Хамилтън спечели Гран При на Великобритания, стопи преднината на Верстапен в борбата за титлата

19:00
Хамилтън спечели Гран При на Великобритания, стопи преднината на Верстапен в борбата за титлата

Люис Хамилтън спечели Гран При на Великобритания, втори остана Шарл Леклер.


Верстапен не стартира по най-добрия начин и Хамилтън опита атака на първи завой, която не се получи, след като Макс се защити, минавайки извън очертанията на пистата. Двамата основни съперници за световната титла продължиха да се борят и така се стигна до тежък инцидент на завой номер девет. 


 
При него след контакт между предна лява гума на Люис и задна дясна на Макс нидерландецът бе завъртян със скорост над 280 км/ч, след което прелетя през зоната за сигурност и се заби с огромна сила в предпазните стени. За щастие на всички Верстапен излезе от болида и въпреки че изглеждаше много замаян, стоеше на краката си, видимо без контузии. 

 


Съдиите на ФИА веднага спряха състезанието, като развяха червени флагове, а Хамилтън е разследван за инцидента. След контакта с Макс британецът загуби позиция от Шарл Леклер и така пилотът на Ферари се озова начело на колоната, докато Люис е втори. Трети продължава да бъде вторият пилот на Мерцедес Валтери Ботас.


Близо 40 минути след прекъсването на състезанието колата на сигурността излезе на пистата и поведе колоната от болиди, които направиха една загряваща обиколка и се наредиха на стартовата решетка за рестарт от място. 

 


Шарл Леклер стартира много добре и Люис Хамилтън не успя да му отнеме лидерската позиция. 

 


Зад гърба им Ландо Норис мина на трета позиция пред Валтери Ботас, а Даниел Рикардо е пети. От шеста позиция Себастиан Фетел се завъртя и докато се върне обратно на пистата, се свлече до последната позиция. 


Скоро след рестарта съдиите на ФИА определиха Хамилтън за виновен в инцидента му с Верстапен и взеха решение да накажат седемкратния световен шампион с десет секунди престой в бокса.

 


В 16-ата обиколка лидерът на колоната Леклер съобщи много притеснено, че е почувствал прекъсване в работата на двигателя си. От бокса го успокоиха, че ще оправят проблема в болида на Ферари, но в същото време Хамилтън стопи изоставането си от секунда и половина на 0.8 секунди.

 


В 22-рата обиколка първи от лидерите в колоната в бокса за нови гуми влезе Ландо Норис. Пилотът на Макларън влезе от трета позиция, но механиците му се забавиха с шест секунди и британецът се върна на пистата едва шести. 

 

В 23-тата обиколка Ботас веднага покри Ландо, финландецът смени гумите си и се възползва от проблема в бокса на Макларън и така се върна на трасето четвърти, на позиция пред Норис.

 

В 28-ата обиколка Хамилтън влезе за първи път в бокс. Британецът остана на място за десет секунди, за да изтърпи наказанието си, и след това веднага механиците на Мерцедес му смениха гумите. Люис влезе от второ място и се върна на пистата на пета позиция зад Норис, Ботас и двамата съотборници във Ферари Сайнц и лидера Леклер.

 

В 29-ата обиколка пилотът на Ферари Карлос Сайнц спря в бокса от втора позиция за смяна на гуми. Механикът на предна лява гума имаше проблем с пистолета си и Сайнц бе забавен с над 12 секунди. Така испанецът се срина до шестата позиция и качването му на подиума вече изглежда като мираж. 

 

В 30-ата обиколка от първа позиция през бокса за първи път премина Леклер. Младият монегаск се върна като лидер на колоната на комфортна преднина от седем секунди пред Ботас. 

 

В 31-вата обиколка Хамилтън изпревари Норис с безкомпромисна атака и вече е трети, на 3.8 секунди зад съотборника си Ботас.

 

В 42-рата обиколка от отбора на Астън Мартин съобщиха на Себастиан Фетел, че има проблем в болида му и ще се наложи да се прибере в бокса. Гран При на Великобритания приключи за четирикратния световен шампион десет обиколки преди финала.

 

Седем обиколки преди финала Хамилтън се движи на втора позиция и стопи изоставането си от Леклер на четири секунди. Битката за победата, изглежда, ще е до финала на днешната надпревара на британската писта „Силвърстоун“.

 

Две обиколки преди финала Люис Хамилтън нанесе своя финален удар и успя да изпревари с категорична атака Шарл Леклер. Пилотът на Ферари пробва да се защити, но дори можеше да отпадне, след като болидът му недозави и мина през зоната за сигурност. 

 

Втори финишира младият монегаск, а трети на подиума секачи другият пилот на Мерцедес Валтери Ботас.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация