Макс Верстапен спечели по безапелационен начин Гран при на Нидерландия

18:13
Макс Верстапен спечели по безапелационен начин Гран при на Нидерландия

Лидерът на Ред Бул Макс Верстапен спечели по безапелационен начин първата Гран При на Нидерландия от 36 години насам. Макс поведе колоната от старта и не остави никакви шансове на преследвача си Люис Хамилтън от Мерцедес до финала. 

Британецът финишира втори и сдаде първото място в класирането при пилотите, като от днес Верстапен вече води с три точки. Трети на почетната стълбичка се качи другият пилот на шампионите от Мерцедес Валтери Ботас. Пилотът на Алфа Таури Пиер Гасли се представи на много високо ниво и бе най-бързият пилот от останалите днес, като това му отреди четвъртата позиция.

Топ пет допълни пилотът на Ферари Шарл Леклер, а за шестото място се пребори звездата на Алпин Фернандо Алонсо. Двукратният световен шампион успя да изпревари сънародника си Карлос Сайнц в самия край. Така пилотът на Скудерия остана седми, а осми финишира Серхио Перес. Мексиканският пилот стартира от алеята на боксовете и стигна да осмото място, спечелвайки точки днес. Топ десет допълниха пилотите на Алпин Естебан Окон и Ландо Норис от Макларън. Британецът бе следван от съотборника си Даниел Рикардо на 11-а позиция, а 12-и финишира Ланс Строл от Астън Мартин. 13-ото място бе заето от другия пилот на британския тим Себастиан Фетел и така двамата пилоти не успяха да донесат точки за тима си този уикенд в Нидерландия.

Голямата звезда на Ред Бул във Формула 1 Макс Верстапен спечели вчерашната квалификация пред екзалтираната родна публика и победата на родната писта „Зандвоорт“ се превръща в една от най-важните в кариерата на Макс, който отново поведе в шампионата и е най-близко от всякога до световната титла. 

На старта Верстапен успя да защити позицията си, като „затвори вратата“ на Хамилтън и не му остави шанс за атака.

До втората обиколка Макс отвори преднина от близо две секунди пред втория Люис, който е следван от съотборника си Валтери Ботас на трета позиция.

До 19-ата обиколка Верстапен води убедително колоната с 3.5 секунди пред втория Хамилтън и по всичко личи, че диктува темпото, без да му се налага да натиска и износва прекомерно гумите си. Ботас продължава да се движи необезпокояван на трета позиция, като четвъртият Пиер Гасли от Алфа Таури изостава с 12 секунди от финландеца. 

В 21-вата обиколка от Мерцедес решиха да приберат Люис за първия бокс на седемкратния световен шампион. Британецът бе забавен с една секунда при смяната на гумите от грешка на механиците. 

В следващата обиколка Ред Бул и Макс отговориха на тактиката на Мерцедес и също вкараха своята звезда за нови гуми. Така в 22-рата обиколка колоната бе поведена от Ботас, който не е влизал в бокса, следван от Верстапен и Хамилтън.

До 30-ата обиколка Верстапен настигна Ботас и дава всичко от себе си да изпревари финландския пилот на Мерцедес. Причината е, че зад гърба на нидерландеца е основният му конкурент Люис. Още в следващата обиколка Верстапен завърши атаката си и мина пред Валтери. Финландецът веднага пусна Хамилтън пред себе си, без да го забави, и след това влезе в бокса за новите си сликове.

За съжаление на пилота на Уилямс Джордж Ръсел за превишаване на скоростта на влизане в бокса британецът получи пет секунди наказание, което ще бъде добавено към общото му време. Засега Ръсел се движи на 12-а позиция. 

В 40-ата обиколка Хамилтън влезе за втори път в бокса от втора позиция. Британският пилот на Мерцедес се върна на пистата отново на втора позиция с почти нови гуми медиум. В следващата обиколка Ред Бул и Верстапен отговориха на Люис, но нидерландецът се върна на трасето с твърдите сликове на Пирели, след като нямаше останали гуми медиум.

20 обиколки преди финала стана ясно, че твърдите гуми на Верстапен работят прекрасно, и той увеличи преднината си пред втория Хамилтън на три секунди и половина. Ботас продължава да е трети, а на прекрасната четвърта позиция се движи Гасли. 

Подреждането в колоната до топ пет допълва Шарл Леклер от Ферари, следван от съотборника си в Скудерия Карлос Сайнц. Седми е Фернандо Алонсо, а осми съотборникът му в Алпин Естебан Окон. Други двама съотборници Ландо Норис и Даниел Рикардо от отбора на Макларън допълват подреждането в топ десет, даващо точки. 

В 50-ата обиколка състезанието на Юки Цунода приключи. От Алфа Таури съобщиха по радиото на пилота си да прибере болида си в бокса.

При оставащи пет обиколки, изглежда, нищо не може да спре Верстапен да спечели домашното си състезание на пистата „Зандвоорт“. Хамилтън вече е на над четири секунди зад пилота на Ред Бул, а третият – Ботас, на 25 секунди.

В последната обиколка Хамилтън влезе от втора позиция в бокса за смяна на гуми. Идеята на този бокс е британецът да запише най-бързата обиколка в надпреварата и да вземе една допълнителна точка. 

На финала Макс Верстапен спечели без никакви проблеми домашната си Гран При на Нидерландия и поведе в класирането при пилотите. Втори остана Хамилтън, записвайки най-бърза обиколка и спечелвайки допълнителната точка, а трети на почетната стълбичка се качи Валтери Ботас.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация