България беше възнаградена с точка за труда си срещу европейския шампион

23:46
България беше възнаградена с точка за труда си срещу европейския шампион

Националният отбор на България постигна изключително престижен резултат при визитата на европейския шампион Италия. “Лъвовете” стигнаха до равенството 1:1 на стадион “Артемио Франки” във Флоренция и записаха втора точка в световните квалификации от 4 мача. Федерико Киеза даде аванс на “адзурите” в 16-ата минута, докато Атанас Илиев донесе третото равенството в историята на “лъвовете” в дома на четирикратните световни първенци. 

Именно на този стадион преди над 55 години години “лъвовете” записват една от най-славните си победи - 2:1 над Белгия в баража за Световното първенство в Англия след два гола на легендата Георги Аспарухов-Гунди.  Сега родните национали имаха честта да са първият тим изправил се срещу Италия, след като "адзурите" триумфираха на Евро 2020 преди около 50 дни, а след това удоволствието да са останали непобедени.

"Адзурите" останаха първи в групата с 10 точки, като им предстои директен сблъсък с Швейцария след няколко дни. Въпреки това селекцията на Роберто Манчини влезе в историята, като втория европейско отбор, който има поредица от 35 поредни мача без поражение. "Скуадра адзура" изравни Испания, като е на мач от световния рекорд на Бразилия.

Пред овациите на 10 000 тифози шампионите стартираха по-добре, но без да създават положения. В 10-ата минута случаен рикошет даде шанс на Инсиние, нападателят на Наполи обаче сбърка сам срещу Георгиев. Веднага след това с първата си атака България отвърна с удар на Десподов, който не попадна в целта. Петко Христов с глава нанесе първи точен изстрел във вратата на Донарума, който обаче без проблеем спаси и изведе Инсиние. Георгиев се наложи да излиза и да чисти в тъч, но след него топката бе пратена на другия фланг и хубава атака на Киеза завърши с попадение за звездата на Юве. Това се случи в 16-ата минута.

Това попадение стресира “лъвовете”, които в следващите 25 минути оставиха тотално инициативата на домакините, които непрекъснато играеха в половината на България. Момчетата на Петров до не успяваха да задържат топката повече от няколко секунди. 

Изненадващо в 40-ата минута Атанас Илиев смълча трибуните след страхотна атака на Кирил Десподов. Крилото на Лудогорец се пребори за една топка и преодоля с лекота новото попълнение на Милан Флоренци, след което нахлу в наказателното поле и с майсторско подаване с външен фалц намери връхлитащия Илиев, който с едно докосване прати топката в мрежата на най-добрия играч на Евро 2020. Това е второ попадение за нападателя на Асколи с националната фланелка и първо в официален мач.

В 44-ата минута Инсиние технично преодоля защитата и сам срещу Георгиев бе спрян от нашия вратар, който с крак запази вратата си и двата отбора се прибраха на почивка при резултат 1:1.

Второто полувреме със смяна за България, като на мястото на Йомов започна Спас Делев. Италианците пък от 46-ата минута започнаха да атакуват, като първо Георгиев спаси, след това вратарят излезе неразчетно, но Имобиле не успя да прати топката в празната врата от малък ъгъл. Чочев влезе на мястото на Янков, който малко по-рано пропусна да изведе активния Десподов сам срещу Донарума. Малко след това страховит удар на Барела мина на сантиметри от вратата на Георгиев, който малко по-късно направи невероятно спасяване. Той спря останалия сам срещу него Киева, след като Витанов се забави и загуби топката на границата на наказателното поле.

Толой и Кристанте влязоха за Италия, чийто играчи имаха предимство 70-30 процента във владеенето на топката. Калоян Кръстев дебютира влизайки на мястото на голмайстора Илиев. Георгиев отново спаси България в 72-ата минута, когато спря Имобиле с поредното си спасяване, след като голаджията на Лацио бе изведен сам срещу него с пета от Инсиние. Още двама европейски шампиони Распадори и Берарди се появиха на терена, докато Петров пусна Ради Кирилов и Кристиян Малинов, за да освежи отбора.

В 79-ата минута топката мина пред голлинията на Георгиев, но за радост нито един играч на Италия не успя да нанесе удар. При последвалия корнер Бонучи пропусна с глава.

Селекционерът на “трикольорите” Ясен Петров заложи на схема 4-4-1-1, като на вратата от първата минута се завърна Георги Георгиев, който не е бил титуляр от септември 2020 година срещу Уелс в Кардиф. Четиримата защитници пред него са Андреа Христов, Валентин Антов, Петко Христов и Антон Недялков. Капитанът Георги Костадинов си партнира с Петър Витанов, докато Георги Йомов и Кирил Десподов са на двата фланга. Плеймейкър е Доминик Янков, а Атанас Илиев води атаката.

Роберто Манчини направи само две принудителни промени от финала срещу Англия на “Уембли”. Контузените Де Лоренцо и Киелини оставиха местата си на Флоренци и Ачерби, което значи, че италианският специалист залага на най-доброто с което разполага и на 11 европейски шампиони. Героят Джанлука Донарума е вратар, а пред него в защита да действат Алесандро Флоренци, Ачерби, Леонардо Бонучи и Емерсон. Жоржиньо, Марко Верати и Николо Барела са в средата на терена. Федерико Киеза, Лоренцо Инсиние и Чиро Имобиле са тримата напред.

ИТАЛИЯ - БЪЛГАРИЯ 1:1

1:0 Киеза (16)
1:1 Илиев (40)

ИТАЛИЯ: Джанлуиджи Донарума, Алесандро Флоренци, Франческо Ачерби, Леонардо Бонучи, Емерсон, Жоржиньо, Марко Верати, Николо Барела, Федерика Киеза, Лоренцо Инсиние, Чиро Имобиле 

БЪЛГАРИЯ: Георги Георгиев, Андреа Христов, Валентин Антов, Петко Христов, Антон Недялков, Георги Костадинов, Петър Витанов, Доминик Янков, Георги Йомов, Кирил Десподов, Атанас Илиев 

Стадион: “Артемио Франки”, Флоренция 
Съдия: Сердар Гьозюбюк (Турция)

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация