Хорхе Валдано: Часовникът за Пелегрини цъка

12:50
Хорхе Валдано: Часовникът за Пелегрини цъка
Генералният директор на Реал Мадрид Хорхе Валдано коментира докъде стигна отборът след големите трансфери през лятото. Валдано казва, че треньорът Мануел Пелегрини е достатъчно компетентен, за да се справи, и привидно подкрепя решението му да върти състава. И всичко това въпреки слуховете, че именно той дърпа конците, в интервю за "Кикер", поместено в "7 дни спорт".

- Реал М започна със седем победи в първите 7 мача през сезона. След това загуби 1:2 от Севиля в първия мач без контузения Кристиано Роналдо. Зависим ли е отборът от него?

- Той е от основните ни играчи, точно както бе и в Манчестър Юн. Когато имаш един от най-добрите играчи в света, трябва да залагаш на него. Но това не означава, че сме зависими от него.

- Със или без Кристиано, играта не върви. Защо?

- Дойдоха 8 нови играчи, трябва да свикнат. За разлика от миналата година имаме 2 предимства. Първо играчите са в добрите ръце на треньора Мануел Пелегрини, който отдавна е показал, че е компетентен. И второ, те са наясно с отговорността си. С тях е лесно да се работи, макар че не всичко се получава гладко.

- В защитата срещу Севиля имаше големи дупки, а в атака не ставаше нищо.


- Проблемите ни идваха от халфовата линия. Футболистите там още не са свикнали да успокояват темпото.

- Каква е ролята в центъра на новото попълнение Шаби Алонсо?

- Неговата роля е главна заради интелигентността, опита и способността му да води играта. С подаванията си носи друг стил на отбора.

- Алонсо е най-важният ви играч?

- Роналдо винаги може да промени резултата, което е най-голямото ни оръжие. Но Шаби има качествата да подкара мача в посоката, която той иска.

- Какво липсва на Реал М? Двойка като Иниеста и Шави?

- Ние си имаме Алонсо, Гути и Гранеро, който се справят перфектно със задачите си. Реал също като Барселона има страхотна халфова линия.

- Треньорът Пелегрини твърди, че целта му е отборът да играе страхотен футбол. Дали тази цел не е прекалено голяма?

- Пелегрини се нуждае от време, за да постигне целта си. Не знам колко ще му дадем. Имаме перфектни играчи и искаме победи, голове, бързи подавания, зрелище. Не да задържаме топката и да бавим играта. С това трябва да сме наясно.

- Значи няма да имитирате стила на Барселона?

- Ние не имитираме никого. Реал си е Реал.

- Трябва ли да спечелите всичко?


- Не, нашата цел е просто да ставаме по-добри с всеки изминал ден. Добрите резултати винаги са следствие от добра работа.

- Финалът на Шампионската лига ще бъде на стадион "Сантяго Бернабеу". Как ще се почувствате, ако Реал излети преди това?


- Ще бъда разочарован. Ние трябва да действаме крачка по крачка и да вярваме, че ще ставаме все по-добри. За това ни е нужно търпение. Трябваше да минат 32 г. след 1966 г., преди отново да се спечелим Шампионската лига.

- Пелегрини често върти състава и оставя някои от звездите резерви.

- За разлика от първия престой на Флорентино Перес като президент днес имаме добър състав. Играчите ни трябва да имат достатъчно сили и през пролетта.

- А ще бъдат ли съгласни с постоянните ротации?

- Ротациите влият добре на мотивацията, въпреки че всяка седмица ще има по някой разочарован.

- Можете ли да сравните настоящия тим и галактическия на Зинедин Зидан?


- Както вече казах, разликата е, че сега съставът ни е по-добре комплектован. Тогава беше различно.

- Но нали политиката на Реал е да привлича звезди?


- Тази политика е тръгнала още от 50-те години на миналия век с Алфредо ди Стефано. Оттогава Реал гледа да купува най-добрите, защото това е философията на дон Сантяго Бернабеу.

- Вие сте журналист и генерален директор. Били сте и играч, и треньор в Реал. Кога ще станете президент?


- В момента съм директор, не знам какво ще стане в бъдеще. Най-много ме привличаше да бъда играч.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

onzzy
18.10.2009 14:59

Валданооо при първия мандат на Перес той дойде в ОТБОР спечелил 2 пъти ШЛ.А тия футболисти дали ще станат отбор-ще поживеем ще видим, ама ако президента я кара като миналия път................