това решение?

- Защото той е страхотна личност и е на терена през цялото време.

- Възможно ли е Марк Янко да достигне класата на великите австрийски нападатели Тони Полстер и Ханс Кранкъл?


- Марк е страхотен играч и все още има време пред себе си да постигне много в кариерата си.

- Коментираше се, че между вас има конфликт?

- Няма такова нещо.

- Финалът срещу Интер за Купата на УЕФА през 1997 г. ли е най-важният мач в кариерата ви?


- Да, това наистина беше най-важната победа в кариерата ми! Все пак най-важни са трофеите, на колкото по-високо ниво, толкова по-добре.

- Печелили сте Купата на УЕФА и като играч, и като треньор. В кой от двата случая радостта беше по-голяма?

- Мисля, че тази срещу Интер през 1997. Когато си треньор, отговорността е много по-голяма! В теб са вперени много повече погледи и надежди.

- Как реагирате на обвиненията, че в някои случаи играете прекалено предпазливо?

- Бих им казал, че се играе така, както е най-добре за отбора.

- Кое от първенствата, в които сте работили, ви допада най-много?

- Определено шампионатът, в който работя сега – австрийския.

- С какво настоящият клуб е по-различен от предишните ви?


- Имаме страхотен спонсор в лицето на "Ред Бул", който проявява загриженост за футболния си проект. Освен това имаме възможност да израстваме с всеки мач.

- Имали ли сте някога желание да станете селекционер на национален отбор?

- Да, но аз предпочитам да съм ангажиран всеки ден - да работя на терена. В националните отбори това не може да се получи, макар че и това да си селекционер си има своя чар.

- Ако имахте тази възможност, бихте ли взели в своя състав Димитър Бербатов или Мартин Петров?

- О, да, но тези играчи са и много скъпи! Иначе за класата и нивото им вече знае цяла Европа. Христо Стоичков беше наистина брилянтен футболист. Сега мисля, че Бербатов е най-талантливият играч, с който разполагате.

- Какво предпочитате – красива загуба или грозна победа?


- Мисля, че победата винаги е по-добрата опция във футбола.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

bacardy_breezer
20.10.2009 08:54

Като гледам как се гаврят с нас отборчета като Борое и Локо Пд , ще съм доволен ако загубим с по-малко от 3 гола в Австрия.Най-доброто ,което можем да извлечем от мача с Ред Бул в Залцбург е "достойна" загуба 2:0.Не мисля ,че ще ни се размине по-леко.... *sad* *sick*

lubo_krika
19.10.2009 12:52

Ако вие сте аутсайдери,незнам какви сме ние тогава.