Незаслужено, но факт - Меси е носителят на "Златната топка", Левандовски отново с празни ръце

23:01
Незаслужено, но факт - Меси е носителят на "Златната топка", Левандовски отново с празни ръце

Френското издание "Франс Футбол", което организира провеждането на една от най-престижните класации в световния футбол - тази за "Златната топка", вече е информирало аржентинската суперзвезда Лионел Меси, че е е спечелил голямото отличие. Така твърди португалският телевизионен канал РТП. От португалската медия съобщават още, че 34-годишният Меси е дал традиционното интервю като победител в анкетата за френското издание. Втори след бившия играч на Барселона се нарежда головата машина на Байерн Мюнхен Роберт Левандовски, който по всичко изглежда за втори пореден път ще бъде лишен от най-ценния индивидуален трофей във футбола.

Церемонията по връчването на най-престижното индивидуално отличие в професионалния футбол ще се състои на 29 ноември в Париж, а ако Меси действително вече е определен за носител на наградата, това ще бъде неговата историческа седма "Златна топка". Аржентинецът вече е печелил отличието през 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 и 2019 година. Преминалият през лятото на тази година от Барселона в Пари Сен Жермен играч е рекордьор по брой победи в анкетата с 6-те си отличия, следван от португалеца Кристиано Роналдо, който е с 5. Трима души са печелили по три пъти "Златната топка" - Йохан Кройф, Мишел Платини и Марко ван Бастен, а сред носителите на голямата награда е и българската легенда Христо Стоичков (1994).

През 2021 година Меси спечели първия си трофей с националния отбор на Аржентина, като изключим олимпийската титла от Пекин 2008. През юли Меси и Аржентина грабнаха трофея на "Копа Америка", при това с победа на финала над домакина Бразилия с 1:0 на "Маракана" в Рио де Жанйеро. През сезон 2020/21 Меси стана и топреализатор на испанската Ла Лига с 30 гола.

През 2020 година "Златната топка" не бе връчена на никого, като за това решение повлия основно избухването на пандемията от коронавирус. Безспорен фаворит тогава беше полякът Роберт Левандовски, който напълно заслужаваше отличието, но спорното решение на организаторите го лишиха от него.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

brickbat
06.11.2021 08:18

Сигурно това е било част от сделката за преминаването на Меси в ПСЖ. Иначе се чудя защо толкова всички мразят поляците... Напълно незаслужена златна топка на Меси за втори или трети път, но все пак не трябва да се отдава такова голямо значение на някакъв френски вестник.