Хърватия разплака Шотландия в Глазгоу и се класира на осминафинал (видео)

23:51
Хърватия разплака Шотландия в Глазгоу и се класира на осминафинал (видео)

Хърватия победи Шотландия с 3:1 на "Хемпдън парк" в среща от група "D" на Евро 2020.  Никола Влашич, даде аванс на сребърните медалисти от Мондиал 2018 в резултата с гол в 17-ата минута. В 42-ата минута Калъм МакГрегър изравни. В 62-ата минута капитанът на "ватрените" Лука Модрич върна преднината на тима си от един гол в резултата. 35-годишният халф на Реал Мадрид реализира много красиво попадение. В 78-ата минута Иван Перишич бе точен с глава за 3:1.

 

Домакините от Шотландия започнаха по-активно мача и още в първите минути имаше моменти на напрежение пред вратата, пазена от Доминик Ливакович. В 6-ата минута Джон МакГин центрира много добре от левия фланг, но че Адамс се размина с топката на не повече от 2-3 метра пред хърватската врата. В 10-ата минута Че Адамс реши да тества Ливакович с шут от далечно разстояние, но не намери целта.

 

Шотландците изглеждаха по-близо до попадение, но в 17-ата минута топката се оплете в мрежата зад Дейвид Маршал. След дълъг пас към Иван Перишич, играчът на Интер демонстрира впечатляващ атлетизъм и с глава успя да подаде към заелия позиция в наказателното поле на Шотландия Никола Влашич. Футболистът на ЦСКА (Москва) пък съумя да нанесе много прецизен удар по земя към десния долен ъгъл на Дейвид Маршал и шотландският страж бе "матиран".


В 22-ата минута Маршал закачи топката след мощен изстрел на Лука Модрич, но решението на съдията изненадващо бе аут. В 24-ата минута пък шотландците на два пъти не бяха далеч от гол за 1:1 след неуверени действия на хърватската отбрана но топката така и не попадна във вратата на Ливакович. 


Междувременно авторът на гола Влашич пострада след сблъсък с противников играч, на продължи участието си в мача. Малко след това и централният защитник на Шотландия Грант Хенли получи травма, като бе сменен в 33-ата минута от Скот МакКена, който пък секунди след появата си на терена "си заработи" жълт картон.


В 40-ата минута Перишич получи топката на левия фланг на хърватската атака и опита солова акция, но тя завърши с неточен изстрел.


Стигна се до 42-ата минута, когато халфът на Селтик Калъм МакГрегър изравни резултата. До попадението се стигна благодарение на упоритостта в атака на домакините и лошо избита от Домагой Вида топка, която попадна право в намиращия се на дъгата на наказателното поле МакГрегър. последният я изпрати с блестящ изстрел в долния десен ъгъл на безпомощния Ливакович и резултатът вече бе 1:1. Голът пък бе първи за МакГрегър с фланелката на националния тим и първи за Шотландия на Евро 2020.


Четири минути след паузата 19-годишният ляв бек на хърватите Йошко Гвардиол изскочи очи в очи с Дейвид Маршал, но не съумя да преодолее стража и "ватрените" пропуснаха златен шанс.


В 56-ата минута хърватите отново застрашиха противниковата врата. Лука Модрич с брилянтен пас изведе Перишич в много опасна за Шотландия позиция в наказателното поле, но Маршал парира изстрела на крилото на Интер. Впоследствие бе отсъдена и засада. Шотландците отговориха незабавно с чудесно дълго подаване към Джон МакГин, който от съвсем близко разстояние можеше да реализира попадение, но не успя да играе с топката по най-добрия начин.


В 62-ата минута Лука Модрич стана автор на един от най-красивите голове на Евро 2020. След много добре проведена атака на хърватите ветеранът получи възможност да стрелуя от движение от дъгата на наказателното поле. С изумителен външен фалц Модрич майсторски насочи топката по неспасяем за Маршал начин към вратата и миг по-късно носителят на "Златната топка" за 2018 година празнуваше попадението.


Шотландците пробваха в следващите минути да притеснят Ливакович предимно с удари от относително далечно разстояние, но в 78-ата минута бяха попарение от Иван Перишич. След центриране от ъглов удар на Модрич Перишич се извиси във въздуха на близката греда и с чудесно отиграване с глава бе точен за 3:1. Топката срещна и левия страничен стълб на Маршал преди да се оплете в мрежата.


ХЪРВАТИЯ - ШОТЛАНДИЯ 3:1


1:0 Влашич ('17)

1:1 МакГрегър ('42)

2:1 Модрич ('62)

3:1 Перишич ('78)

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация