Нидерландия попари надеждите на младите "лъвове" за класиране на Европейското

21:47
Нидерландия попари надеждите на младите "лъвове" за класиране на Европейското

България (21) допусна обрат и загуба с 1:3 като гост на Нидерландия (21) в квалификационен мач от Група “Е” за Евро 2023. Двубоят започна добре за нашите, които, въпреки по-малкото притежание на топката, създаваха повече положения до средата на първата част. Именно тогава успяха да открият чрез Мартин Минчев (20’). В края на полувремето обаче левият бек Маатсен успя да изравни (38’), а в първите секунди на втората част Зиркзее (46’) направи обрата пълен. В самия край на мача отново Зиркзее отбеляза от дузпа, за да оформи крайния резултат (90’). При втория гол обаче трябваше да бъде отсъден аут, тъй като топката бе напуснала очертанията на игрището преди да бъде центрирана. В 71-ата минута късметът се усмихна на българите, когато Тимбер удари напречната греда.

Така “лъвчетата” не успяха да изненадат съперника си, който впечатлява със селекция, която е 10 пъти по-скъпа от нашата (76,5 милиона на 7,18 милиона).

Двубоят започна с натиск на домакините, които притежаваха и значително повече топката през първите 10 минути. В 13-ата минута “лалетата” пропуснаха да открият. След центриране от пряк свободен удар всички наши футболисти се разминаха с топката и това позволи на Геертруйда да я засече, но за наше щастие доста неточно.

Малко по-късно Митко Митков опита доста оптимистично удар от далечно разстояние, който не затрудни вратаря на домакините. Все пак в 20-ата минута България успя да открие. Виктор Попов напредна по тъча и пусна към Мартин Минчев, който бе пред него. Нападателят направи няколко крачки напред и от далечна дистанция стреля, което изненада вратаря на Нидерландия, който бе излязъл доста пред голлинията си, в очакване на центриране. Все пак всичко това бе добре дошло за нашия тим, тъй като Шерпен не успя да се върне навреме и пропусна топката да влезе в близкия му ъгъл.

Само 2 минути по-късно домакините можеха да изравнят. Отново след центриране от фаул настъпи суматоха в нашата защита, като топката стигна до Зиркзее, който опита удар от въздуха. Единствено добрата намеса на Дамян Христов и след това гредата спасиха “лъвчетата” в тази ситуация. В 34-ата минута след постепенна атака на Нидерландия Тимбер центрира към Редан, който стреля с глава, но доста слабо и Христов безпроблемно улови.

Минута по-късно хубава атака между Тимбер, Редан и Екеленкамп доведе до това футболистът с номер 10 на домакините да стреля от границата на наказателното поле, но отново нашият страж спаси. В 37-ата минута "лъвчетата" пропуснаха перфектна възможност да удвоят. Виктор Попов получи хубаво подаване, успя да се пребори със защитник в оранжево, отправи изстрел, но топката премина на сантиметри покрай страничния стълб.

Няколко секунди по-късно натискът на домакините даде резултат. Фримпонг проби отдясно и центрира към Тимбер, който дебнеше в наказателното поле. Полузащитникът отправи опасен удар, който Христов изби, но за жалост на нашите кълбото попадна в нахлуващия Маатсен, който на празна врата със силен шут вкара за 1:1.

В самия край на полувремето Филип Кръстев стреля от пряк свободен удар, но крайно неточно. Така двата тима се оттеглиха при равен резултат на почивката.

Второто полувреме започна по възможно най-неприятния начин за нашия тим. Още с първата атака домакините успяха да открият. В 46-ата минута влезлият като резерва Ван де Вен центрира от аутлинията остро по земя към нашето наказателно поле. Дамян Христов успя да избие, но и този път за негово съжаление топката попадна в краката на Зиргзее, който на празна врата вкара за 2:1.

При повторението обаче ясно се видя, че при центрирането на Ван де Вен топката вече бе напуснала очертанията на игрището и трябваше да бъде изпълнен удар от вратата за нашия тим.

В 58-ата минута резултатът можеше да стане и 3:1. Рейс центрира към нашето наказателно поле и там Екеленкамп изскочи зад гърба на защитата и от доста ниско стреля с глава. Ударът му обаче премина на сантиметри от страничния стълб. В 71-ата минута след поредна атака на нидерландците Тимбер опита късмета си от дъгата на наказателното поле, но ударът му се отклони в напречната греда. В следващите минути домакините продължиха да натискат, а нашите повече се защитаваха

В самия край на мача падна и третия гол за Нидерландия. Тогава Екеленкамп проби отляво, като избута Чернев и останаха съмнения за нарушение. Въпреки това сигнал не последва, а нападателят на “лалетата” нахлу в наказателното поле. Там обаче бе спънат от Вальо Антов и Атанас Чернев, който успя да се върне в собствената си пеналтерия. С изпълнението на наказателния удар се нагърби Зиркзее, който с хубава паненка оформи крайното 3:1.
    
С тази загуба шансовете на България да се класира за Европейското след 2 години почти намаляха, тъй като нашият тим се смъкна до предпоследното 5-о място с актив от 6 точки, като само Гибралтар остава под нас. Нидерландия продължава да бъде без загуба, но заема второто място с 10 пункта, на 3 от първия Швейцария. 

НИДЕРЛАНДИЯ 21 3:1 БЪЛГАРИЯ 21

0:1 Минчев (20)
1:1 Маатсен (38)
2:1 Зиркзее (46)
3:1 Зиркзее (90 - д.)

Стартови състави:

Нидерландия: 1. Шерпен, 2. Фримпонг, 3. Ван ден Берг, 4. Геертруйда, 5. Маатсен, 10. Екеленкамп, 7. Рейс, 6. Тимбер, 9. Редан, 11. Зиркзее, 8. Ван Каам;

България: 12. Дамян Христов, 19. Митко Митков, 20. Симеон Петров, 6. Валентин Антов, 18. Атанас Чернев, 2. Виктор Попов, 14. Филип Кръстев, 8. Илия Груев, 5. Йоан Бауренски, 17. Силвестър Джаспър, 11. Мартин Минчев;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация