Късен гол на Чочев донесе първа победа на България в световните квалификации

20:46
Късен гол на Чочев донесе първа победа на България в световните квалификации

Най-накрая България прекъсна черната си серия без успех в официален мач, която стартира ноември 2019 година. “Лъвовете” надвиха с 1:0 Литва в пети мач от световната квалификация в група “С”. Автор на попадението стана Ивайло Чочев, който влезе резерва и се разписа с глава в 82-ата минута. Успехът е първи под ръководството на Ясен Петров, който не познаваше такъв в първите си седем мача начело на тима. Президентът на БФС Борислав Михайлов се завърна на трибуните за първи път от загубата с Англия през 2019 година, а точно зад него на трибуните е Димитър Бербатов, който пристигна със Стилиян Петров и Мартин Петров в ложите. 

Двубоят започна пред няколко хиляди зрители на “Васил Левски”, както и над 1000, които седяха на опашки на касите, за да влязат и да подкрепят националите. Още във 2-ата минута пробив на Десподов и центриране отляво не бе засечено от никой. Първият удар бе в 15-ата минута, когато Малинов стреля малко над горната. Явно напрежението от задължителната победа влияе на избраниците на Петров, които трудно организират атаки към вратата на противника.

В 31-ата минута България пропусна отлична възможност да поведе в резултата. След рикошет топката попадна в Илиев, който веднага намери набиращия скорост Десподов, който надбяга двама противници и сам срещу вратаря насочи топката в долния ляв ъгъл, но със сетни усилия Шектус изби и топката излезе на сантиметри в корнер.

Активният Десподов пробва без успех два удара от въздуха след центрирания на Йомов и Илиев. След грешка Шактус в изнасянето топката попадна в Десподов, който центрира съм Малинов, а халфът опита удар с пета, но той буквално облиза дясната греда на гостите в 39-ата минута.

На почивката гостите направиха една смяна, докато българите продължиха със същите 11. В 48-ата минута Петко Христов на шпагат изби топката от краката на Казлаускас, който беше готов да стреля сам срещу Георгиев. Удар от фал на Неделев бе блокиран от противниковия вратар в 51-ата минута. Георгиев трябваше да блокира изстрел на Баравякас, а малко по-късно Неделев и Костадинов отстъпиха местата си на Димитър Илиев, който взе капитанската лента, и Ивайло Чочев.

Играта определено не вървеше на България, но въпреки това страхотно подаване на Митко Илиев матира защитата на гостите и остави бързия Десподов сам срещу вратаря Шеткус. Капитанът на Литва отново показа страхотен рефлекс и подобно на първата част изби в ъглов удар за нещастие на играча с №11 на България. Това става в 74-ата минута и след това на терена влезе и Спас Делев, за да може да бъде усилена атака на “лъвовете”. 

Родният тим продължи да атакува и Митко Илиев стреля от добра позиция, но Шеткус отново спаси. В 82-ата минута обаче Ивайло Чочев вдигна публиката на крака. Халфът скочи най-високо при центриране от фал и с глава прати топката във вратата на гостите за 1:0. Това бе негово четвърто попадение с екипа на България от 26 двубоя. 

Радостта в щаба на “лъвовете” бе огромна, че след нея реферът изгони Николай Михайлов от пейката с директен червен картон. Най-вероятно заради неприлични реплики.

Селекционерът Ясен Петров прави три промени от равенството с европейския шампион Италия (1:1) преди няколко дни във Флоренция.

Иван Турицов заменя Андреа Христов, Кристиян Малинов сменя Петър Витанов, който пропуска мача, а Тодор Неделев се завръща от първата минута за "лъвовете" след пауза от 11 месеца(Уелс 0:1). Той ще бъде плеймейкър вместо Доминик Янков.

Георги Георгиев, който направи много силен мач срещу “Скуадра адзура” е вратар, а Турицов, Петко Христов, Валентин Антов и Антон Недялков са бранители. Капитанът Георги Костадинов и Кристиян Малинов са опорни халфове в схемата 4-2-3-1, а Кирил Десподов и Георги Йомов са по двата фланга, докато Неделев е зад Атанас Илиев.

Досега възпитаниците на “трикольоите” могат да се похвалят с две равенства срещу Северна Ирландия (0:0) и срещу Италия (1:1), но освен това тимът допусна и две поражения - от Швейцария (1:3) и от Италия (0:2).

Световни квалификации, група “С”, 5 кръг

БЪЛГАРИЯ - ЛИТВА 1:0

1:0 Чочев (82)

БЪЛГАРИЯ: Георги Георгиев, Иван Турицов, Петко Христов, Валентин Антов, Антон Недялков, Георги Костадинов, Кристиян Малинов, Тодор Неделев, Георги Йомов, Кирил Десподов, Атанас Илиев

ЛИТВА: 16. Шектус, 23. Баравикас, 8. Уткус, 6. Шактус, 17. Ласицкас, 14. Сливка, 19. Мегелаитис, 9. Казлаускас, 11. Новиковас, 22. Черних, 10. Дубикас

Стадион: “Васил Левски”, София 
Съдия: Джон Бийтън (Шотландия) 
Начало: 19:00 часа

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация