Англия изхвърли Германия от европейското (видео)

21:29
Англия изхвърли Германия от европейското (видео)

Англия е предпоследният четвърфиналист на Евро 2020. "Трите лъва" направиха голяма крачка към заветната си цел – класиране на финал, след като надделяха с 2:0 над Германия на "Уембли". Това бе първи успех на островитяните над Бундестима в елиминационната фаза на голям турнир от финала на Световното първенство през 1966 година. Англия прекъсна и серия от седем мача на "Уембли" без победа срещу този съперник. Рахийм Стърлинг (75') с третия си гол на Евро 2020 и Хари Кейн (86') донесоха победата на тима на Гарет Саутгейт, който също взе своя личен реванш срещу Германия за загубата на полуфиналите на Евро 96, когато той пропусна решаваща дузпа. На 1/4-финалите англичаните ще срещнат победителя от последния 1/8-финал, в който тази вечер се срещат Швеция и Украйна. Германия пък сложи край на един дълъг цикъл, в който отборът бе воден от Йоаким Льов през последните 15 години. За него това бе последен мач като национален селекционер. Щафетата поема Ханзи Флик. Интересното е, че след днешния резултат всички отбори от т.нар. "група на смъртта" вече отпаднаха от Евро 2020.

Както се и очакваше, селекционерът на Англия Гарет Саутгей промени схемата на "трите лъва" и залoжи на формация с трима централни бранители. Това бяха Хари Магуайър, Джон Стоунс и Кайл Уокър. Люк Шоу и Киърън Трипиър иззвъняваха ролята на уинг-бекове, а вътрешни халфове отново бяха Деклан Райс и Калвин Филипс. Букайо Сака и Рахийм Стърлинг трябваше да помагат със скоростта си на капитана Хари Кейн, който бе на върха на атаката. Саутгейт заложи на доста дефанзивна формация и поради тази причина Джак Грийлиш, Фил Фодън и Мейсън Маунт, който до вчера трябваше да тренира отделно от отбора заедно с Бен Чилуел, останаха на пейката, където за пореден път бе и Джейдън Санчо. 

Йоаким Льов направи три промени в състава си. Томас Мюлер, който получи почивка в двубоя срещу Унгария, се завърна сред титулярите. Тимо Вернер пък започна на върха на атаката вместо Серж Гнабри. Леон Горетцка стартира на мястото на Илкай Гюндоган.

Германците започнаха доста по-добре, като англичаните трудно се добираха до топката в първите минути. В осмата минута Горетцка изскочи зад отбраната на "трите лъва", но Райс го събори пред границата на наказателното поле. Халфът получи жълт картон за това нарушение. Хавертц стреля по земя, но Райс блокира удара му, така че не последва нищо от тази обещаваща ситуация.

След първите десетина минута англичаните изнесоха играта в половината на гостите и двата отбори си размениха ролите. В 16-ата Стърлинг стреля много добре от 25 метра, но Нойер внимаваше и изби. При последвалия корнер Магуайър засече с глава, но прати топката отново в ръцете на стража на Байерн.

В 26-ата минута Трипиър добре се измъкна отдясно и центрира в наказателното поле, където отново Магуайър засече с глава, но не успя да натисне топката и изстрелът му от 7-8 метра не се получи.

Последва добър период за Бундестима. В 32-рата минута малко не достигна на Госенс да засече на далечната греда центриране на Кимих, а скоро след това Хавертц изведе много добре Вернер отляво. Нападателят на Челси стреля до близката греда, притиснат от Уокър, но Пикфорд спаси, макар че малко остана топката да премине между краката му.

В самия край на първата част Калвин Филипс влезе доста остро в краката на Кроос. В добавеното време англичаните стигнаха до най-чистата си възможност преди почивката Стърлинг проби между трима, след което падна, но топката стигна до Кейн. Първото докосване на голмайстора на Тотнъм бе тежко, но с него той бе напът да преодолее Нойер. Преди да стреля във вратата обаче, Матс Хумелс се хвърли и с перфектен шпагат изчисти топката от крака на Кейн.


Бундестимът стартира по-добре и втората част. В 48-ата минута Хавертц стреля от воле от около 19 метра, но Пикфорд се намеси блестящо и успя да избие топката над гредата, въпреки че ударът бе доста силен.

В 68-ата минута двамата селекционери най-сетне решиха да променят нещо в скучната игра на своите отбори. Льов замени Вернер с Гнабри, а Джак Грийлиш се появи на мястото на Сака в състава на Саутгейт. Това се оказа и най-важното решение на треньора на домакините. 

Двубоят се развиваше в много приспивно темпо, но в 75-ата минута "трите лъва" избухнаха. Стърлинг подхвана атака с пас към Кейн, който този път много добре си пое топката и веднага намери Шоу отляво. Крайният бранител на Манчестър Юнайтед центрира незабавно във вратарското поле, където отново Стърлинг засече от няколко метра за 1:0. Това е третият гол на крилото на Манчестър Сити в четири мача на Евро 2020.

Германия можеше много скоро да се върне в мача. В 81-вата минута Стърлинг сгреши с един пас назад, от което се възползва Хавертц, който изведе Мюлер между централните бранители на Англия. Нападателят на Байерн напредна на скорост и оставаше само да се справи с Пикфорд, но стреля встрани от целта.

В 86-ата минута "трите лъва" направиха голямата крачка към 1/4-финала. Шоу отне топката от Кимих малко след централната зона, след което намери с перфектен пас Грийлиш отляво. Капитанът на Астън Вила центрира към Хари Кейн, който засече с глава за 2:0. 

Англия вече е на 1/4-финал, като отборът на Саутгейт все още не е допуснал гол във вратата си по време на Евро 2020. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация