Ливърпул с класика срещу десет от Лийдс (видео)

20:27
Ливърпул с класика срещу десет от Лийдс (видео)

Ливърпул се изравни по точки с лидерите във временното класиране на Премиър лийг, след като победи с 3:0 Лийдс на "Елънд Роуд" в двубой от четвъртия кръг. Мохамед Салах (20'), Фабиньо (50') и Садио Мане (92') реализираха попаденията, а мърсисайдци пропуснаха още куп чисти положения, като най-големият длъжник в това отношение бе Мане, който пропиля още половин дузина ситуации. Лошата новина, която помрачи иначе силния мач на "червените", бе тежката контузия на 18-годишния талант Харви Елиът, който играеше много силно от началото на сезона. Младият халф получи фрактура на глезена, а Паскал Струйк бе изгонен заради влизането си при тази ситуация. Така Ливърпул постигна трета победа в първенството и има 10 точки, с колкото са и Манчестър Юнайтед и Челси. Лийдс остава едва с два пункта.

 

Двубоят започна много динамично. В петата минута Салах падна лесно в наказателното поле, претендирайки за нарушение. Такова не бе отсъдено, след което Лийдс организира бърза контраатака. Рафиня проби отдясно и изведе добре Родриго, който имаше чудесна позиция, но стреля право в Алисон. Малко след това Александър-Арнолд центрира много добре отдясно, но сантиметри не достигнаха на Жота да засече. В 11-ата минута Йоренте блокира изстрел на Мане. Малко след това Салах центрира добре към Жота, който си пое на гърди и опита удар от въздуха, но волето не се получи и Мелие улови топката.


В 20-ата минута Ливърпул организира страхотна атака, в която неочаквано дейно участие взе Жоел Матип. Именно централният бранител изостри нападението с пас надясно към Александър-Арнолд, който центрира перфектно, а Салах засече ниското подаване, вкарвайки стотния си гол в Премиър лийг.


Мърсисайдци натиснаха още по-сериозно след това попадение в желанието си да решат бързо двубоя в своя полза. В 25-ата минута Тиаго засече с глава центриране на Салах, но попадението бе отменено заради засада на египтянина. Малко след това Мане направи страхотен пропуск, след като от няколко метра стреля над вратата. В 28-ата минута и Ван Дайк пропиля чудесен шанс. Нидерландецът бе оставен сам във вратарското поле, но не успя да насочи директно топката към вратата и Бамфорд блокира.


В 31-вата минута нов изстрел на Садио Мане премина на сантиметри встрани от вратата. 


Харви Елиът, който отново бе много активен, стреля също встрани от целта в 39-ата минута. Едва минута преди края на първото полувреме смутеният отбор на Лийдс успя да организира малко по-опасна атака. Родриго центрира към далечната греда, където Ейлинг засече с коляно, но този опит премина над напречната греда.


В 49-ата минута Жота намери добре Мане в наказателното поле. Сенегалецът опита да завърши, но падна под натиска на Фирпо и Филипс. Салах направи добавка, но в последния момент Струйк се хвърли и му попречи на нанесе точен изстрел. Топката премина на сантиметри от гредата. Гостите поискаха дузпа за нарушение срещу Мане, но такава не бе отсъдена и Трент Александър-Арнолд изпълни корнер. След неговото центриране Ван Дайк игра с глава, топката стигна до Фабиньо, който стреля от упор, удвоявайки преднината на Ливърпул.


Двубоят се помрачи в 60-ата минута, когато след единоборство между Струйк и Харви Елиът 18-годишният талант получи тежка контузия и бе изнесен на носилка. Бранителят, който видимо бе притеснен от травмата, която причини на своя съперник, получи директен червен картон. Повторения на ужасния инцидент не бяха показани, но по всичко изглеждаше, че Елиът получи фрактура на крака си.

 

В следващите минути Александър-Арнолд и Мане пропуснаха по една добра ситуация за Ливърпул, а малко не достигна на Бамфорд да засече центриране на Рафиня.


В 81-вата минута Мане пропусна поредна стопроцентова възможност, след като бе изведен чудесно от Жота, но в последния момент ударът му бе отклонен от Ейлинг. Секунди след това Бамфорд отне от Тиаго и опита да прехвърли излезлия напред Алисон почти от центъра. Бразилецът обаче успя да се върне навреме и да избие топката над напречната греда. 


В добавеното време Мане най-сетне успя да се разпише, след като получи от Тиаго, обърна се добре и стреля, вкарвайки 99-ия си гол във Висшата лига.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация