Швеция победи Испания и запази стопроцентовия си актив в група "Б"

00:18
Швеция победи Испания и запази стопроцентовия си актив в група "Б"

Отборите на Швеция и Испания завършиха при резултат 2:1 на “Френдс Арена” в един от най-интересните двубои от тазвечершната програма на световните квалификации в зона УЕФА. Карлос Солер (4'), Александър Исак (6') и Виктор Клаесон (57') вкараха попаденията.

Селекционерът на Швеция Ян Андерсон не направи много промени в стартовия си състав след злополучния 1/8-финал на Евро 2020, в който отборът му беше отстранен от Украйна с 1:2 в продълженията. В защита се появявиха Емил Крафт и Филип Хеландер, а в халфовата линия новото име е това на Клаесон. Двамата в атака отново бяха Деян Кулушевски и Исак.

Селекционерът на Испания Луис Енрике също заложи на състав, близък до този от полуфинала на Европейското първенство, в който тимът му загуби от Италия след изпълнение на дузпи. Промените бяха само две - дебютантът Солер зае мястото на получилия почивка Педри, а Алваро Мората се завърна на върха на атаката.

Още в четвъртата минута гостите поведоха в резултата, след като Жорди Алба с прехвърлящ пас намери Солер точно пред вратата, а халфът на Валенсия се разписа с воле. Преднината им обаче се задържа по-малко от две минути, тъй като капитанът Серхио Бускетс сбърка при пас на Солер, което даде възможност на Исак да отнеме топката и с шут от границата на наказателното поле да я прати в противниковата мрежа за 1:1. 

В 12-ата минута Мората опита изстрел, след който топката мина над вратата. С течение на времето "Ла Фурия" наложи своя стил на игра с продължително владеене на топката. В 33-ата минута Феран Торес се опита да се промуши между Крафт и Клаесон и падна в наказателното поле, но съдията отказа да даде дузпа. В 36-ата Кулушевски отправи опасен удар по земя, който обаче беше отразен от Унай Симон.

В 49-ата минута Хеландер изби остър пас на Солер, а Робин Олсен се намеси, за да предотврати автогол. В 55-ата минута домакините поискаха дузпа за игра с ръка на Ерик Гарсия, но вместо това съдията отсъди корнер. При неговото изпълнение испанците не успяха да изчистят топката и така Кулушевски намери в наказателното поле Клаесон, който със своя удар в близкия долен ъгъл на вратата направи обрата в мача пълен.

В 68-ата минута резервата Адама Траоре стреля опасно, но Олсен изби топката. Две минути по-късно Исак направи чудесен пробив, но Гарсия дотича и изчисти топката в корнер. Последваха пропуски на Торес и Солер. В 79-ата Исак излезе сам срещу вратаря, но този път Аймерик Лапорт се намеси и изби топката от краката му. В 82-ата Емил Форшберг игра с ръка в наказателното си поле, но и този път не последва дузпа. В добавеното време резервата Робин Куайсон направи неуспешен опит да се разпише с прехвърлящ удар и така мачът приключи при резултат 2:1.

ШВЕЦИЯ - ИСПАНИЯ 2:1

0:1 Солер (4')
1:1 Исак (6')
2:1 Клаесон (57')

Швеция: Олсен, Крафт, Хеландер, Линдельоф, Аугустинсон, Клаесон, Олсон, Екдал, Форшберг, Кулушевски, Исак

Испания: Симон, Аспиликуета, Лапорт, Гарсия, Алба, Коке, Бускетс, Солер, Ф. Торес, Мората, Морено

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация