Швейцария изхвърли световния шампион от Евро 2020 след дузпи (видео)

00:48
Швейцария изхвърли световния шампион от Евро 2020 след дузпи (видео)

Швейцария победи Франция след изпълнение на дузпи на стадион "Арена Национала" в Букурещ в осминафинален мач от Евро 2020. В редовното време и продълженията мачът завърши наравно 3:3. При изпълнението на дузпи кръстоносците спечелиха с 5:4, като единственият единадесетметров наказателен удар бе пропуснат от Килиан Мбапе.

Попадението за "кръстоносците" вкара Харис Сеферович в 15-ата минута с глава. В началото на втората част Рикардо Родригес пропусна дузпа. Бранителят стреля силно, но Юго Лорис спаси и запази надеждите на французите. Секунди по-късно Карим Бензема изравни, а в 59-ата минута отново той направи резултата 2:1 за световните шампиони. Петнадесет минути преди края Погба реализира красиво попадение, в 81-та минута Сеферович намали, а в 92-та минута Гавранович вкара двубоя в продължения.


От първата минута в Букурещ "петлите" поеха инициативата. Килиан Мбапе направи два мощни пробива по левия фланг, които доведоха до кормери пред вратата на Зомер. След първото центриране Варан скочи най-високо в наказателното поле, но не успя да нанесе точен удар. Швейцарците също имаха няколко статични положения в началото, но не се възползваха от тях.

Въпреки надмощието на Франция, "кръстоносците" не бяха смутени и също атакуваха при всяка възможност. В 15-ата минута Стивън Цубер центрира по перфектен начин отляво, а Сеферович се пребори във въздуха с неориентирания Лангле и прати топката в мрежата. Лорис трудно можеше да реагира, защото ударът на нападателя бе насочен точно до гредата.

 

Съставът на Дешан се постара бързо да отвърне на удара. Погба се изнесе по-близо до нападателите, а Рабио и Павар заиграха почти като крила. Зомер се намеси след остро центриране, което Бензема бе готов да засече. Мбапе стреля в стемата от фаул, а при добавката прати топката далеч от целта. Много по-опасен беше далечният удар на Рабио в 28-ата минута, но и той излезе в аут.

Швейцария обаче продължи да играе със самочувствие и нито за миг не прибегна до панически изчиствания. Отборът на Владимир Петкович се опитваше да задържа топката и да експлоатира слабостите на съперника по фланговете. В 37-ата минута двубоят беше прекъснат за кратко, защото фен нахлу на терена, но стюардите реагираха бързо и изведоха запалянкото.

 

В края на полувремето французите на няколко пъти разиграха технично, но достигайки до наказателното поле, не намираха вярното решение. В 42-ата минута Мбапе пробва удар извън наказателното поле и топката отиде високо в трибуните. Малко след това отново той шутира, но бранител в бяло го блокира.


Полувремето започна с отличен рейд на Емболо, който пусна топката успоредно на голлинията, но французите някак съумяха да изчистят. В 52-ата минута Цубер надбяга павар, който го фаулира около границата на наказателното поле. Съдията не спря играта и позволи на "петлите" да организират контра, при която и Мбапе поиска дузпа. Чак след това Рапалини прегледа първата ситуация и посочи бялата точка.

Пред опитния Рикардо Родригес се откри шанс да направи резултата 2:0, но Лорис отгатна посоката на удара му и спаси. Това беше огромен морален допинг за французите, които само за няколко минути обърнаха нещата в своя полза.

 

В 57-ата минута Бензема се разписа за 1:1 след триходова комбинация с участието на Гризман и Мбапе. Голмайсторът на Реал Мадрид овладя топката малко щастливо, но след това елегантно я копна над Зомер за 1:1. 

Две минути по-късно Бензема отново беше в прегръдките на съотборниците си. Защитата на швейцарците изпусна Гризман, който майсторски центрира на далечната греда и за Бензема не представляваше проблем от съвсем близо да направи обрата факт.


След втория гол психологическото предимство беше изцяло на страната на Франция. Тимът на Дешан вече имаше достатъчно пространства за контрите си, а швейцарците изглеждаха разколебани. Зомер се намеси добре и попречи на Мбапе да реши всичко, а след това и шут на Коман не го затрудни.

Влизането на Кевин Мбаму и Марио Гавранович трябваше да внесе повече острота в атаките на "кръстоносците", но преди тези смени да дадат какъвто и да е ефект, Франция вкара трети гол, който до голяма степен сложи край на интригата. Негов автор стана Погба.


Девет минути преди края Сеферович реализира за 3:2, връщайки интригата. Кръстоносците стигнаха до изравняване в последните секунди на редовното време, когато Джака асистира на Гавранович, който прати мача в продължения. 

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация